Op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp is de open innovatiehub BlueApp in volle opbouw. Met BlueApp wil UAntwerpen kennis en technologie in het domein van duurzame chemie en materialen vertalen naar innovatie en projecten met ondernemers en bedrijven versterken. BlueApp vormt zo een venster op het onderzoek rond duurzaamheid aan de Universiteit Antwerpen in de brede zin van het woord. Het gebouw is een ontwerp van LOW architecten, in samenwerking met eld, Ingenium en Bureau De Fonseca.
Het team achter BlueApp is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar werd ook al de incubator BlueChem van LOW architecten, eld en Ingenium in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw is een compact langgerekt volume dat zich aligneert volgens de richting van de grachten, evenwijdig aan de straat, waardoor het terrein maximaal vrij blijft. Het volume houdt afstand van de Herenpolderbrug, waardoor bezoekers die de site Blue Gate naderen het gebouw als een poortgebouw ervaren.
Het volume is opgevat als een alzijdig gebouw dat in het landschap staat, met een duurzame en ecologische uitstraling. Door de gemeenschappelijke en/of publieke functies in een gelijkvloerse plint onder te brengen ontstaat een gebouw dat in dialoog staat met de publieke ruimte. Zo bieden genereuze ramen op het gelijkvloers voorbijgangers zicht op de workshopruimtes van een dubbelhoge machinekamer.
Beperkte footprint
LOW architecten ontwierp een volume op 4+1 bouwlagen, met een footprint van 1100 m² die slechts 17 % van het terrein inneemt en dus maximale kansen biedt voor het landschap, hetzij voor een eventueel toekomstige ontwikkeling op hetzelfde perceel.
BREEAM Excellent
Het gebouw werd ontworpen met als doelstelling het behalen van een BREEAM Excellent-certificaat. Specifieke voorbeelden van deze duurzame aspecten zijn het drastisch verminderen van het water- en elektriciteitsgebruik door het plaatsen van efficiënte en energieopwekkende technieken (zoals PV-panelen), het optimaliseren van isolerende eigenschappen en het toepassen van duurzame bouwmaterialen. Zo draagt bijvoorbeeld al het gebruikte hout een FSC- of PEFC-label, is de ontkistingsolie plantaardig en wordt zo weinig mogelijk gebruikgemaakt van kunststof. De ontwerpers hanteren bij de keuze van hun bouwmaterialen verder de NIBE-of DUWOBO-classificatie.
Het heldere grid waarop het gebouw is ontworpen, laat standaardisatie van de bouwonderdelen tot en leidt tot een efficiënter bouw- en productieproces. Ook prefabricatie draagt bij tot de efficiëntie, net als het ontbreken van ondergrondse bouwlagen. Door een compact gebouw te ontwerpen wordt ook het bouwmateriaal en het warmteverlies beperkt. Ook qua technieken staat duurzaamheid voorop met onder meer verlichting met dagsturing en CO2-sturing op de ventilatie