Mechanische ventilatie van Airmaster verbetert luchtkwaliteit in scholen

Een gezond binnenklimaat verbetert de concentratie, het leerproces en het welzijn van kinderen en jongeren. Bovendien kan een gezond binnenklimaat tot een jaar verschil maken in het leerproces. De decentrale units uit de AM reeks van Airmaster zijn specifiek ontwikkeld voor scholen en zorgen ervoor dat er op maat geventileerd wordt.

Sinds corona groeit het bewustzijn voor de luchtkwaliteit in scholen en beschikken de meeste klaslokalen over een CO2-meter. Ook de eisen wat ventilatie betreft worden strenger en de luchtvolumes per lokaal worden groter. Vaak is het in bestaande gebouwen niet mogelijk om een centrale luchtgroep met kanalen te plaatsen omdat deze te veel plaats innemen. Dan kunnen de decentrale units van Airmaster een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing bieden.

Snelle en eenvoudige plaatsing

Decentraal ventileren betekent op een energiezuinige manier ventileren zonder verregaande verbouwingen te moeten uitvoeren. Aangezien de units in de ruimte zelf geplaatst worden, zijn ze in een handomdraai geïnstalleerd en gebruiksklaar. Bij het plaatsen van de units komen weinig bijkomende werkzaamheden kijken. De leerlingen moeten dus niet tijdelijk op een andere locatie worden ondergebracht. Daarnaast betekent decentraal ventileren ook dat er in fases kan gerenoveerd worden: de units kunnen tijdens schoolvakanties geplaatst worden. Hierdoor zal de dagelijkse routine van de school niet verstoord raken.

Door de gepatenteerde geluidstechnologie van Airmaster is het de stilste ventilatie-oplossing op de markt. Vermits er geen kanalennetwerk geplaatst moet worden, is er ook geen geluidsoverdracht tussen de lokalen.

Decentraal ventileren, energiezuinig ventileren

De decentrale WTW unit is een plug & play-ventilatietoestel, voorgeprogrammeerd en volledig automatisch werkend in functie van het gebruik en de bezetting van het lokaal. Het toestel houdt de CO2-waarden laag, ook als het klaslokaal volledig bezet is, zonder dat de ramen opengezet moeten worden.

Bovendien hebben de units een laag energieverbruik en een hoge warmteterugwinning, wat zorgt voor minimale energieverliezen. Het toestel wordt in de ruimte zelf geplaatst en vereist geen kanalennetwerk. Dit maakt het een ideale toepassing voor renovaties, modulaire projecten en uitbreidingen van bestaande gebouwen.

Circulair bouwmodel en lange levensduur

Decentrale ventilatie-units kunnen makkelijk geplaatst en verplaatst worden. Dit maakt dat ze uitstekend passen in het circulaire bouwmodel. Bovendien zijn de units modulair opgebouwd, wat betekent dat onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden en de units een zeer lange levensduur hebben.

AM reeks: veelzijdig en flexibel

De AM reeks bestaat uit een uitgebreid assortiment van units met luchtvolumes tussen 150 en 1.200 m³/u. De grote units zijn ideaal om toe te passen in klaslokalen, refters en lerarenkamers, terwijl de kleinere units geschikt zijn voor het secretariaat of voor de directielokalen. Elke unit heeft een aan- en afvoer naar buiten nodig. Dit kan ofwel via het dak, ofwel via de gevel. Om een zo flexibel mogelijke oplossing aan te kunnen bieden, kunnen de aansluitingen op de achterkant, de bovenkant of aan de zijkant van het toestel zitten.

Succesverhalen van airmaster

Afgelopen jaar werden in 150 bestaande klaslokalen van scholengroep KOMO in Mechelen AM units geplaatst. In deze lokalen was nog geen ventilatie aanwezig. Alle units werden tijdens schoolvakanties geïnstalleerd.

Maar ook in nieuwbouw worden de ventilatie-units van Airmaster regelmatig toegepast: enkele voorbeelden zijn DBFM projecten de Zonnebloem in St Amands en het BUSO Ter Bruyninge in Marke.

Airmaster mocht tijdens 5 verschillende Archilunches bij DENC-STUDIO, Architects in Motion, archipelago en BINST ARCHITECTS uitleg geven over de AM reeks. Er waren telkens circa 30 architecten aanwezig op elke lunch die naast de productpitches ook een projectcase van een extern bureau voorgeschoteld kregen. Het inhoudelijk gedeelte werd telkens afgesloten met een lunch die ruimte bood voor netwerking. Wens je als fabrikant meer info over onze Archilunches? Of stel je je als architectenbureau graag kandidaat als gastheer? Laat het ons weten via info@architectura.be.

Bron: Airmaster
Deel dit artikel:
Onze partners