Logeren in uitgepuurd design met zicht op oude molen

Onlangs werd D-Hotel in Kortrijk door het Franse magazine Hôtel Et Lodge bekroond als derde mooiste hotel ter wereld. Naar een ontwerp van Govaert & Vanhoutte werd een authentieke molen gerestaureerd en gecombineerd met een uiterst strakke nieuwbouw. Architectura mocht er op uitnodiging van de gastheer een nacht logeren in de Matali Crasset-suite en constateerde dat D-Hotel - het enige hotel waar de kamersleutel uit een iPod Touch bestaat - die bekroning zeker verdiende.
Onlangs werd D-Hotel in Kortrijk door het Franse magazine Hôtel Et Lodge bekroond als derde mooiste hotel ter wereld. Naar een ontwerp van Govaert & Vanhoutte werd een authentieke molen gerestaureerd en gecombineerd met een uiterst strakke nieuwbouw. Architectura mocht er op uitnodiging van de gastheer een nacht logeren in de Matali Crasset-suite en constateerde dat D-Hotel - het enige hotel waar de kamersleutel uit een iPod Touch bestaat - die bekroning zeker verdiende. 




Dat de bouwheer de opdracht toevertrouwde aan Govaert & Vanhoutte is geen toeval. Als gouwgenoot had hij ook al kennisgemaakt met Fort Napoleon in Oostende en met het bezoekerscentrum van Tyne Cot Cemetary in Zonnebeke. Ook daar waren Govaert & Vanhoutte erin geslaagd om strak design te combineren met de authentieke uitstraling van een beschermd monument.

Zoals je mag verwachten van een project rond een beschermde molen werden de verbouwingen en de uitbreiding nauwlettend in het oog gehouden door Monumenten & Landschappen. Een van de eisen was dat de bouwhoogte niet hoger mocht zijn dan de sokkel van de molen.
Niet evident als je een hotel wenst van meer dan 40 kamers. De oplossing werd gevonden in een ondergrondse tunnel die de molen verbindt met de hotelkamers en de feestzaal. De scheidingszone tussen de nieuwe en de oude site is de oude kasseiweg die langsheen de molen en boerderij loopt en die zich ent op het landschap. 



Overzichtsfilmpje van de buitenomgeving van D-Hotel met onder meer zicht op de Matali Crasset-suite en de oude molen.


Deze ondergrondse fysische verbinding ,die de basis is van het concept, vertrekt bovengronds vanuit receptie en lounge met een hedendaags glazen volume dat op het binnenplein van de hoeve loopt en eindigt ondergronds in de gangen van de overliggende hotelzone verdeeld in 3 blokken met in totaal 45 kamers. Deze 3 kamerblokken schikken zich in het weefsel van de molen- en boerderijsite.

Omdat het zicht op de molen de belangrijkste troef van het hotel vormt, werd geopteerd voor een licht reflecterende beglazing. Daardoor krijg je op verschillende plekken in het hotel ook een weerspiegeling te zien van de molen.




De suite ingericht door Fabiaan Van Severen


Ozark Henry en Fabiaan Van Severen

Voor de vormgeving van de suites gaf de eigenaar carte blanche aan een aantal creatieve mensen die volledig ‘hun ding’ mochten doen. Creatief mag hele breed geïnterpreteerd worden, want het waren niet alleen interieurontwerpers zoals Fabiaan Van Severen die zich hier mochten uitleven, maar ook bijvoorbeeld Ozark Henry, florist Geert Pattyn, handtassenontwerper Natan en filmfreak Jan Verheyen. 


    

De suites ingericht door Ozark Henry en Matali Crasset



360°-opname van de suite van Matali Crasset


De grootste en de meest tot de verbeelding sprekende suite werd onder handen genomen door de Parijse topontwerpster Matali Crasset. De Belgische interieurarchitect René PJ Van Daele nam de uitvoering voor zijn rekening. Het contrast van de groen-blauwe kleuren met enkele rode accenten, het intrigerende spel van de cirkels en de buizen, het centraal opgestelde ligbad, de zeegroene, strakke badkamer maar zeker het magnifieke uitzicht op de molen zorgen ervoor dat een overnachting in deze suite een onvergetelijke ervaring is. 


Ipad als sleutel en andere nieuwigheden

Om het innovatieve karakter van het hotel te stimuleren en om in te spelen op het strakke design, besloot de eigenaar komaf te maken met de typische kamersleutels en deze te vervangen door een iPod Touch. Bijkomend voordeel is dat alle info die je als gast nodig hebt hierop verzameld staat. Zo zijn alle folders en alle papieren voortaan overbodig.

Het hotel bevat nog tal van andere knappe nieuwigheden, zoals de bedmeubels van corian, het volgens de eigenaar  langste gasvuur van Europa, de betonwand waarin het logo van D-Hotel met leds werd aangebracht en zeker ook de verticale tuin aan de feestzaal.



Tweede deel van een tweedelige Tendens Wonen reportage, waarin het D-Hotel wordt voorgesteld door gastvrouwen Evelyn Putman en Joke Adins.





De bovenste foto is de standaard deluxe kamer, de suites daaronder werden ingericht door respectievelijk Jan Verheyen, Hulchi Belluni en Nedda El Asmar.


Foto's: Claude Smekens

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners