Maggie Shelter van DMOA architecten wint Henry van de Velde Design Award

In BOZAR in Brussel zijn zopas de Henry van de Velde Awards uitgereikt. DMOA architecten ging aan de haal met de Design Solution Award in de categorie ‘Life Quality’ voor de Maggie Shelter, een multifunctionele tent voor vluchtelingenkampen.

De Henry van de Velde Awards bekronen met de Design Solution Awards acht producten, projecten of diensten die vanuit een designmethodiek een antwoord bieden op actuele vraagstukken. De award in de categorie Life Quality ging naar het Leuvense architectenbureau DMOA, dat vorig jaar hoge ogen gooide met de Maggie Shelter. Met deze multifunctionele tent willen de architecten tegemoet komen aan de noden in vluchtelingenkampen.


Oplossing voor vluchtelingenkampen

Wereldwijd zijn bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. Cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat deze mensen gemiddeld twaalf jaar in vluchtelingenkampen of in informele nederzettingen verblijven. Slechts 1 op 3 kinderen hebben toegang tot onderwijs en vaak is dit de enige uitweg in deze uitzichtloze situaties. Alle organisaties erkennen de nood aan goed geïsoleerde, multifunctionele, veilige en duurzame gebouwen voor scholen, opleidingscentra, medische centra, civiele bescherming en temperatuur-gecontroleerde opslag. Samen met experten van diverse leidende organisaties, waaronder de KU Leuven en Fedasil, bracht DMOA alle tekortkomingen en uitdagingen in kaart en formuleerde in totaal 30 verschillende criteria.


Tent met functionaliteit van vast gebouw

Het resultaat is de ‘Maggie’, een constructie die eruitziet als een grote tent maar de voordelen en functionaliteit heeft van een vast gebouw. De 105 m2 grote en duurzame constructie heeft de prijs en het gewicht van een bescheiden gezinswagen. De Maggie Shelter is snel op te zetten en te verplaatsen, modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. Ze heeft een hoge energieprestatie en weerstaat aan een hard klimaat en aan stormen. Deze kwaliteiten zijn er omdat de constructie voorzien werd van een dubbele wand uit aluminium en zeildoek die volledig opgevuld kan worden met lokale materialen zoals zand, organische stoffen, gerecycleerd plastiek afval en isolatiematerialen.

DMOA werkt ondertussen samen met partners aan concrete projecten in DRC Congo. Het architectenbureau richtte ook een breder platform op, het Maggie Program, dat verder wil inzetten op innovatie voor sociale noden.

Deel dit artikel:
Onze partners