Samen met Karuur architecten heeft MADE architects de wedstrijd gewonnen voor de renovatie en restauratie van de bestaande gebouwen van een lagere school in Zelzate. Volgens de planning starten de werken dit jaar. Bij de school hoort een monument, dat opnieuw het gezicht van de school zal worden.
Het eindresultaat wordt een lagere school met refter en keuken, een polyvalente turnzaal en kantoren voor directe en administratie. Een masterplan doet uitspraak over afbraak, renovatie, restauratie en nieuwbouw binnen het voorziene budget.
4 principes
MADE architects en Karuur architecten houden vast aan 4 principes:
De school benut momenteel het beschikbare potentieel van de site niet. Functies zijn versnipperd, de ruimte is gefragmenteerd, waardevolle monumentale gebouwen staan leeg en het historische schoolpark is ontoegankelijk.
Beeldbepalend voor Zelzate
Dit project is relevant in een veel ruimere omgeving dan alleen het schooldomein. Door de schoolfunctie hebben veel inwoners van Zelzate een band met de site. “We zien dat veel mensen foto’s van ons project delen op de sociale media”, vertelt Liesbeth Storkebaum van MADE architects. Vooral het monument aan de Leegstraat is beeldbepalend in het centrum van Zelzate. De vernieuwde situatie zal toestaan de gebouwen breder te gebruiken na de lesuren en tijdens de vakanties.
De latente kwaliteiten van het gebouw (genereuze ruimtes, lichtinval, elegante soberheid…) worden aangescherpt binnen de hedendaagse herbestemming. De originele afwerking met terrazzo vloeren en lambrisering is robuust en onderhoudsvriendelijk en blijft behouden in de gerenoveerde ruimtes. Het gebruik van een houten structuur en houten gevelbekleding in de nieuwe delen wordt de rode draad voor de verschillende uitbreidingen.
NIBE
MADE architects schenkt in elk project voldoende aandacht aan duurzaamheid. Ook hier zijn er een aantal duurzame ingrepen gepland. Groene daken zorgen voor integraal waterbeheer voor de nieuwbouw en regenwater wordt hergebruikt. Door hergebruik van bestaande structuren en componenten beperken de architecten afbraak en bijhorend afval.
Door te kiezen voor kleine ingrepen en door zo veel mogelijk bestaande ruimtes te recupereren, is ook het materiaalgebruik minimaal. Aan de hand van de NIBE-inventaris zullen de bouwmaterialen met de kleinste ecologische voetafdruk de bovenhand krijgen. Daarnaast wordt het cradle-to-cradleprincipe zo veel mogelijk gevolgd.