Om zijn klanten op maat gemaakte betonnen creaties aan te kunnen bieden, werkt
Urbastyle samen met gerenommeerde Belgische en buitenlandse designers. Oa.
Lucile Soufflet en
Jan Contreras verkennen de talrijke troeven van beton en maken er esthetisch verantwoord, comfortabel straatmeubilair van. Ze leggen zich eveneens toe op de creatie van interieurmeubels, vloeren, tegels, kunstwerken,… Hun persoonlijke en complementaire visies op beton tonen aan dat we zeker nog niet zijn uitgepraat over dit uitzonderlijke materiaal.
Urbastyle is een multiculturele onderneming die gerenommeerde Belgische en buitenlandse designers verenigt en zo over een expertise beschikt die onze landsgrenzen sterk overstijgt. Talrijke Europese landen doen beroep op Urbastyle voor uiteenlopende realisaties zoals stedelijk meubilair, betonnen tegels (meerbepaald gebruikt bij het moderniseren van de esplanade bij la Défense in Parijs), decoratieve elementen of architectonisch beton. Tot het team van onafhankelijke designers die regelmatig voor Urbastyle werken, behoren Lucile Soufflet (Franstalige Belgische) en Jan Contreras (Nederlandstalige Belg). Zij vertegenwoordigen de culturele en artistieke rijkdom van Urbastyle en de verschillende 'talen' van beton.
Lucile Soufflet en intuïtief beton
Na een opleiding aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels La Cambre in Brussel aan de afdeling industrieel design, vestigde Lucile Soufflet haar aandacht al snel op de openbare ruimte. Haar betonnen realisaties die talrijke Brusselse openbare plaatsen karakteriseren, zoals het 'Projet 105' in het Peterbos Park (Anderlecht) of haar beroemde 'Banc Circulaire' op de Oude Graanmarkt (Brussel) maken van Lucile Soufflet een van de succesvolle jonge Belgische designers.
In haar vertrouwelijke universum focust ze zich op een individu, waarbij een belangrijke plaats wordt voorbehouden aan het ludieke en relationele aspect van haar beroep. Ze werkt zowel voor industriële als voor hedendaagse artistieke projecten. Ze laat zich graag omschrijven als iemand die afgaat op haar intuïtie, waarbij ze voortdurend toeziet op het respecteren van de behoeften verbonden aan de creatie en integratie te midden van de in te richten site.
Met haar voorwerpen bespeelt ze altijd een poëtische snaar in een universum dat gemakkelijk versmelt in onze dagelijkse bestaan. Lucile Soufflet werkt met beton vanuit een essentieel stedelijk oogpunt en creëert hoofdzakelijk stedelijk meubilair, zoals voor de stad Le Touquet.
Lucile realiseerde haar eerste prototype in beton naar aanleiding van een eindwerk in 1998. Een eerste, beslissende stap die haar zin gaf verder te gaan in dit gebied. "Ik hou van de giettechnieken en de verschillende vormgevings- en effectenmogelijkheden dat een materiaal zoals beton biedt", verklaart Lucille.
Door haar samenwerking met Urbastyle zet ze haar verbeeldingsvolle aanpak en haar zoektocht naar mooie, bruikbare betonnen creaties in onze steden verder. Lucile droomt ervan om ooit een stedelijk, plantaardig meubilair te concipiëren voor de creatie van een ludiek universum waar gezelligheid en ontmoeting in elkaar overvloeien.
Banc Circulaire van Lucile Soufflet
Jan Contreras: pure lijnen
Jan Contreras richtte in 2005, samen met architect Jeroen Lannoo, zijn eerste ontwerpstudio Studio Kunst99 op. Hij wenste zijn ervaring als chemisch ingenieur te combineren met zijn passie voor productontwikkeling. Hij houdt er in het bijzonder van om nieuwe materialen uit te testen en zijn nieuwsgierigheid leidde hem ertoe om sinds 2008 met beton te gaan werken.
Zijn werk uit beton wordt gekenmerkt door zijn pure lijnen en minimalistische vormen die het materiaal een bijzonder architecturaal karakter bezorgen. Het gecreëerde object wordt bestudeerd om het een verfijnd en in hoofdzaak ergonomisch silhouet te geven zonder in te boeten aan kwaliteit of esthetiek. In al zijn werken valt de fascinatie van Jan Conteras voor geometrische vormen op.
Sinds 2008 werkt Contreras met veel plezier mee aan Urbastyle projecten zonder daarbij zijn devies te vergeten: Elk project is een uitdaging. "Wat me zo aantrekt bij beton, is de grote verscheidenheid aan voorwerpen die je ermee kunt concipiëren", legt Jan Contreras uit. Een passionele en verrijkende samenwerking die hem de kans biedt nog datzelfde jaar te exposeren tijdens het meubelsalon in Milaan. Zijn werk met beton wordt geleid door eenvoud, puurheid en complementaire geometrische vormen. Voor de ECO lijn bijvoorbeeld bedacht Jan Contreras een zitkrukje dat eenvoudigweg bestaat uit een blok waarvan elk oppervlak als zitoppervlak kan dienen en verschillende zitervaringen oplevert.