Loveld nv streeft naar 100% CO2-vrij beton tegen 2050

Loveld nv, producent van prefab gevels in architectonisch beton en natuursteen, zet sterk in op duurzaamheid. Het bedrijf heeft reeds stappen genomen zoals de installatie van zonnepanelen, hemelwateropvang, waterzuivering en de elektrificatie van het wagenpark. Nu is Loveld bezig met een significante stap: het elimineren van cement uit het productieproces van beton, te beginnen met CO2-arm beton en tegen 2050 de overstap naar volledig CO2-vrij beton.

Volgens Vincent Termote, Project Sales & Development Manager bij Loveld, heeft het bedrijf in samenwerking met de technologie start-up ResourceFull de mogelijkheden onderzocht om CO2-arm beton te creëren door de toevoeging van hoogovenslakken. Eerst bij grijs beton en in een volgende fase bij (gekleurd) architectonisch beton. Dit onderzoek wordt aangedreven door strengere milieueisen in kernmarkten zoals Nederland en het VK, en de BREEAM-richtlijnen voor bouwmaterialen. Loveld heeft een duidelijke roadmap tot 2026 opgesteld om hun gebruik van CO2-arm beton verder te ontwikkelen.

Milieuvriendelijke cementvervangers

Het stelselmatig overstappen op hoogovenslakken, een bijproduct van de staalindustrie, is niet evident. Het product moet minstens even sterk zijn als het traditionele beton op basis van cement.

Hoogovenslakken blijken een effectieve vervanger voor cement te zijn. Loveld slaagde erin om een kwalitatief mengsel van cement en metaalslakken te ontwikkelen dat voldoet aan alle esthetische en technische eisen. Deze vervangers zijn cruciaal, gezien de productie van traditioneel cement extreem vervuilend is.

Wereldwijde cementproductie en substituten

Wereldwijd wordt er jaarlijks zo'n vier miljard ton cement verwerkt, wat bijdraagt aan meer dan 8% van de totale CO2-uitstoot. Een groot deel hiervan Deze uitstoot is voornamelijk het resultaat van het productieproces van cement, waarbij de cementbasis tot temperaturen van 2000°C wordt verhit. Civil and Marine Ltd, een Brits bedrijf onder leiding van Sir Michael Uren, heeft echter een doorbraak bereikt met het gebruik van gemalen gegranuleerde slakken (GGBS), een bijproduct van kolengestookte elektriciteitscentrales, als een duurzaam alternatief voor cement. Door GGBS toe te voegen, blijft de sterkte van beton behouden terwijl de CO2-emissies met een aanzienlijke factor, tot slechts een vijftiende van de oorspronkelijke uitstoot, worden verlaagd.

Belangrijke doorbraken en pilotprojecten

Een opmerkelijk project is de bouw van de Sir Michael Uren Hub in Londen, een initiatief van het Imperial College London. Loveld leverde de prefab betonnen gevelvinnen voor dit gebouw, waarbij de betonelementen met 40% minder CO2 werden geproduceerd. Dit project, dat mede gefinancierd werd door Sir Michael Uren, diende als een belangrijke mijlpaal in het gebruik van CO2-arm beton. De gevelvinnen, bestaande uit een mengsel van 50% cement en 50% gemalen gegranuleerde slakken (GGBS), waren cruciaal voor zowel de esthetiek als de duurzaamheidsdoelstellingen van het gebouw.

Loveld blijft innoveren en onderzoekt alternatieven voor cementvervangers om uiteindelijk tegen 2050 volledig CO2-vrij beton te kunnen produceren.

Bron: Loveld
Deel dit artikel:
Onze partners