Professor Marcel Smets gaat met emeritaat. Buurtontwikkelaar Matexi beloont zijn pleidooi voor het stedenbouwkundig ontwerp en zijn talrijke verwezenlijkingen met de Legacy Award.
Smets, die bekendheid verwierf als voorloper van het stadsontwerp en ontwerper van de vernieuwde Leuvense stationsomgeving, kan terugkijken op een rijk gevulde carrière. Daarin bekleedde hij ook vijf jaar lang de functie van Vlaams Bouwmeester.
Het emeritaat van Marcel Smets betekent de bekroning van een rijk gevulde carrière, waarin hij tussen 2005 en 2010 ook de functie van Vlaams Bouwmeester bekleedde. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als het brein achter de veelgeprezen vernieuwing van de Leuvense stationsomgeving. Met zijn team ontwierp hij het ontwikkelingsplan en stelde, samen met de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales Rubio, het concept op punt voor de multimodale verkeersknoop aan het stationsplein.
Internationale carrière
Marcel Smets is gespecialiseerd in de reconversie van verlaten industriële terreinen en verouderde infrastructuren. Samen met het ‘Projectteam Stadsontwerp’ werkte hij aan verschillende projecten in binnen- als buitenland zoals de Vaartkom en Centrale Werkplaatsen in Leuven, de stedelijke inpassing van het Centraal Station in Antwerpen, de transformatie van de Seineboorden en de Quartiers Ouest in Rouen (Frankrijk) en de transformatie van de staalfabriek RIVA in de haven van Genua (Italië).
Daarnaast was professor Smets een van de stichtende leden van ILAUD (International Laboratory of Architecture and Urban Design) en werd hij driemaal gevraagd als gasthoogleraar aan de Graduate School of Design van de gerenommeerde Harvard University in de Verenigde Staten. Sinds 2010 begeleidt Smets de stedenbouwkundige transformatie van het Isle de Nantes (Frankrijk).
“Stadsontwerp is nodig om de ruimtelijke ordening kwaliteit te geven”
In het bijzijn van prominenten uit de wereld van architectuur en stedenbouwkunde reflecteerde Marcel Smets aan de hand van zijn verwezenlijkingen over de sleutelbegrippen van het stadsontwerp die zijn 40-jarige carrière hem heeft bijgebracht. Hij onderstreepte daarin vooral de noodzaak van stadsontwerp om de ruimtelijke ordening kwaliteit te geven. Een internationaal panel met onder andere G. Byrne, D. Sijmons, M. Apel-Muller, D. Rebois, R. Plunz en A. D’Hooghe reageerde op die stellingen en nam posities in over de toekomst van de sector.
Matexi Legacy Award
Tijdens de huldiging mocht professor Smets ook de Matexi Legacy Award in ontvangst nemen. De award, in het leven geroepen door Matexi, is niet enkel een bekroning voor de bijdrage die Smets in zijn carrière heeft geleverd, maar moet er ook voor zorgen dat zijn kennis niet verloren gaat.
“Kennis over stedelijke ontwikkeling wordt zeer traag opgebouwd door de lange looptijd van projecten waarvan het uiteindelijke resultaat pas laat zichtbaar wordt. En te vaak gaat die kennis bovendien nog verloren door wissels van verantwoordelijkheden en onvolledige overdrachten. Daardoor worden fouten uit het verleden te vaak opnieuw gemaakt en gaan waardevolle positieve ervaringen onherroepelijk verloren,” zegt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi. Met de Legacy Award wil Matexi de opgebouwde kennis van een vooraanstaande actor over zijn ganse loopbaan huldigen en helpen doorgeven aan de volgende generaties. Dat doet de ontwikkelaar aan de hand van een Legacy lezing, een Legacy paneldiscussie en een Legacy publicatie.
Hannecart: “Professor Smets heeft doorheen zijn loopbaan als professor én adviseur een enorme ervaring opgedaan met concrete projecten. Hij is dan ook de uitgelezen persoon om de eerste Matexi Legacy Award in ontvangst te nemen en zijn aanbevelingen over te maken aan de volgende generaties.” Voor Marcel Smets was de award vooral een belangrijk signaal voor de hele sector: “Deze Matexi Legacy Award bekroont het belang van de stedenbouw voor onze hedendaagse samenleving. Het is een krachtig signaal dat dit mooie initiatief vanuit ons land vertrekt.”