Om het probleem van de overbevolking van de Belgische gevangenissen aan te pakken, heeft de federale regering een omvattend plan voor de verbetering van de gevangenisinfrastructuur. Dat plan omvat onder andere het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen. Voor dat gebouw leverde DencoHappel acht luchtgroepen met warmterecuperatie en drie platkasten. De werken zijn gestart in 2014 en zouden dit jaar klaar moeten zijn.
Het nieuwe centrum komt op Linkeroever in Antwerpen, naast het open asielcentrum en aansluitend op het slikken- en schorrengebied de Burchtse Weel. In het gebouw van zo’n 16.000 vierkante meter zullen ongeveer 200 patiënten kunnen verblijven. Het architecturaal concept bestaat uit drie aan elkaar gekoppelde gebouwen, die toch de indruk wekken dat ze gescheiden op het terrein zijn geplaatst. Elk gebouw heeft een verschillende functie: in de centrale gebouwen komen de gemeenschappelijke functies zoals de inkomhal, het bezoekerscomplex, de administratie, de technische dienst en een medisch complex met therapeutische functies. Op de gesloten afdeling komen 130 patiënten op de afdelingen ‘Observatie & Oriëntatie’ en ‘Intensieve behandeling’ terecht. De derde afdeling, met een vrij zicht op het achterliggende natuurgebied, is open en herbergt een zeventigtal patiënten.
Rendement tussen 80 en 83 procent
Ook DencoHappel was bij het FPC in Antwerpen betrokken. Het hele gebouw heeft, naast drie enkelvoudige groepen, ook acht gecombineerde groepen met warmterecuperatie van de luchtbehandelingsspecialist uit Haren. Die hebben allemaal warmtewielen met absorptierotoren die zowel voelbare als latente warmte kunnen recupereren. “En allemaal met een rendement tussen 80 en 83 procent,” zegt commercieel verantwoordelijke André Van Lerberghe. “Door gebruik van die absorptiewielen – die een vochtabsorberende laag hebben waardoor ze het vocht vasthouden en weer afgeven – gaat de vochtigheid in het gebouw in de winter ook minder laag zijn dan normaal. Het afgevoerde vocht wordt immers voor 80 procent weer toegevoegd aan de binnenkomende lucht.
“Technisch de beste oplossing”
Het technisch ontwerp van dit project was in handen van studiebureau VK Architects & Engineers uit Roeselare. Het totale luchtvolume van de acht units van DencoHappel bedraagt 74.300 kubieke meter per uur. Het gaat daarbij enkel over ventilatie met naverwarming. VK Architects & Engineers koos hier voor warmterecuperatie door middel van warmtewielen met vochtabsorberende rotoren. Waar dit hygiënisch mogelijk is, vormen deze recuperatoren energetisch de beste oplossing ” zegt Van Lerberghe. In ziekenhuizen kan je bijvoorbeeld voor een andere oplossing kiezen, omdat je het risico wil vermijden dat er contaminatie plaatsvindt van de extractie- naar de pulsielucht. Maar dat is in verblijfsruimtes, zoals bij dit project, geen enkel probleem.”
Volgens strenge eisen
DencoHappel leverde voor dit project aan installateur Beltherm, een bedrijf gespecialiseerd in luchttechnische installaties, met 140 personeelsleden. Beltherm werkte voor dit project in onderaanneming voor de algemene HVAC-installateur, Naessens HVAC uit Waregem. Het installatiebedrijf is een belangrijke klant van DencoHappel, en Van Lerberghe werkt ook graag met hen samen. “De hier geleverde toestellen zijn uiteraard ontworpen volgens de huidige strenge eisen op vlak van energieverbruik en -recuperatie, en de goede installatie van Beltherm draagt natuurlijk bij tot het goede eindresultaat,” zegt Van Lerberghe.
Dit artikel verscheen al eerder in Installatie en Bouw.