Ook dit jaar organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten in samenwzerking met NAV en FISA het openhuizenweekend 'Mijn Huis Mijn Architect'. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zetten 160 woningen hun deuren open in Vlaanderen en Brussel. Vlaamsearchitectuur.be fungeert dit jaar als mediapartner en ging alvast een kijkje nemen in enkele Limburgse woningen. De volgende weken komen ook de andere provincies aan bod.
Egide Meertens architecten bvba
Naam architect: Egide Meertens
Opengestelde woning: Mevr. Vanwetswinkel Carine
Gemeente: Herderen / Riemst
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Dit is niet onze eerste deelname aan dit evenement. We trachten met onze deelname mensen telkens opnieuw te laten kennismaken met onze architectuur. Architectuur is immers locatie- en projectgebonden. Zet deze woning in een andere omgeving en de architectuur zal niet zo krachtig zijn. Architectuur wordt niet enkel gevormd door een mooie gevelsteen, een doordachte lichtinval en een volumespel van ruimtes maar wordt vervolledigd door de interieurinrichting. Deze woning is ontworpen als een totaalconcept waarin onze architectuur, van ruwbouw tot interieurindeling, vormgegeven is.
° Beschrijf in het kort de woning?
Deze woning bevindt zich in een nieuwe verkaveling op het einde van een pijpekop. Het betreft een halfopen bebouwing waarbij de garage aansluit met deze van de buur. De grootste troef is de wijze waarop er binnen een compact volume alle ruimtes – inclusief zolderruimte – optimaal benut worden.
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
Op het vlak van vormgeving opteert de bouwheer voor een bouwvolume met een klare, functionele indeling in een sober, hedendaags kader. Op het gelijkvloers is er gespeeld met niveauverschillen, wat de woning ruimtelijk erg boeiend maakt. Dit laat zich trouwens goed merken in het concept van de keuken, die zich aan de voorzijde bevindt. Daar is het niveau plaatselijk verlaagd tot deze van de kruipkelder. Neem hierbij nog dat de voortuin is begrensd door een haag en zo omgevormd tot patio, waardoor de privacy van de bewoners optimaal bewaard blijft. De leefruimte aan de achterzijde geeft op zijn beurt uit op het Haspengouwse landschap.
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
Opvallend en typerend is de aanpak van het dak. Het diagonaal lessenaarsdak maakt dat het gebouw in de verkaveling uniek is in zijn soort. De woning wordt afgewerkt met een gebakken rode gevelsteen, maar de aansluiting met de garage gebeurt in een zwarte trespa. Op deze wijze verdwijnt het koppelvolume wat meer naar de achtergrond en springt de woning met zijn typerende vormgeving extra in het oog. Te allen tijde wordt er getracht een sober, eigentijds en tijdloos geheel te vormen.
° E-peil?
E69 (volgens startverklaring)
K41 (volgens startverklaring)
Naam architect: Dirk Medland
Opengestelde woning: woning vanmaele-lenaers, hulstbesstraat 24
Gemeente: 3600 Genk
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Ja. Nieuw klantenpotentieel.
° Beschrijf in het kort de woning
Het ontwerp etaleert contrast in een (on!)genuanceerde confrontatie tussen de binnen- en buitenruimten mede gedicteerd door het strakke doch logische patroon van de staalstructuur. ...binnen=buiten=binnen...
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
Technisch: bouwsnelheid; beleving: frictie tussen industriële logica en bewoonbaarheid in bosrijke omgeving
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
Staalbouw
° E-peil: E80
Naam architect: Gregory Nijs
Opengestelde woning: Woning met praktijkruimte Nijs-Jottard, Bovelingenstraat 135a
Gemeente: 3870 Heers
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Wij zijn al jaren trouwe deelnemer en stellen vast dat er steeds ruime belangstelling is waarbij zelfs jaren na datum nieuwe potentiële klanten opduiken.
° Beschrijf in het kort de woning
De woning bevat een binnenpatio die wonen van werken scheidt. De slaapkamers die beneden gelegen zijn, geven hierdoor met gevelbrede ramen uit op deze patio. Een centrale dressing met eiland is de gemeenschappelijke kleerkast van de woning waar zelfs een groot eiland dienst doet als leer/pc-moment. Het licht valt hier binnen via het glas van de verdieping langs een open vide. Ook de geïntegreerde carport langs de praktijkruimte is multifunctioneel opgevat. Ze is tevens inkom van de woning met haar poort die als houten wand open schuift. Anderzijds kan hier overdekt gespeeld en gefeest worden. Ook de praktijkruimte is door de carport indirect maar overdekt verbonden met de woning.
Op de verdieping is dan het wonen gelegen met een achtergevel volledig in verlijmde beglazing waarbij de drempel tussen binnen en buiten nihil is. Het groene landschap nodigt u uit naar buiten met een gevelbreed houten dakterras.
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
Eyecatchers als de badkamer, trap, zwevende kast, keukennis geven de woning een hedendaagse uitstraling. Ook de indirecte verlichting trekt de strakke belijning van en in de woning door. Uiterlijk is de gevelgeleding van de woning voorzien in vlakken van verlijmd gevelmetselwerk, glas en hout. De term raamopening is hier uit den boze.
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
Algemene vloerverwarming gecombineerd met een zonneboiler zorgt voor de nodige energie in de woning en dit in samenwerking met de natuurlijke warmte van de zon. Ondanks de openheid binnen en de woning en naar buiten, behalen we alsnog een positief E-peil.
Naam architect: Rob Gijsenberg
Opengestelde woning: Langenakker 46c
Gemeente: 3830 Wellen
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Ja, hopelijk respons van bouwers met eenzelfde smaak en openheid voor hedendaagse architectuur.
