Op 30 oktober vond de officiële opening van het nieuwe Stuvo-gebouw plaats, oftewel de Dienst Studentenvoorzieningen van Katholieke Hogeschool VIVES Zuid in Kortrijk. Een bestaand complex omvormen tot een ‘autonoom volume met een sprekend karakter’, luidde de initiële ontwerpvraag voor Architecten Vande Kerckhove. Onder meer dankzij de plaatsing van een bronskleurige, geanodiseerde en geperforeerde aluminium cassettegevelbekleding is deze wens werkelijkheid geworden.
Het nieuwe Stuvo-gebouw bevindt zich naast de hoofdingang van de VIVES-campus (kant Doorniksesteenweg). Het fungeert als centrale dienst voor de campussen Kortrijk, Roeselare, Tielt en Torhout. Het gerenoveerde complex omvat kantoren, overlegruimtes, gespreksruimten voor psychologen en maatschappelijke assistenten en een polyvalente ruimte voor vergaderingen, trainingen en cursussen. Het gelijkvloers is toegankelijk voor studenten, lectoren, directieleden en externen, terwijl de eerste verdieping dienst doet als een veilige zone waar studenten in alle rust en discretie de twee studentenpsychologen of de maatschappelijk assistenten van de sociale dienst kunnen raadplegen.
Drievormig kubusmotief
Stuvo opteerde resoluut voor een ‘eyecatcher’ omdat het gebouw de uitstraling van de toegang tot de campus in belangrijke mate bepaalt. De gevelbekleding speelt in dit opzicht een cruciale rol: een bronskleurig, geanodiseerd en geperforeerd aluminium cassettesysteem van Limeparts. “Het gaat om geperforeerd en geanodiseerd aluminium met een dikte van 3 mm”, licht Nadine Houben van Limeparts toe. “Dit maakt heel wat variaties qua lichtinval en reflecties mogelijk, en uiteraard kan je er ook op esthetisch vlak tal van kanten mee uit. In dit geval gaat het om een drievormig kubusmotief (drie ruiten door elkaar). De integratie van zo’n motief vormt net de meerwaarde van een aluminium gevelbekleding.”
Sterk karakter
Het motief van de geperforeerde gevelcassettes ziet er behoorlijk gecompliceerd uit. Toch vormt het ontwikkelen en fabriceren van geometrisch geavanceerde gevelsystemen geen probleem voor Limeparts. “In ontwerpfase leek dit inderdaad een complex project, maar dankzij onze flexibiliteit en ons vermogen om maatwerk te leveren, zijn we erin geslaagd om deze complexiteit tot een minimum te herleiden zonder afbreuk te doen aan de visie van architect en bouwheer”, aldus Nadine Houben. “Een ‘rechttoe-rechtaangevel is het uiteraard niet, maar wel één met een uitermate sterk karakter. Dankzij het ‘one stop shop’-principe dat we hanteren, hebben we alle parameters zelf in de hand om een uniek gebouw als dit van een geschikte gevelbekleding te voorzien. Van engineering en productie van zowel cassettes als onderstructuur tot het leveren en plaatsen van de gevel: alles gebeurt door Limeparts. Zo kunnen we continu waken over de kwaliteit van onze systemen, een groot voordeel dat ook in het Stuvo-project prima tot uiting is gekomen.”
Noot: dit artikel verscheen eerder al in Bouwen aan Vlaanderen.