Marc Dubois: "Het duo B&i werd in België een begrip en gewaardeerd"

De paden van architect en auteur Marc Dubois en interieurarchitect Paul ibens kruisten elkaar in 1980. En het respect was groot. "Het werk van Paul was geen minimalisme, het was een uitgepuurde rijkdom van verhoudingen, een nobele eenvoud die rust kon brengen", vertelt Dubois.

In 1980 leerde ik Paul ibens kennen toen ik les gaf aan de opleiding Interieurarchitectuur van de Antwerpse Academie, het toenmalige NHIBS. Hij was een gewaardeerd docent die steeds duidelijk maakte dat het gaat om de binnenruimte te structureren, wat iets anders is dan decoreren.

In 1968 werd het bureau Bataille ibens Design opgericht met zijn studie genote Claire Bataille. Zij kozen bewust voor het woord 'design' en niet voor interieurarchitectuur. Hun ambitie was het breed veld van ontwerpen, van objecten tot nieuwbouw. Het duo B&i werd in België een begrip en gewaardeerd. Hun werk werd in belangrijke buitenlandse tijdschriften gepubliceerd. Veel van hun vernieuwde winkelruimtes zijn ondertussen gesloopt. Vorig jaar verdween de grote winkel Princess aan de Antwerpse Meir onder de sloophamer. In de reeks nieuwbouwprojecten zijn woning Corthout (1974) en woning Brants-Voets (1989) de meest pure creaties met een uitzonderlijke relatie tussen natuur en interieur.

Met een commodekast uit 1966 voor het Nederlands bedrijf ’t Spectrum deden Paul en Claire hun intrede in de meubelwereld. In 1994 werd hun H2O bureau voor BULO gelanceerd tijdens de Biënnale Interieur. Paul sprak niet van een bureau maar van een tafel waarbij de poten in kruisvorm een afgeleide waren van zijn onderzoek naar knooppunten. De H2O is na 25 jaar nog steeds in productie, een klassieker van de design uit Vlaanderen. Het Design Museum Gent bracht in 2003 een overzicht van hun werk en er verscheen een boek met een overzicht van hun werk sinds 1968.

Paul was een rasecht architect zonder diploma. Hij kwam uit een grote familie van aannemers en velen dachten dat hij architect was. Deze passie voor constructie en bouwkunst werd nog versterkt door zijn mentor en bevlogen docent architect Jul De Roover (1913-2010). Het werk van Paul was geen minimalisme, het was een uitgepuurde rijkdom van verhoudingen, een nobele eenvoud die rust kon brengen. Het archief van B&i werd gedeponeerd in het VAI.  

Deel dit artikel:
Onze partners