De Genkse bouwgroep Marchetta bouwt twee laagenergiewoningen met de nieuwste verwarmingstechnieken. Een warmtepomp met ofwel een ijsreservoir of een ventilatiesysteem verwarmt de huizen. Herent krijgt hiermee een Belgische primeur. Veronique Van Rossum ontwierp de woningen. Architecte Sabine Palumbo waakte over de installaties en de energiezuinigheid. Viessmann leverde de installaties.
Het ijsreservoirsysteem is tweedelig en werkt als volgt: op het dak ligt een zonnecollector die warmte opvangt vanuit de lucht en de zon. Deze warmte wordt opgeslagen en gebruikt door de warmtepomp. Dit werkt zelfs wanneer de zon niet schijnt. Mogelijke overschotten worden opgeslagen in het reservoir.
Warm ijs
Wanneer deze energiebron uitgeput is, zal het ijsreservoir het overnemen. Dit is vier meter diep ingegraven. Een voordeel, want er is geen vergunning voor nodig. Vooral bij koude wordt er beroep gedaan op het reservoir. Door de bevriezing van het water in de ondergrondse betonnen ton kan er energie opgewekt worden. Het spiraalvormige buizenstelsel onttrekt de energie en stuurt het door naar de warmtepomp.
Tijdens de zomer kan het ijsreservoir passieve koeling leveren. Door een regeneratievat uit te zetten kan het water in het reservoir volledig bevriezen. Dit gevormde ijs wordt dan gebruikt als natuurlijke bron voor koeling.
Passiefwoning
De passiefwoning maakt gebruik van een doorgedreven isolatie. De spouw kreeg 164mm eurowal, het hellend dak kreeg 2 lagen van 180mm Knauf isolatie, het plat dak kreeg 2 lagen van 100mm powerdeck F, terwijl er 60mm eurofloor onder de draagvloer en 60mm gespoten PUR op de draagvloer ligt. Daarna werd er een dubbele laag van 50mm Eurofloor gelegd. Driedubbele beglazing maakt het geheel af.
Marchetta installeerde een dampkap zonder afvoer naar buiten. De gebruikte lucht wordt gereinigd door een koolstoffilter. De zuivere lucht wordt dan uitgeblazen in de bergruimte, waarna hij terug wordt afgezogen door een afvoerventiel in het plafond.
Geen verwarming
De woning heeft geen verwarming. Zonnewarmte, afvalwarmte van toestellen en de warmte gegenereerd door aanwezige personen is genoeg om het huis warm te houden. De restwarmte die nog nodig is kan uit een verwarmingsbatterij gehaald worden. Deze is ingebouwd in het Vitovent 300-F ventilatiesysteem van Viessmann.