Hogeschool PXL wil haar studenten Bouw laten proeven van de praktijk en schakelde daarvoor de hulp in van bouwbedrijf Mathieu Gijbels. In het kader van een projectopdracht moeten de studenten leren werken met de BIM-methode. BIM-manager Nic Maes van Mathieu Gijbels was de aangewezen persoon om de studenten in de wereld van BIM in te wijden.
Dinsdag 22 september 2015. Er is veel geroezemoes in de tsjokvolle aula waar de tweedejaarsstudenten Bouw van de Hogeschool PXL zich verzameld hebben. De aanwezigheid van Hogeschool PXL- directeur Ben lambrechts en Herman Verwimp, marketing & HR- directeur bij Mathieu Gijbels, doen vermoeden dat dit geen gewoon college is. Beide heren vertegenwoordigen het partnerschap tussen Hogeschool PXL en Mathieu Gijbels. De exponent van dat partnerschap is een projectopdracht van de tweedejaarsstudenten omtrent de BIM-methode: een semester lang zullen ze in projectteams van 4 à 5 studenten samen aan een ultramodern bouwproject in Bilzen werken dat uitgevoerd is door Mathieu Gijbels volgens de BIM-methode
Extra troeven
“In de opleiding Bouw zetten wij enorm in op BIM (Building Information Modeling) om de grenzen tussen onze Hogeschool en de bedrijven zo klein mogelijk te houden. Uiteraard worden onze studenten beter van input uit het werkveld, maar ook de bedrijven worden daar beter van,” aldus directeur Ben Lambrechts. “Met dit project zijn jullie in feite geen studenten voor ons, maar eerder junior-collega’s. Elk bedrijf dat de toekomst voor wil zijn, moet met kennisinstellingen samenwerken.”
Herman Verwimp spreekt op zijn beurt van een ongelofelijk kans voor de studenten: “Het gebouw dat wij vandaag in Bilzen aan het verwezenlijken zijn, is nog niet klaar, maar zal over een maand opgeleverd zijn. Het is het allereerste bedrijfsgebouw in België dat we van begin tot einde volgens de BIM-methode realiseren. De Hogeschool PXL speelt dus zeer kort op de bal door jullie je quasi gelijktijdig in dit project te laten verdiepen. Grijp jullie kans want binnen enkele jaren zal BIM de standaard worden in de bouw. Zij die meer kennis hebben van BIM zullen dus met extra troeven in de hand de arbeidsmarkt betreden.”
De actuele bouwplannen en bouwdossiers vormen de basis voor het studentenproject van de PXL-bouwstudenten. PXL-docenten Dries Posen en Arie Buteneers : “Het is de bedoeling dat onze studenten zich een semester lang verdiepen in de gebruikte bouwmethode, dat ze het gebouw ter plaatse meermaals bezoeken en dat ze al doende – door reële technische uitvoeringsdossiers uit te werken – de rol van werfleider op zich leren te nemen.”
Tweemaal bouwen
In een uiteenzettig van een uur deelt BIM-manager Nic Maes zijn knowhow met de studenten. Vertrekken doet hij vanuit de filosofie van Mathieu Gijbels die luidt dat bouwen teamwork is. Nic Maes: “Met BIM stop je alle informatie in één computermodel en bouw je als het ware tweemaal: een eerste maal virtueel en een tweede maal op de werf. Fouten op de werf worden zo tot een minimum herleid. Zodoende draagt BIM veel bij aan een goede verstandhouding tussen bouwheer, aannemer en architect.”