Masterclass BIM: “We leveren betere gebouwen op dankzij Solibri”

KUBUS organiseert op 16 oktober de ‘Masterclass BIM: leer van praktijkervaringen van anderen’. Diverse partijen die deelnemen aan het BIM project PXL-MAD School of Arts te Hasselt vertellen hoe de samenwerking in BIM is verlopen. Nadien is een panelgesprek gepland, waar vragen gesteld kunnen worden door het publiek. Je hebt de mogelijkheid tot een virtueel werfbezoek voor en na het programma. In onderstaande casestudy deelt een van de gastsprekers van de Masterclass – Willemen Construct (Kumpen) – zijn ervaringen.

Interview met Sien van der Have, BIM-manager bij Willemen Construct (Kumpen)

Nadat Sien van der Have was afgestudeerd als ir. architect begon ze als werfleider bij bouwbedrijf Kumpen. Zij voeren projecten uit op het gebied van infrastructuur en renovatie, maar houden zich ook bezig met vastgoedontwikkeling. Al snel werd Sien aangesteld als BIM-coördinator om te helpen bij het opstarten van een eigen BIM-afdeling, en momenteel staat ze aan het hoofd van deze afdeling als BIM-manager. Het bedrijf streeft ernaar om de afdeling zo klein mogelijk te houden. "Wanneer iedereen bij Kumpen werkt volgens de BIM-workflow, dan zijn wij als afdeling niet meer nodig voor uitvoerende taken en vervullen we alleen nog maar een coördinerende rol”, vertelt Sien van der Have.
 

“Solibri is onderdeel van onze standaard toolset”

De bouwkolom is vrij conservatief waardoor het adopteren van nieuwe technieken en workflows een uitdaging kan zijn. Kumpen begon daarom met kleine stappen in het proces van volledige omschakeling naar BIM. Het management gaf de BIM-afdeling de volledige vrijheid om BIM te implementeren binnen de organisatie. Zij kozen voor een 'bottom-up-methode' waarbij ze keken naar de behoeften in de organisatie en startte met de ondersteuning van collega's. "BIM is erg belangrijk binnen de organisatie, het is nu de standaard voor elk project en wordt ook ingezet om innovatie te stimuleren”, klinkt het bij Sien van der Have. “We zijn erg snel gegroeid dankzij het werken met BIM en we zien diverse positieve effecten: eenduidige uitvoeringsmodellen voor op de werf, heldere en gestructureerde documentatie via één centraal punt. Solibri heeft een belangrijke plek ingenomen binnen de organisatie en is onderdeel van de standaard toolset voor iedereen. De projectleider, werfleider, planner, inkoper en calculator werken allemaal met Solibri."

Sien vertelt dat toen ze met Solibri begonnnen ze het met name voor clashdetectie gebruikten. Maar al snel ontdekten ze de vele andere mogelijkheden van Solibri. Bijvoorbeeld hoeveelheden uit het model halen en structureren van data door middel van classificaties. "In België moeten werfleiders maandelijks een rapport aanleveren over de voortgang van het project. Voorheen gebeurde dit met 2D- tekeningen en handmatige lijsten, maar nu kun je binnen enkele seconden rapporten uit Solibri trekken. Dit geeft een snel en duidelijk overzicht van hoeveel vierkante meters al zijn voltooid, in welke fase van het project en in welke maand. Hiervoor gebruiken we de Information TakeOffs (ITO's). Een bijkomend voordeel is dat de hoeveelheden vroeger nog wel eens een punt van discussie waren, maar die behoren nu tot de verleden tijd."

 

BIMcollab als een essentieel hulpmiddel voor communicatie

“Aan het einde van dit project zijn we begonnen met BIMcollab. Initieel wisselden we problemen uit via BCF-bestanden, Excel-bestanden en het verzenden van e-mails met opmerkingen. Hierdoor verloren we het overzicht. BIMcollab gaf ons dit overzicht door alle opmerkingen en de issues in één centraal platform te verzamelen. Met de BCF Managers (plug-ins voor de belangrijkste BIM-tools) zoom je onmiddellijk vanuit de modelleersoftware in op de clash uit Solibri. Nu gebruiken we BIMcollab voor de meeste projecten en verlenen we alle belanghebbenden toegang: van collega's tot alle partners die bij het project zijn betrokken​", aldus Sien van der Have.

Inschrijven voor de Masterclass BIM kan op de KUBUS-website

Bron: KUBUS
Deel dit artikel:
Onze partners