‘Loodskamperen’: nieuw concept, uitgewerkt door Teema Architecten

In het domein Hoge Rielen verbouwde Teema architecten een bestaande loods om tot een verblijfplek die een vorm van kamperen aanbiedt tussen het gewoon buiten kamperen en het slapen in een paviljoen, waarmee het pioniert met een tot dusver vrij uniek concept.

In het domein Hoge Rielen verbouwde Teema architecten een bestaande loods om tot een verblijfplek die een vorm van kamperen aanbiedt tussen het gewoon buiten kamperen en het slapen in een paviljoen, waarmee het pioniert met een tot dusver vrij uniek concept.

 


Functionele ‘boxen’ als architecturale ingrepen

Door de opdrachtgever, het Agentschap Facilitair Management  van de Vlaamse Gemeenschap, werd gevraagd naar een comfortverhoging van de oude militaire loodsen bij kampeergronden 1, 3 en 7. In concreto bestond die comfortverhoging uit extra sanitair voor de kampeergrond, een keuken, en de mogelijkheid te slapen in een verwarmde ruimte.
Concreet werd dit door Teema Architecten vertaald als een vorm van 'loodskamperen', waarbij in loods K1 en K3 een verwarmde en geïsoleerde slaapbox wordt geschoven voor respectievelijk 60 en 40 personen. Het slapen zelf gebeurt zowel in alkoven langs de wanden van de loods alsook op de vloer van de slaapbox.


 



 

De slaapbox wordt natuurlijk verlicht via enkele 'toeters' tussen slaapbox en de dakhelling van de loods. Aan de andere zijde van de loods bevindt zich een onverwarmde keukenbox. Om het energieverbruik te minimaliseren wordt ook de ruimte tussen keuken- en slaapbox niet verwarmd. Uit respect voor de oorspronkelijke structuur opteerden de ontwerpers ervoor om de bestaande spanten over de hele loods zichtbaar te laten. Buiten de loodsen wordt een sanitaire box gepland - eigenlijk 3 boxen onder een zelfde dak - met name een sanitaire box met douches en toiletten voor respectievelijk jongens en meisjes, met tussen beide boxen een box met technische berging en badkamer voor mindervaliden.


Brandveiligheid als belangrijkste uitdaging

De evenwichtsoefening tussen eisen met betrekking tot brandveiligheid en met betrekking tot het vrijwaren van het karakter van de loodsen volgens de richtlijnen van het masterplan resulteerde in een brandveilige slaap- en keukenbox die onder de bestaande spanten - die brandwerend worden geschilderd - worden geplaatst. De boxen hebben beide een brandwerende schil en de nodige nooduitgangen. Beide boxen hebben schuifdeuren naar de onverwarmde binnenruimte die bij brand zelfsluitend zijn. De nieuwe nooddeuren en de restauratie van het buitenschrijnwerk worden gerealiseerd naar het model van de andere nooddeuren en het overige buitenschrijnwerk op het domein. Ook de gevelrenovatie gebeurt naar analogie van de recent gerestaureerde loodsen op het domein.




 

Specifieke karakteristieken

Door de aard en het gebruik van dit kampeerproject vereiste de materialisatie bijzondere aandacht. Zo werden de toegepaste materialen en technieken dan ook zoveel mogelijk vandaalbestendig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk uitgekozen. De slaapboxen zelf werden volledig geïsoleerd binnen de bakstenen schil van de loods. De technieken zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. De slaapboxen worden verwarmd en geventileerd door een luchtgroep. De sanitaire boxen worden enigszins onconventioneel verwarmd door een ribbenbuis die op een secundair circuit van het sanitair warm water zit.

 



 

Projectgegevens

Naam van het project: Loodskamperen op Domein De Hoge Rielen
Ligging: Hoge Rielen, Kasterlee
Opdrachtgever: Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Agentschap Facilitair Management
Ontwerpers: TEEMA architecten bvba
Studiebureaus:  
adviesbureau stabliliteit: Babel Ingenieurscollectief, Gent
adviesbureau technieken: Studieburo Herelixka nv, Merksem
Hoofdaannemers: Hooyberghs nv, Arendonk
Start bouwwerken: 1 september 2010


Deel dit artikel:
Onze partners