Luchtdichte gebouwschil van Xella levert winst tot 10 E-peil punten op

De maximale toegelaten waarde van het E-peil voor een woning is dit jaar verlaagd tot E70. In 2014 wordt dat E60. Luchtdicht bouwen is een basisvereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Xella produceert ruwbouwmaterialen van cellenbeton. Deze moeten gelijmd worden, waardoor er geen lucht verloren gaat via voegen. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het E-peil van een woning.


De maximale toegelaten waarde van het E-peil voor een woning is dit jaar verlaagd tot E70. In 2014 wordt dat E60. Luchtdicht bouwen is een basisvereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Xella produceert ruwbouwmaterialen van cellenbeton. Deze moeten gelijmd worden, waardoor er geen lucht verloren gaat via voegen. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het E-peil van een woning.


Xella biedt met YTONG en HEBEL ruwbouwmaterialen aan die sterk isolerende kwaliteiten hebben.

 
E-peil

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt en opgewekte warmte die het huis via kieren en spleten verlaat, verhogen de energiefactuur en verlagen het wooncomfort aanzienlijk. Een goede score op gebied van luchtdichtheid kan een verschil maken van 10 punten voor het E-peil van de woning.

 

De traditionele bouwmethoden met spouwmuren zijn gevoelig voor luchtlekken. Een massieve gebouwschil van cellenbeton verbetert het E-peil van een woning.


Bouwmethoden

De traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw zijn erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen. Xella biedt met YTONG en HEBEL alternatieven om snel een luchtdichte gebouwschil op te trekken die massief is.

De YTONG- en HEBEL-producten zijn dragend, licht en isolerend. Ze zijn vocht- en brandwerend. De isolatiewaarde van deze producten vermindert niet doorheen de tijd.

YTONG-blokken zijn bouwstenen van cellenbeton, verkrijgbaar in verschillende diktes. Er worden YTONG-blokken van 50 cm dik gebruikt om passieve woningen mee te bouwen.
HEBEL zijn gewapende cellenbetonplaten. Ze zijn groot van formaat en laten toe om snel kwalitatieve gebouwen op te trekken.

    

Met YTONG trekt men constructies op met EPB-aanvaarde bouwknopen zonder koudebruggen; HEBEL-platen zijn gemaakt van gewapend cellenbeton.

 
YTONG en HEBEL hebben geen holle ruimtes zoals snelbouwstenen. Bijgevolg circuleert er geen lucht in de muren zelf en is er geen risico op het veroorzaken van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten.


Strenge boetes

Luchtdicht bouwen heeft niet alleen een impact op de energiefactuur. Het niet naleven van de energieprestatieregelgeving kan bouwers en verbouwers veel geld kosten. Een boete bedraagt ongeveer drie keer de ‘uitgespaarde’ investering. Indien de investering voor het E70 peil bijvoorbeeld 1000 euro bedraagt, betaalt de bouwer of verbouwer een boete van 3000 euro voor het niet naleven van de regelgeving.


Groeiend gebruik van cellenbeton

Bouwen met cellenbeton blijkt een snelle en eenvoudige bouwmethode. Het wordt steeds meer gebruikt voor project- en woningbouw. Dit heeft te maken met zijn isolerende, vocht- en brandwerende kwaliteiten.

Als gevolg van de strengere regelgeving op gebied van energieprestaties, verwacht Xella dat in de toekomst nog meer gekozen zal worden voor bouwmaterialen die eenvoudig en betaalbaar zijn en vooral een garantie bieden voor de luchtdichtheid van de woning”, aldus Nicole Wuyts, marketing manager bij Xella in België.


Bouwen met cellenbeton blijkt een snelle en eenvoudige bouwmethode.

 

Deel dit artikel:
Onze partners