Luc Eeckhout (evr-architecten): “Voor projecten met ongunstige ligging passen wij resoluut”

“Locatie is het eerste van tien punten op een lijst op basis waarvan wij voor elk project dat op ons pad komt beslissen of we het willen realiseren of niet. Gaat het om een ligging die absoluut niet duurzaam te noemen is, vaak ver buiten bewoond gebied, dan laten we de tekenpen resoluut liggen.” Luc Eeckhout van evr-architecten wond er in het seminarie ‘Hoe CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?’ dat de Orde van Architecten – Vlaamse Raad in samenwerking met Palindroom op 2 juni organiseerde op ARCHITECT@WORK Brussels - geen doekjes om: het is voor zijn bureau klimaatadaptief bouwen, en daar hoort voor evr-architecten dus ook een evaluatie van de ligging van een project bij, of niet bouwen. Ook de andere sprekers vonden dat architecten opdrachten vanuit duurzaamheidsstandpunt moeten durven weigeren.

“Of het nu gaat om de vraag van een potentiële klant of de overweging of we mee willen doen aan een ontwerpwedstrijd: wij hebben op ons bureau al meer dan dertig jaar een lijst met tien punten die we bekijken wanneer we beslissen of we een bepaald project al dan niet willen realiseren”, vertelde Luc Eeckhout van evr-architecten. “Heeft het project een ligging die te rijmen valt met klimaatadaptief bouwen (Luc Eeckhout doelde op een locatie ver van de bewoonde wereld die vanuit mobiliteitsstandpunt niet duurzaam te noemen is, red), dan laten we de tekenpen resoluut liggen. Wij geloven heel erg in de dorpsstructuur. Ik denk dat wij daarin wellicht eerder een uitzondering zijn.”

Toch kon het standpunt van de architect op veel bijval rekenen bij de andere sprekers. “Architecten moeten hun ambitieniveau verhogen wanneer het gaat over CO2-vrij en klimaatadaptief bouwen”, vond Els Vanden Berghe van Pixii. “Zo vergroten ze automatisch ook de ambities van hun klanten op dat vlak. Ze moeten verder durven gaan dan wat de regelgeving, bijvoorbeeld via de EPB of watertoets, oplegt. En durven wil inderdaad ook zeggen soms opdrachten weigeren, zoals wanneer de klant op geen enkele manier wens mee te gaan in de duurzaamheidsambities of het project sowieso, door dus bijvoorbeeld een slechte ligging, niet past binnen de huidige klimaatambities. Niet-duurzame projecten weigeren levert architecten op lange termijn alleen maar meer opdrachten op.”

“En doordat je zo’n opdrachten weigert, komt er enerzijds automatisch meer ruimte voor ontwerpen die wél klimaatadaptief zijn en word je anderzijds alleen maar beter in dat klimaatadaptief ontwerpen, omdat je het vaker doet”, besloot Pieter Verfaillie van bow architecten.

Het seminarie ‘Hoe CO2- en klimaatadaptief ontwerpen?’, dat gemodereerd werd door Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom, en waarin ook nog Alexander Mijts van VIBE een van de sprekers was, kan worden herbekeken via deze link. Zich voorafgaand registreren op de website is wel noodzakelijk.

 

Deel dit artikel:
Onze partners