Het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg langs de Demer in Hasselt springt in het oog dankzij zijn lichtkleurige en afgeronde gevels. Architect Kris Loix van archipelago blikt terug op het intensieve en innovatieve proces waarbij in samenwerking met lokale partners Cordeel en Nelissen Steenfabrieken een unieke gevelsteen werd ontwikkeld: de Mela baksteen in N70/5-formaat.
Het project begon met een design & build-wedstrijd. Architectenbureau archipelago won de opdracht, mede dankzij de sterke lokale insteek. "We wisten vanaf het begin dat we een gebouw zouden ontwerpen dat niet alleen esthetisch, maar ook functioneel en maatschappelijk verankerd moest zijn. We kozen daarom voor Cordeel als partner, een lokale Limburgse bouwgroep," vertelt Kris Loix. “Ook de materiaalkeuze stond volledig in het teken van duurzaamheid en regionale identiteit. Een Limburgse steen was van meet af aan een belangrijke voorwaarde. Zo kwamen we bij Nelissen Steenfabrieken terecht, een in Limburg gevestigde duurzame producent die met lokale klei werkt," aldus Loix.
Het team begon met een specifieke visie: een lichtkleurige steen die het gebouw een levendige en uitnodigende uitstraling geeft. "We wilden een gevel met een warme, lichte tint zonder reflectie," legt Loix uit. De samenwerking met Nelissen resulteerde in een uniek productieproces. "We hebben veel tijd doorgebracht in hun productiehal. Zo kwamen we tot het idee van een basissteen die werd afgewerkt met een semi-transparante cementsluier, waardoor een lichte nuance en een mooie dieptewerking ontstaan. Het proces vereiste talloze tests en aanpassingen voordat we de juiste balans vonden tussen basissteen en afwerklaag," licht Loix toe.
Naast de materiaalkeuze speelde de plaatsingswijze van de steen een belangrijke rol in het uiteindelijke ontwerp. "We hebben veel geëxperimenteerd met voegkleuren en verschillende patronen," zegt Loix. "Een opvallend element is de combinatie van horizontale en verticale plaatsingen. Zo ontstaat een dynamisch gevelbeeld."
Het project zet sterk in op duurzaamheid, van materiaalgebruik tot energie-efficiëntie. "De Mela baksteen in N70/5-formaat is slechts 7 centimeter diep, wat leidt tot een aanzienlijke materiaalbesparing," benadrukt Loix. Het ontwerp volgt ook de principes van de Trias Energetica. "We hebben een goed geïsoleerde gebouwschil en hebben de glasoppervlakte aan de zuidkant beperkt. Hierdoor minimaliseren we de nood aan koeling in de zomer, terwijl we toch voldoende lichtinval en zicht op het toekomstige Demerpark behouden."
Het resultaat is een hoofdkantoor dat niet alleen functioneel is, maar ook een sterke band heeft met de omgeving en duurzaamheid in alle aspecten omarmt. "Dit project toont hoe architectuur, lokale economie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan," concludeert Loix. "Het was een intens en leerrijk traject dat een prachtig resultaat heeft opgeleverd."