Stad Oostende keurde recent de omgevingsvergunning goed voor de bouw van een nieuwe surfclub aan het Sportstrand. De bestaande infrastructuur is al enige tijd aan vervanging toe. Naast de tand des tijds en de weerfenomenen maakt ook de ophoging van het strand een nieuw clubhuis noodzakelijk. De zone voor watersport werd goedgekeurd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. De bouw van een surfclub bij de insteekzone draagt bij tot de optimale ondersteuning van watersporten. En zo komt er meteen ook een einde aan de tijdelijke opstelling van containers die vandaag de werking van het Sportstrand mogelijk maken.
Architect Nick Willems van MAF Architecten zette ooit zijn eerste stapjes in een optimist in club Inside Outside Oostende. Later was hij er monitor en trainer van de jonge zeilers. Toen hij de vraag kreeg om een visie te ontwikkelen over de 'Outside' locatie langs de zeedijk, greep hij deze kans dan ook met beide armen.
Gelegen op een unieke plek nabij de Koninklijke Gaanderijen en de renbaan zit het oorspronkelijke surfclub ingebouwd onder de dijk. Het clubhuis is ondertussen verouderd en veel te klein voor de ambitie van het huidige bestuur en het steeds groeiende aantal leden. Daarnaast vormt de huidige vloerpas een structureel probleem. Het gebouw geraakt stilaan ingegraven door het stijgende strandniveau.
De nieuwbouw komt op dezelfde plek als het bestaande clubhuis. Het nestelt zich op de grens tussen strand en dijk en stelt zich uitnodigend op naar alle gebruikers. Er wordt maximaal ingezet op het ontwerpen van een subtiel en bescheiden volume. De hellende vlakken accentueren daarbij strategische zichten naar de omgeving.
In de betonnen sokkel komt een ruime opslagplaats voor (huur)materiaal, lockers voor leden, kleedkamers en een technische ruimte. De bovenbouw wordt opgetrokken uit een lichte houtmassiefbouw en bestaat uit drie speelse volumes met groendaken op helling. Eén vleugel wordt ingericht als gemeenschapsvoorziening met gedeeld publiek sanitair en een EHBO-post. Centraal in het gebouw komt een verbruiksruimte met daarnaast een polyvalent inzetbare plek, allemaal verbonden met elkaar.
MAF architecten plaatst het clubhuis op dezelfde hoogte als het niveau van de huidige verhoging van de dijk. De keuze hiervoor kadert binnen de maatregelen van het huidige kustdefensieplan. Rondom het clubhuis komt een platform en een trappenpartij die de verbinding maakt met het strand en de dijk. Zo ontstaan er, los van het al dan niet geopend zijn van het clubhuis, verschillende interessante tussenzones die gebruikers zich kunnen toe-eigenen.