Lokale hennepproductie in Mechelen bevordert duurzaamheid in de bouwsector

In Leest, een deelgemeente van Mechelen, is voor het eerst een veld ingezaaid met hennep. Hennep wordt tegenwoordig gebruikt als grondstof voor duurzame bouwmaterialen, maar tot op heden moest het worden ingevoerd. Door lokale productie van hennep te stimuleren, wil de stad Mechelen bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere bouwsector.

Volgens schepen voor Landbouw Arthur Orlians (Open Vld) zijn de toepassingen van hennep eindeloos. De plant kan gebruikt worden voor isolatie, hardhout, paaltjes, hekken, olie en nog veel meer, en is vooral zeer duurzaam. Hennep groeit namelijk snel en kan al in september worden geoogst, met planten die meer dan 3 meter hoog zijn. Bovendien groeit hennep sneller dan bomen en helpt het CO2 uit de lucht te halen.

Hoewel hennep beter bekend staat als cannabis, waaruit de softdrug marihuana wordt gewonnen, benadrukt Orlians dat het in dit geval gaat om industriële hennep, wat iets volledig anders is. Om enig effect te voelen, zou men maar liefst 6 hectare moeten consumeren. De stad wil dan ook geen goed project als dit afwijzen vanwege de associatie met hennep. Het veld wordt bovendien beheerd door een lokale landbouwer, waarbij landbouw en klimaat hand in hand gaan.

De firma C-Biotech uit Temse is gespecialiseerd in de productie van bouwmaterialen op basis van biologische grondstoffen. Frederik Verstraete van C-Biotech benadrukt dat de landbouw een essentiële rol speelt bij het telen en kweken van biomaterialen voor hun producten. De stad Mechelen was dan ook direct enthousiast om de impact van dit project op de lokale economie te onderzoeken.

Hennep werd ook eeuwen geleden al gebruikt als bouwmateriaal. In de oude Romeinse villa's werd bijvoorbeeld kalkhennep gebruikt voor isolatie tegen hitte, en ook bij de restauratie van het erfgoeddepot in Mechelen is al gebruik gemaakt van kalkhennep. De hennepproductie in Vlaanderen was in de jaren 30 aanzienlijk, maar werd later verboden en vervangen door maïs.

Met de hennep uit Leest zijn er nu ook plannen om tropisch hardhout te vervangen. In samenwerking met Trafiroad uit Lokeren ligt de focus op het produceren van geperst hout, ter vervanging van straatmeubilair in tropisch hardhout.

Bron: VRT NWS
Deel dit artikel:
Onze partners