Macobo Stabo speelt rol in restauratie van het Justitiepaleis

Het Justitiepaleis in Brussel, één van de meest iconische gebouwen van België en een toonbeeld van 19e-eeuwse architectuur, ondergaat momenteel een grootschalige restauratie onder leiding van MACOBO-STABO. Deze ingrijpende werkzaamheden zijn gericht op het behoud van zijn historische patrimonium en het verzekeren van de structurele integriteit voor toekomstige generaties.

Gelegen op de Galgenberg, biedt het Justitiepaleis een dominante aanwezigheid in de Brusselse skyline. Gebouwd in 1866 en voltooid in 1883 door architect Joseph Poelaert, omvat het complex meerdere rechtbankzalen en indrukwekkende trappenhuizen die bijdragen aan zijn grootsheid. Met een hoogte van 104 meter en een oppervlakte van 26.000 vierkante meter, is het een van de grootste gerechtsgebouwen wereldwijd.

Cruciale restauratie voor behoud

De Regie der Gebouwen heeft de restauratie op zich genomen, met een focus op stabiliteitsstudies voor de gevelrestauratie. Het project, naar een ontwerp van Perspectiv en uitgevoerd door Artes Group, benadrukt het belang van het behoud van de originele structurele elementen om de authenticiteit en functionele capaciteit van het paleis te waarborgen.

Uitdagingen en oplossingen in de restauratie

De omvang van het gebouw vereist een gefaseerde aanpak, beginnend met de voorgevel aan het Poelaertplein. De restauratiewerken omvatten uitgebreide stabiliteitsstudies en de aanpassing van steigers om veilige werkomstandigheden te garanderen. Deze steigers, essentieel voor zowel inspectie als constructie, zijn versterkt en uitgebreid om te voldoen aan de huidige behoeften van het project.

Toekomstig onderzoek

Het project maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals 3D-scanning om de gevels in kaart te brengen en gedetailleerde restauratieplannen te ontwikkelen. Verder onderzoek, waaronder koolstofdatering, zal dieper inzicht geven in de historische context van de site. Deze gegevens zijn cruciaal voor het nauwkeurig herstellen van de gevels en het verzekeren van de duurzaamheid van het gebouw.

Bron: MACOBO-STABO
Deel dit artikel:
Onze partners