Vetafscheiders zijn een belangrijk onderdeel van het afvalwaterzuiveringsproces. Ze worden voornamelijk gebruikt in de horecasector en in de voedingsmiddelenindustrie. Waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat om een overbelasting van vet te verwerken, en dus worden bedrijven gedwongen om ze zelf bij de bron te elimineren. De vetafscheider LipuSmart bestond al enkele jaren. ACO heeft de bestaande afscheider getransformeerd tot een compacte unit met geïntegreerde pomp. De LipuSmart 4-in-1 vetafscheider is ook gemakkelijker te installeren dan andere modellen.
Christian Dawance is Ingenieur bouwkunde van opleiding en al 28 jaar werkzaam bij ACO als Product Manager. Vetafscheiders hebben voor hem geen geheimen meer. Het is dan ook geen verrassing dat hij ons vol passie over de nieuwe generatie vetafscheiders vertelt.
Waarom vetafscheiders, maar vooral wat maakt dit voorwerp zo onmisbaar in de sector?
Vetafscheiders zijn gewoon noodzakelijk én zijn een onderdeel van de zuivering van afvalwater. Ze worden voornamelijk gebruikt in de horeca en in voedingsindustrie. In eerste instantie zorgt het ervoor dat de riolen niet verstopt geraken. Vetten worden omgezet in vetzuren én het zijn die agressieve zuren die aantasten. Bovendien is het ook allemaal streng gereglementeerd volgens de lozingsnormen voor bedrijfsafvalwaters vermeld in de VLAREM II en het Brussels Gewest.
Waterzuiveringsstations kunnen een overbelasting van vetten niet aan, waardoor de industrie verplicht is om zijn eigen vetten tegen te houden, van bij de oorsprong dus. Mocht dit niet gebeuren, dan zouden we met veel ongedierte zitten én ontzettend veel last hebben van ongewenste geurtjes.
Na meer dan 25 jaar bij ACO, hoe zie je de evolutie van de afscheiders doorheen de jaren?
De verstedelijking
De eerste grote evolutie waar ik aan denk is er voornamelijk gekomen door de verstedelijking. De ruimtes werden steeds kleiner waardoor we sowieso moesten nadenken over installaties die binnen geplaatst konden worden. Ook de ruimte moest beter benut worden, zo werden ze alsmaar compacter én werd er in de hoogte gewerkt.
Materiaalkeuze
Naast de verstedelijking was de evolutie in materiaalkeuze ook wel een belangrijke mijlpaal. In de jaren ’80 gebruikten men voornamelijk staal, in de jaren ’90 kwam dan roestvrijstaal. Na verloop van tijd vond men staal niet kwalitatief genoeg, er werden hogere eisen gesteld omwille van de agressieve vetzuren. Roestvrijstaal was dan een oplossing, maar de keerzijde van de medaille was de kostprijs, roestvrijstaal is kwalitatief hoogstaand maar duur. Ondertussen is 90% van ons assortiment vervaardigd uit polyethyleen én worden deze rotatie gegoten.
De vergrijzing
De vergrijzing nog zo ééntje. Als ik kijk naar ons doelpubliek dan zie ik daar ook een evolutie. De rust- en verzorgingssector is een sector waar we steeds meer voor gevraagd worden, waar we vroeger vooral in ziekenhuizen en hotels actief waren.
En de toekomst van de vetafscheiders, hoe zie je die?
ACO richt zich op innovatie. Onze R&D-afdeling in Duitsland is zeer actief en volgt de technologische ontwikkelingen op de voet. Als ik naar de toekomst kijk dan denk ik dat we voornamelijk gaan inzetten op gebruiksvriendelijkheid, éénvoud, technologie, duurzaamheid. Eigenlijk is onze nieuwe LipuSmart al een goed voorbeeld van toekomst gerichtheid én technologische vooruitgang.
LipuSmart wordt nu geïntroduceerd, waarom alweer een nieuwe afscheider op de markt, zijn er dan niet genoeg?
Eigenlijk is de LipuSmart niet helemaal nieuw, we hebben de bestaande afscheider omgebouwd tot een compact toestel met een geïntegreerde pomp. Een logische evolutie. Wij proberen steeds goed te luisteren naar de markt én evolueren zo mee. Sommige installateurs voorzagen een pomp die helemaal niet aangepast was aan onze afscheider, met problemen als gevolg. Om dit te vermijden hebben we deze LipuSmart afscheider ontwikkeld. Bovendien is het een installatie die kan communiceren, zo hebben we een besturingssysteem dat via een applicatie én bluetooth kan bestuurd worden.
Of er niet te veel zijn? Ik denk het niet. Ik denk dat er gewoon voor elke toepassing én vraag een juiste afscheider bestaat. Daar trachten we althans naar te streven.
Enkele tips en tricks vanuit jouw expertise?
Op tijd reinigen! We zien vaak dat dit werkje wordt uitgesteld en zelfs afgesteld. Het is belangrijk dat dit tijdig en zeer regelmatig gebeurd. Een ander belangrijk weetje is dat het een fabeltje is om te denken dat een pompput, welke net achter een vetafscheider geplaatst wordt, niet geconfronteerd wordt met vet. Een vetafscheider heeft namelijk een afscheidingsrendement van 92 %, wat betekent dat je er steeds moet van uitgaan dat 8% vetten doorstromen. Deze vetten beïnvloeden de werking van de pompinstallatie. Maar daar zijn uiteraard oplossingen voor. En dan nog een laatste tip, vermijd turbulente stroming aan de inlaat, het is net die turbulentie die de gravitaire afscheiding van de vetten belet waardoor er nog meer vetten in de uitlaat terechtkomen.