Masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht 2023

Vlaanderen is een beleid rond kunstopdrachten in de publieke ruimte aan het uitbouwen. Wat opvalt is een duidelijke nood aan vorming over bemiddeling bij kunstopdrachten: welke kennis en skills heb je nodig om als tussenpersoon kunstenaar en opdrachtgever met elkaar te verbinden? Het Platform Kunst in Opdracht wil inspelen op die nood. In een masterclass kun je kennismaken en aan de slag gaan met een format dat speciaal daarvoor werd uitgewerkt. De masterclass is bedoeld voor iedereen die professioneel actief is als curator, programmamaker, cultuurbeleidsmedewerker, kunstenaar, sociaal werker, architect of andere actor.

Een integrale bemiddeling bij een kunstopdracht in de (semi-)publieke ruimte is cruciaal. Bemiddeling garandeert voldoende artistieke ruimte en autonomie voor de kunstenaar, binnen de contouren van een opdracht en zijn sitespecifieke vereisten. Integrale bemiddeling start bij de analyse en (her)formulering van de vraag, nog voor de kunstenaar in beeld komt, en mondt uit in een goede nazorg. Dat vereist gecombineerde kennis en skills die zowel artistiek-inhoudelijk als praktisch-operationeel zijn.

Els Silvrants-Barclay en Maarten Soete werkten een format uit waarbij bemiddeling over een plek, context en opdrachtsituatie centraal staat. Tijdens 2 masterclasses ga je daar intensief mee aan de slag. De lesgevers reiken tools en inzichten aan, en deelnemers gaan met elkaar en gasten in gesprek via vragen en casussen. Er komt een individueel voor- en natraject, dat telkens een dag werk vraagt, gevolgd door een intensieve eendaagse workshop waarin je collectief en participatief aan de slag gaat. Op die manier krijgen deelnemers de kans om de basis te leggen voor een eigen bemiddelingspraktijk, zonder dominant kader.

Kunst in Opdracht biedt 2 masterclasses met een identiek programma aan, op vrijdag 26 mei 2023 en vrijdag 16 juni 2023, telkens van 9.30 uur tot 17.00 uur. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot en met 12 mei of tot wanneer de sessie volzet is. Meer info over de masterclass en het inschrijvingsformulier vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Deel dit artikel:
Onze partners