Magisch Wintergloed lichtparcours in Brugge

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, heeft ook dit seizoen weer de editie van Wintergloed uitgevoerd met maar liefst tien lichtinstallaties die de stad in een feeërieke sfeer hullen. Stad Brugge borduurde hiermee voort op de eerste en uiterst succesvolle editie van 2019.

Deze winter is het een gereduceerde versie geworden, aangepast aan de huidige coronasituatie met heel wat veiligheidsmaatregelen. Er werd meer focus gelegd op wandelen en ontdekken langs een uitgestippeld parcours doorheen de hele stad. Voor inhoud en vormgeving werkte Painting with Light nauw samen met Brugse kunstenaars, jongerenorganisaties, scholen en culturele verenigingen.

Warme gloed

Luc Peumans, CEO van het Genkse Painting with Light dat instond voor het creatieve ontwerp en de volledige realisatie, licht toe: “In tegenstelling tot vorig jaar was het lichtparcours beperkter maar zeker niet minder mooi. Door lichtkunstinstallaties, sfeerverlichting en projecties te combineren werden de bezoekers tijdens de koude wintermaanden ondergedompeld in een warme gloed die zich uitstrekt over het hele parcours. We hebben een combinatie gebruikt van projection en video mapping met duizenden LED-lichtjess, spots en blacklights.”

“In plaats van 14 werd gekozen voor 10 installaties en locaties voor een avondwandeling door Brugge bij sfeervol licht”, zegt Lieve Moeremans van organisator Brugge Plus. “We hebben de opdracht in augustus toevertrouwd aan het Belgische bedrijf Painting with Light, die ook de vorige editie succesvol heeft geïmplementeerd. De schaatspiste, kerstmarkt en winterbar hebben we noodgedwongen geschrapt, maar we hebben er toch nog een veilige en adembenemende, maar vooral hoopgevende lichtwandeling van gemaakt. Vooral tijdens deze moeilijke coronatijden hebben mensen meer dan anders nood aan verbinding, en dat is wat we met deze lichtervaring willen bieden.”

Magische ervaringen

Met zijn talrijke bruggen, poorten en parken vormt het historische centrum van Brugge het ideale decor voor Wintergloed, waarbij bezoekers wandelen in een magische omgeving. Een handige app leidde de bezoekers door het hele parcours, waar iedereen kan in- of uitstappen waar gewenst. 

Op de gevels van ‘t Zand prijkten het grootste canvas van Brugge, waarop projecties verschijnen zoals een winterlandschap, een eigenzinnige interpretatie van een Winters landschap door de brugse kunstenaar Sammy Slabbinck en vanaf oudjaar werd dit vervangen door kunstige nieuwjaarswensen. De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd omgetoverd tot een lichtbaken in de stad, waarbij de indrukwekkende toren het statige karakter benadrukt en dan weer tot leven wordt gebracht met creatieve lichtanimatie. Er was verder een installatie die een link legde naar het kantklossen in Brugge met fascinerende lichtpatronen, en op den Dijver konden bezoekers onder een plafond van zwevende lichtpuntjes wandelen.

De kinetische installatie op de Vismarkt bestond uit golvende ledbollen die verwijzen naar de band van Brugge met de zee. Een van de meest opvallende installaties waren de lichtlijnen die over de bomen tot de wortels doorlopen en zo de ondergrondse verbindingen aantonen van de natuur. De Poertoren werd in een hip kleedje gestoken met digitale lichtstickers. En op het Stationsplein tenslotte doken bezoekers in een mysterieus en sfeervol bos met allerhande verrassingen.

Luc Peumans concludeert: \"Het was een uitdaging voor het team van Painting with Light om met zo veel uiteenlopende werken en partijen één geheel te creëren en de bezoekers op een corona-veilige manier door het parcours te loodsen. Hierbij moesten we het ritme van de openbare ruimtes volgen zonder extra obstakels te creëren. En dan zijn er ook nog de verschillende lagen van storytelling om de aandacht van de bezoekers te trekken en vast te houden. We zijn ontzettend tevreden een zeer moeilijk jaar voor ons allen op een mooie manier af te sluiten met een prachtig project waar iedereen kan van genieten.”

Deel dit artikel:
Onze partners