In het project ‘Wooncollectief Borgerhout’ van Architecten Broekx-Schiepers, winnaar van de Limburgse Bouw award in de categorie ‘Grote projecten’, is het overduidelijk over welke ontwerpintelligentie en vakmanschap de ontwerpers beschikken. Integratie in de omgeving, bouwbaarheid en vormgeving komen er op een ogenschijnlijk moeiteloze manier bij elkaar, tot een eerlijk en mooi ensemble zonder pretentie. En laat dat net architectuur zijn: erin slagen om een uiterst complexe puzzel er zo vanzelfsprekend te laten uitzien dat het lijkt alsof dat het enige legitieme antwoord is zijn op de ontwerpvraag.
Het project ‘Wooncollectief Borgerhout’ bevindt zich nabij de Turnhoutse Poort en omvat zes appartementen aan de Gravinstraat en vier rijwoningen in de Gijselsstraat. Een ondergrondse parkeergarage overspant de volledige oppervlakte van het perceel. Het ontwerp komt tot stand rondom een collectieve tussenruimte, een gemeenschappelijke tuin waar alle bewoners toegang tot hebben en elkaar kunnen ontmoeten. Deze functie van de buitenruimte wordt bestendigd door haar rol als circulatieknooppunt.
De tuin is zichtbaar en bereikbaar vanuit de Gravinstraat, de gemeenschappelijke fietsenberging is er gelegen evenals beide trappen naar de parkeergarage. Verder zijn via de tuin alle wooneenheden en hun private terrassen direct toegankelijk. Voor de appartementen komt die verbinding tot stand via een buitentrap. Elke woonst beschikt op die manier over een ‘achterdeur’ in de tuin en ‘voordeur’ aan de straat; een informele en een formele toegang.
Naast Het Wooncollectief illustreert het project nog een tweede thema uit de nota ‘Kansen scheppen voor ontmoeting’ van Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, met name De Slimme Structuur. De doorzonappartementen worden georganiseerd zonder onderscheid tussen voor- en achterzijde. Drie of vier identieke kamers die zich bevinden aan de buitengevels worden van elkaar gescheiden door de nevenruimten die middenin het bouwvolume worden geconcentreerd in een smalle strook. De functies van de kamers zijn inwisselbaar.
Binnen de grenzen van een wooneenheid zijn er geen dragende muren en wordt de structuur gevormd door balken en kolommen die de nodige vrijheid geven aan de bewoners of voor andere programma’s op korte en op lange termijn. De woningen hebben een uiterst eenvoudige planopbouw en zijn structureel opgebouwd uit zeven of acht identieke kamers die naargelang hun positie een permanente of flexibele invulling krijgen met niet-dragende elementen.
De noodzakelijke, pragmatische elementen - dakranden, handgrepen, regenwaterafvoeren, brievenbussen etc. - waarvoor in doorsneeprojecten vaak de weg van de minste weerstand gekozen wordt, werden in dit project ingezet als hefboom om het project nog meer te verbijzonderen.
De jury was in onder de indruk van de precisie en de aandacht die duidelijk voelbaar zijn op elk niveau en in elke ontwerpbeslissing en dit zowel in gevel, plan, maar ook in de inrichting en materialisatie van een van de woningen. Daarom heeft de jury van de Limburgse Bouw awards het Wooncollectief Borgerhout van Architecten Broekx-Schiepers als winnaar aangeduid van deze architectuurprijs.