Lolanden: duurzaamheid en sociale woonkwaliteit verenigd (LANDarchitecten)

Sinds dit voorjaar is Leuven alweer een fraai residentieel complex rijker. In deelgemeente Kessel-Lo werd de laatste hand gelegd aan woonproject Lolanden. Nadat in een eerste fase al 122 appartementen vernieuwd waren (inclusief inrichting van een buurtcentrum), verrezen in tweede instantie drie nieuwbouwvolumes met 84 sociale wooneenheden en een kinderdagverblijf, naar een ontwerp van LANDarchitecten. Een schoolvoorbeeld van hedendaagse stadsontwikkeling én deskundig projectbeheer, met dank aan de constructieve samenwerking tussen de bouwheer, de architect en de twee hoofdaannemers.

Net als in andere Vlaamse steden zijn de wachtlijsten voor een sociale woning erg lang in Leuven. Sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal doet er dan ook alles aan om het tij te keren. Dankzij de realisatie van Lolanden is het aanbod voortaan weer een stuk groter en kwalitatiever. Na de afronding van fase 1 in 2017 maakten de oude kantoren van Dijledal in de Casablancawijk onlangs plaats voor drie nieuwe gebouwen met ruimte voor zowel kleine als grote gezinnen. De 84 woonunits tellen een tot vier slaapkamers.

Daarnaast werd op het gelijkvloers een kinderdagverblijf van Zorg Leuven ingericht, dat werd omgedoopt tot ‘Lololand’. Samen met een nieuw aangelegd plein en enkele groenzones, inclusief speeltuinen en diverse ontmoetingsplekken, vormt deze nieuwe crèche met dertig opvangplaatsen en deels overdekte buitenspeelruimte een grote meerwaarde voor de fors opgewaardeerde buurt. Dat het nieuwe wooncomplex ook nog eens erg duurzaam is – met onder meer een BEO-veld, PV-panelen, zonnecollectoren en regenwateropvang – is de spreekwoordelijke kers op de taart.

 

Gevelsteen, sierpleister en zichtbeton

Net als in fase 1 van Lolanden deed Dijledal een beroep op LANDarchitecten en aannemer Vanderstraeten, dat voor de gelegenheid een tijdelijke maatschap vormde met Bouwbedrijf Dethier. In bouwkundig opzicht zijn de drie gerealiseerde nieuwbouwvolumes vrij standaard: een kelder in ter plaatse gestort beton, massiefbouw met kalkzandsteen en predallen, niet-dragende binnenmuren in gipsblokken, betegelde vloeren en een gevelafwerking met gevelsteen en sierpleister, gecombineerd met elementen in zichtbeton. In technisch opzicht was de opdracht een tikkeltje complexer, vooral door de aanleg van het BEO-veld.

“Aangezien alles wat zich buiten de contouren van het perceel bevond openbaar domein was, moesten de geothermische boringen uitgevoerd worden onder de gebouwen. Dit had wel wat invloed op de planning en projectflow”, vertelt Jeroen De Mulder, projectdirecteur bij Vanderstraeten. “Over het algemeen zijn de werken prima verlopen, al was de opstart moeizaam vanwege puinvervuiling in de ondergrond, wat ons samen met enkele bijkomende werken toch wat vertraging heeft opgeleverd. In het verdere verloop van het project hebben we dit gelukkig kunnen rechttrekken. Ook architecturaal mag het complex zeker gezien worden!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners