Ons ( het vroegere Groep KVLV) plantte onlangs de meiboom op het nieuwe kantoorgebouw in de Tongersestraat in Bilzen. Het voormalige Holistic Architecture, a-tract architecture en aannemer Mathieu Gijbels zorgden voor het ontwerp en de uitvoering van de bouwwerken. Het is voor Mathieu Gijbels het eerste project dat het bedrijf volledig volgens het BIM-principe realiseert.
Nieuwe thuis van Ons
Het kantoorgebouw in Bilzen is de toekomstige thuishaven van vier deelorganisaties van Ons: KVLV, Vrouwen met vaart, Landelijke Thuiszorg, Puuur en Landelijke Kinderopvang. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage. De kantoren voor Ons nemen een oppervlakte van 1600 m2 in. Verder is er nog 440 m2 kantoorruimte of showroom te koop of te huur. Naast het bureaugedeelte zal het nieuwe gebouw ook een opleidingscentrum voor zorgkundigen van Landelijke Thuiszorg huisvesten.
Female touch
Het nieuwe gebouw is een perfecte weergave van de modernisering die de organisatie Ons doormaakte tijdens de voorbije jaren. “De strakke lijnen in het buitenaanzicht staan voor de moderne koers die Ons vaart, de glaspartijen voor openheid en transparantie en de gebogen vormen in het interieur staan voor de vrouwelijke waarden die verankerd zitten in onze organisatie,” vertelt Gaby Trompet, directeur personeel bij Ons. “Bovendien wordt het ook een duurzaam gebouw dankzij de investering in groene technieken zoals een groen dak”. De female touch is volgens architecte Sophie Weygers van a-tract architecture terug te vinden in de tactiele materialen en de vormelijkheid. “Hout treedt op de voorgrond in het ontwerp en de spanten en gebinten zullen we niet bedekken. Dit warm materiaal moet samen met de kleine huiselijke leien een joviale welkom uitstralen. “
Dynamiek
Het project ligt in een oksel aan de oprit van de E313 op een vrij smal perceel waardoor het gebouw in de lengte gerekt is. “De wagens die op de autostrade rijden, krijgen een anders perspectief dan de mensen die het gebouw aanschouwen vanop het maaiveld,” legt architecte Sophie Weygers uit. “De dynamiek van het perceel wilden we accentueren met het gebouw. Zo loopt de punt van het complex op naar het hoogste punt van het perceel. De ramen en gevelbekleding versterken die beweging”.
Qua materiaalkeuze is de hoofdrol weggelegd voor grote glaspartijen, cortenstaal en gebakken tegels met een natuurlijk kleurenspel. Sophie Weygers: “De rode tinten van de tegels keren terug in het cortenstaal. Het blauwe van de tegels komt dan weer overeen met de grijs-blauwe kleur van het schrijnwerk. Ook de kleur van de vloer zal binnen dat palet passen om een uniform beeld te verkrijgen.”
Duurzame positionering
Een lucht-water-warmtepomp zal instaan voor de verwarming van het kantoorgebouw, die plaatsvindt via vloerverwarming. De bijverwarming en de koeling gebeuren via de luchtcirculatie. “Zonnepanelen op het dak zullen het volledige elektriciteitsverbruik genereren,” weet Didier De Reze van a-tract architecture. “We hebben de declinatie van het dak zo berekend dat er een perfecte inval van de zon is. Vandaar ook de vorm van het gebouw.” Een zowel letterlijke als figuurlijke duurzame positionering, goed voor een E-peil 53 en K-peil 35.
De toekomst is BIM
Het nieuwe kantoor van Ons is volgens het BIM principe gerealiseerd, dat alle informatie van het project beschikbaar stelt voor alle betrokken partijen, van bouwheer, architect tot aannemer en onderaannemers. In eerste instantie stelde Mathieu Gijbels een 3D-model op, ondersteund door de topografie van de landmeter. Op basis daarvan werd het grondverzet berekend, de positionering ten opzichte van het straatniveau bepaald, de hoeveelheden materiaal berekend, de dakvorm bepaald en de haalbare vrije hoogte vastgelegd. In een tweede fase kwamen de coördinaties van de stabiliteits- en techniekenstudie aan bod. Vervolgens werkte Mathieu Gijbels de 3D-tekening volledig in detail uit. Deze tekening diende voor de bestelling en verdere uitwerking van de materialen en fungeerde als basis voor de onderaannemers. “Je zal hier op de werf geen enkele houtsnipper vinden,” maakt Marketing & HR directeur van Mathieu Gijbels Herman Verwimp zich sterk. “het houtwerk voor zowel de gevels als het dak is op maat gemaakt en wordt op de werf als een groot Meccano-pakket geleverd.
Een finale controle met behulp van een point cloud toonde uiteindelijk welke leidingen tijdens het werfverloop door omstandigheden op een andere locatie dan oorspronkelijk gepland, geplaatst werden. Verwimp: “In geval van een mankement kunnen wij vliegensvlug de exacte locatie achterhalen, alles staat immers gedetailleerd op plan.”
Twee keer bouwen
“BIM is veel meer dan 3D of een nieuwe technologie”, stelt BIM Manager bij Mathieu Gijbels Nic Maes. “BIM kan de bouwwereld en de manier van (samen)werken grondig veranderen. Concreet betekent bouwen in BIM dat we twee keer kunnen bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit, op de werf. Een groot voordeel van BIM is de aanzienlijke besparing op faalkosten. Dankzij BIM kunnen we mogelijke fouten al voor de werken opsporen en aanpassen. Verder wordt het bouwproces sneller en efficiënter omdat er geen verrassingen meer zijn. Alle informatie in elke bouwfase is actueel”.
Makkelijk & aangenaam
“Toen Mathieu Gijbels ons voorstelde om ons project in BIM te realiseren, wisten we niet goed wat BIM voor ons kon betekenen. We kwamen er in de praktijk nooit eerder mee in contact”, aldus Erwin Hermans, Facility Manager bij Ons. “Maar aangezien we als organisatie altijd openstaan voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen en technieken, wilden we BIM een kans geven. Gaandeweg het traject werden de voordelen van BIM zeker duidelijk. Allereerst verlopen werfvergaderingen veel gemoedelijker omdat elk bouwteamlid de plannen al op voorhand heeft kunnen bestuderen. Via het 3D-model kregen we ook een veel beter zicht op het project. De beleving rond het nieuwe gebouw is via 3D-toepassingen voor niet-technisch opgeleide mensen immers veel sterker dan bij gewone 2D-plannen. Daarenboven was de bouwteamformule was een werkelijke verademing.”
Ook de bouwsnelheid van een zeer complex project is opvallend en de timing is zeer goed onder controle volgens Erwin Hermans. “Dankzij BIM beschikken we na de oplevering over een perfect gedocumenteerd dossier van ons gebouw voor de exploitatie. Ideaal voor het verdere onderhoud en analyse van de verbruikskosten.”
Primeur
Of het project voor Ons het allereerste BIM-project in Vlaanderen, of zelfs België is? “We durven het niet met 100% zekerheid te zeggen, slechts 90%,” knipoogt Herman Verwimp. “Er zijn projecten die enkel in 3D getekend zijn waar men graag het predicaat BIM op kleeft, of enorm grote projecten zoals het NAVO-hoofdkwartier waar een bureau een BIM-coördinatie uitvoert. Maar we denken toch dat het nieuwe kantoor van Ons het eerste volledig in BIM gerealiseerde bedrijfsbouwproject in Vlaanderen en misschien zelfs België is. Een realisatie waar wij uiteraard bijzonder fier op zijn.”