MARCEL Architecten ontwerpt warme gemeenschapsruimte voor woonwagenbewoners in Gent

Op het doortrekkersterrein voor woonwagenbewoners bij de Drongensesteenweg in Gent is de bouw van een multifunctioneel lokaal van start gegaan. Het gebouw van 80 vierkante meter zal onder meer dienstdoen als leslokaaltje en gezondheidscentrum. Lab15, een Gents bedrijf gespecialiseerd in energiezuinig bouwen in hout, is de aannemer van dienst, MARCEL architecten de ontwerper. Tegen komende zomer moet het gebouw klaar zijn.

Op het doortrekkersterrein voor rondreizende woonwagenbewoners  is er plaats voor 25 woonwagens. Doortrekkers verblijven er maximaal vijf keer per jaar, telkens voor maximaal 21 dagen. Beheerder Amal vzw, het Gents Agentschap Integratie en Inburgering, zorgt er voor ondersteuning, onder meer met een educatief aanbod, in een container. Die container wordt nu vervangen door een nieuwbouw van 80 vierkante meter.

Toegankelijke architectuur

Het ontwerpteam heeft zich vol enthousiasme gestort op dit complexe project, dat op een bijzondere locatie de kans biedt om een betekenisvolle architectuur te creëren die de woon- en leefomgeving van de bewoners verrijkt. MARCEL architecten ziet een grote opportuniteit om een omgeving te ontwikkelen die niet alleen functioneel is, maar ook poëzie toevoegt aan de ruimte. Het doel is een toegankelijke architectuur die de toegang tot sociale diensten vergemakkelijkt en kinderen de mogelijkheid biedt om vlotter naar school te gaan. Bovendien beoogt het een ontwerp dat relaties aangaat met zowel de bewoners als de omgeving, en ruimte biedt voor verbindende activiteiten.

De oorspronkelijk voorgestelde bouwzone vormt volgens het ontwerpteam echter een belemmering voor een laagdrempelig en uitnodigend ontwerp. Door het volume aan de rand van de site te plaatsen, zou het gebouw als een "achterkant" functioneren, zonder het vermogen om contact te maken en een blijvende indruk achter te laten bij de bewoners. Daarom kozen de ontwerpers ervoor het paviljoen centraal op de site te positioneren, zichtbaar en dichtbij, als een verbindend en uitnodigend hart. Door het gebouw te scheiden van het onthaalpaviljoen krijgt elke functie een eigen bestemming, vergelijkbaar met een klein dorpsplein.

Lichte CLT-structuur

Het ontwerp benadrukt een groot dak dat doorloopt in een luifel, geïnspireerd op het concept van een woonwagen. Deze luifel breidt de leefruimte uit naar buiten, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen eten en activiteiten kunnen organiseren, misschien zelfs rond een haardvuur. De luifel vormt zo een natuurlijke buffer, vervaagt de grens tussen binnen en buiten, en nodigt uit tot nieuwsgierigheid en ontmoeting.

Het gebouw zelf heeft een lichte structuur, gebouwd met modulaire, duurzame elementen van CLT-hout. Door deze keuze kan het op schroefpalen worden geplaatst, waarmee de ondergrond minimaal belast wordt. MARCEL architecten heeft hiermee een flexibel, duurzaam en uitnodigend ontwerp voor ogen dat tegemoetkomt aan de behoeften van de gemeenschap en een warme, sociale ruimte creëert.

Bron: Stad Gent & MARCEL achitecten
Deel dit artikel:
Onze partners