° Beschrijf in het kort de woning
Zoals vaak had ook dit project een specifieke uitdaging in zich: "2 gezinnen laten leven in een hedendaag- se woning, waarbij het jonge koppel kan zorgen voor de ouders, maar ook kan genieten van kwalitatieve leefruimten met voldoende privacy." Combinatie van een hedendaagse vormgeving met een recuperatie- gevelsteen is als het ware een vertaling van deze symbiose. De gesloten voorgevel verklapt niet welk com- plex bouwprogramma achter de gevel schuilt, wat de beleving van de woning een ontdekking maakt. Via een inkomhal met zenitaal natuurlicht ontdek je de woonst van het jonge gezin welke achteraan aansluit op de kangoeroewoonst van het oude paar. De gevelsteen wordt op 2 plaatsen doorgetrokken naar binnen, om de warmte van deze steen ook in het interieur te laten aanvoelen. Licht en luchtigheid zijn de troeven van dit project. Uiteraard is ook zéér véél aandacht gegaan naar duurzaam bouwen, vertrekkende van goede isolatie, over vloerverwarming, als duurzaam materiaalgebruik.
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
Toepasselijke trefwoorden voor dit project zijn; tijdloosheid / woonkwalititeit / hedendaagse architectuur mèt functionaliteit / beredeneerde lichtinval & luchtigheid.
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
Recuperatie-steen om tijdloosheid te geven aan hedendaagse vormgeving, gecombineerd met het wild verband zorgen er voor dat men nooit uigekeken raakt op de gevel-vlakken, ook al zijn deze strak.
° E-peil: 80
S+A planning
Naam architect: Harry Gulpers
Opengestelde woning: eengezinswoning Kesseltweg 31,
Gemeente: 3620 Kesselt - Lanaken
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Ja, het is de eerste keer. Het verwachtingspatroon is neutraal.
° Beschrijf in het kort de woning
Voor deze vrijstaande nieuwbouwwoning heeft de boerderijhoeve als voorbeeld gestaan, doch met aangepaste eenduidige materialisering en eigentijdse detaillering. De gevelstenen zijn verwerkt met zwarte dunbedmortel om de textuur en kleur te behouden. Het dak is afgedekt met een naturel zinken roefendak.
De centrale ruimte (inkom en trappen) verbindt de twee loodrecht op de weg geplaatste smalle bouwmassa’s van 6m breed. Alle ruimten in de woning komen direct uit op deze centrale ruimte, waardoor er tussen de ruimten onderling contactmogelijkheden aanwezig zijn.
De voor - en zijgevels hebben een redelijk gesloten karakter vanwege privacywensen. De achtergevels zijn open met uitzicht op het groene achterland.
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
De openheid binnen, zonder veel deuren waardoor optimaal contact is tussen de diverse ruimten op de verschillende niveaus. Zeer uniek is de is de sterrenhemel van de inkom waarin de sterrenbeelden van de bewoners zijn ingebracht. In het souterrain bevindt zich een wellnessruimte met zwembad, dat direct contact heeft met de tuin.
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
Het gebouw is traditionele gebouwd met extra isolatie. De buitengevels zijn opgebouwd met Auberginekleurige bakstenen, die met dunbedmortel zijn aangebracht. Hierdoor blijft de textuur en de kleur van de weloverwogen steen behouden.
° E-peil: >80
Naam architect: Peter Rutten
Opengestelde woning: Peeters
Gemeente: Dilsen-Stokkem
° Is dit de eerste keer dat u meedoet? Wat verwacht u van dit evenement?
Dit is de tweede maal dat ik deelneem. De eerste maal was met mijn eigen woning-praktijk, een project gerealiseerd op 60m² bouwgrond. Het nu opengestelde project is ook in eigen dorp/stad en behelst dezelfde filosofie als mijn eigen kantoorgebouw. Ik verwacht een mengeling van bezoekers, gaande van geïnteresseerden tot nieuwsgierigen die willen buurten.
° Beschrijf in het kort de woning
De bouwheer had een uitgebreid wensen pakket : een ruime woning met dubbele garage op een klein perceel met voldoende buitenruimte doch met weinig onderhoud, liefst gelinkt aan de grenzende oude Maas. Ondanks er rekening gehouden diende te worden met de profielen van de ondiepe buren en elkanders privacy is het toch een geslaagd project : slapen op het gelijkvloers rond een kleine patio, wonen op verdiep met een grote openheid naar de natuur in het hartje van Stokkem.
° Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?
Ondanks dat het gebouw gesloten lijkt opent het zich waar nodig naar de buitenwereld zonder inbreuk op de privacy, zowel naar binnen als buiten. Dit alles in een supergeïsoleerd jasje met een sausje van hoge afwerking en oog voor detail.
° Werden er bijzondere materialen of technieken gebruikt?
De dragende structuur bestaat uit silicaatsteen, dit is niet meteen beter isolerend maar het gebouw ademt hierdoor mee met zijn bewoners. De isolatie wordt gegarandeerd door 12cm spouwisolatie (zelfs naar de geburen) en tot 16cm in de platte daken.
De buitenzijde is volledig opgetrokken uit zwart-mangane bakstenen, inclusief de onderzijde van de oversteken. Hierdoor lijkt het één blok dat neergedaald is tussen de omliggende volkstuintjes. De binnendeuren zijn Anyway-doors en hebben een hoge afwerking. Voor de verlichting is een studiebureel aangesproken en geeft het gebouw vooral aan de binnenzijde een extra cachet. Uiteraard is er ook geïnvesteerd in een goede cv met vloerverwarming en verluchtingssysteem D, alles netjes opgesteld in de ruime inkomhal.
° E-peil: voorlopig nog bepaald op 58