School op Pootjes is de toepasselijke naam voor de uitbreiding van een schoolsite in Rumst. LOW architecten is verantwoordelijk voor de opmaak van het masterplan, het ontwerp en de uitvoering van de omgevingsaanleg en de integratie van een nieuwe uitbreiding voor school Eikenlaar.
School op Pootjes is de toepasselijke naam voor de uitbreiding van een schoolsite in Rumst.
LOW architecten is verantwoordelijk voor de opmaak van het masterplan, het ontwerp en de uitvoering van de omgevingsaanleg en de integratie van een nieuwe uitbreiding voor school Eikenlaar.
Foto: Stijn Bollaert Stedenbouwkundige IntegratieLOW architecten werkte een visie uit voor een ambitieus project. De uitbreiding van de dorpsschool, de bouw van een nieuwe sporthal en de aanleg van een kiss & ride-zone worden op een overzichtelijke manier geschakeld rond een centrale kern. Hierdoor ontstaat een plek met een grote sociale functie waar onder meer leerlingen, ouders, bezoekers en sportende jongeren elkaar ontmoeten. Tegelijkertijd wordt een eind gemaakt aan de chaotische en onveilige verkeerssituatie aan de schoolpoort.
Foto: Stijn Bollaert Architecturale invulling De reden voor de uitbreiding was het gebrek aan ruimte en aan overdekte speelruimte, meteen ook de insteek voor een architecturaal concept dat tegelijkertijd eenvoudig en intelligent is. LOW plaatst het schoolgebouw op kolommen, zodat er op de begane grond plaats vrijkomt voor een overdekte speelruimte. De ruime klassen met grote ramen die uitkijken over de heraangelegde speelplaats bevinden zich op de verdieping. Op de begane grond worden refter, directeurslokaal en een speelruimte ondergebracht.
Foto: Stijn Bollaert De nieuwe uibreiding en de bestaande school hebben elk hun eigen identiteit en architecturale kenmerken. In het bestaande gebouw worden de nodige ingrepen uitgevoerd; lichtlkoepels in het plafond blazen de klassieke schoolgang nieuw leven in. Ondanks de contrasten verhouden oud en nieuw zich perfect tot mekaar en gaan ze zelfs de dialoog aan. De open speelruimte op pootjes vormt een link tussen beide en biedt intimiteit voor de kinderen, dankzij zijn beschermend karakter.
Foto's: Stijn Bollaert