Machiels Building Solutions houdt pleidooi voor houtskeletbouw

Volgens Machiels Building Solutions is houtskeletbouw de meest geschikte techniek om te voldoen aan de eisen van duurzaam bouwen. Onlangs belegde het een persconferentie om zijn argumenten kracht bij te zetten. De baksteen- en betonfederatie denken er uiteraard anders over. Hun reactie publiceren we volgende week.
Volgens Machiels Building Solutions is houtskeletbouw de meest geschikte techniek om te voldoen aan de eisen van duurzaam bouwen. Onlangs belegde het een persconferentie om zijn argumenten kracht bij te zetten. De baksteen- en betonfederatie denken er uiteraard anders over. Hun reactie publiceren we volgende week.
 

    

Machiels Building Solutions bouwt woningen aan een ongeziene snelheid. Doordat alle vloer- en muurelementen (inclusief isolatie en technieken) geprefabriceerd worden in de indrukwekkende houten fabriekshal van Machiels, staat de ruwbouwconstructie in enkele dagen volledig recht.


Snel en duurzaam

Houtskeletbouw is dus het speerpunt van MBS, dat het zonder verpinken 'de bouwtechniek van de toekomst' noemt. Volgens een onafhankelijk onderzoek van Futureproofed zou de totale impact op het milieu van een houtskeletwand (van productie tot en met afbraak) 2,5 keer lager liggen dan die van het massieve alternatief. De luchtdichtheid en de isolerende kwaliteiten van een houten constructie garanderen volgens dezelfde studie een erg gunstig K-peil. Bovendien wil MBS er aan de hand van een doorgedreven standaardiserings- en automatiseringsproces voor zorgen dat de kosten van woningen met tien procent dalen, zodat ze betaalbaar worden voor ongeveer een miljoen extra Belgen. Dit tracht het bedrijf te bewerkstelligen door in een speciaal ingerichte productiehal alle houten dak- en gevelelementen te prefabriceren en alle technieken en isolatie er op voorhand in te integreren. Op die manier vermijdt men fouten op de werf en kan men hele woningen in slechts enkele dagen tijd optrekken. Ook planmatig gaat MBS zo te werk: er wordt steeds vertrokken vanuit een basisplan dat modulair aangepast kan worden aan de smaak van de individuele gebruiker. De onderneming ziet bouwen dus als een industrieel productieconcept dat zo efficiënt mogelijk moet verlopen. Momenteel slagen ze erin om per maand constructie-elementen voor zo'n 25 à 30 woningen af te leveren.



Het is niet omdat men bij het MBS-systeem vertrekt van basismodel, dat er geen ruimte meer is voor een eigen esthetische invulling. Qua gevelbekleding en aanpassing van het plan zijn er oneindig veel mogelijkheden die elk gerealiseerd gebouw uniek maken.


Energie-efficiënt

MBS doet er zelf als bedrijf alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. De onderneming geeft zelf het voorbeeld met z'n uiterst energie-efficiënte houten productiehal. Zo wordt de benodigde elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op het dak van de productiehal. Voorts is er een natuurlijk waterzuiveringssysteem en willen ze in de toekomst drie eigen windmolens plaatsen. Uit het onderzoek van Futureproofed blijkt daarenboven dat men bij energiegebruik in gebouwen meer uitstoot dan bij transport en afvalverwerking en dat energiezuinige woningen een absolute noodzaak zijn. Dit is volgens MBS eens te meer een bewijs dat het met z'n houtskeletbouw op de goeie weg is.



De indrukwekkende houten productiehal van Machiels in Beringen.


Deel dit artikel:
Onze partners