Mechelen gaat voor ledverlichting in de binnenstad

In 2011 heeft het stadsbestuur van Mechelen beslist om de openbare verlichting in de binnenstad te vervangen door ledverlichting. Vanaf april 2012 start Eandis met de stapsgewijze vervanging van de bestaande verlichting in de verschillende wijken van het stadscentrum. Mechelen wil met dit project de aanzet geven voor de toepassing van deze technologie in andere steden en gemeenten. Met dit verlichtingsproject met de ledtechnologie van Philips hoopt het stadsbestuur de sfeer, veiligheid en het milieu van de Mechelen te verbeteren.

In 2011 heeft het stadsbestuur van Mechelen beslist om de openbare verlichting in de binnenstad te vervangen door ledverlichting.  Vanaf april 2012 start Eandis met de stapsgewijze vervanging van de bestaande verlichting in de  verschillende wijken van het stadscentrum. Mechelen wil met dit project de aanzet geven voor de toepassing van deze technologie in andere steden en gemeenten. Met dit verlichtingsproject met de ledtechnologie van Philips hoopt het stadsbestuur de sfeer, veiligheid en het milieu van de Mechelen te verbeteren. Zo verbruikt ze in deze opstelling minder energie en gaan de lampen veel langer mee dan in de huidige installatie.

Burgemeester Bart Somers en Schepen voor Openbare Werken en Landbouw, Greet Geypen, mochten samen met Walter Van den Bossche, directeur-generaal Eandis en Geert Verachtert, CEO Philips BeLux, op 29 maart de eerst ledlamp van de nieuwe openbare verlichting in de Mechelse binnenstad ontsteken.


Stad Mechelen rolt lichtplan uit

Alle woonstraten van de Mechelse binnenstad krijgen vanaf april 2012 stelselmatig nieuwe openbare verlichting.  Het gaat in totaal om 577 innovatieve Philips armaturen met led-technologie voor een 90-tal straten. 




Dit project past in het plan van burgemeester Bart Somers om de binnenstad te verfraaien. Mechelen is bovendien de eerste stad met ledtechnologie voor de volledige openbare verlichting in de binnenstad. “Ledtechnologie is ook een duurzame investering”, zegt schepen Greet Geypen. "De garantietermijn bedraagt 60 000 branduren of 15 jaar voor alle elektrische componenten van het verlichtingstoestel. Door de ledtechnologie zijn het energiezuinige, compacte toestellen met een goed kleurrendement. Na de plaatsing in de eerste straten zullen we de lichtsterkte meteen evalueren en indien nodig ter plaatse bijsturen. De armaturen worden geleverd in de kleur van het andere straatmeubilair.”

De keuze voor een specifieke armatuur voor de woonstraten, het kerngebied en het winkelwandelgebied heeft als doel beter de verschillende functies van de binnenstad te markeren. Daarnaast werd ook aandacht besteed aan het esthetisch aspect. Door te kiezen voor een uniforme verlichting in alle woonstraten, wil Geypen bijdragen tot de leefkwaliteit van de bewoners.


    


In zee met Eandis

De bouw, het onderhoud en de exploitatie van openbare verlichting op het grondgebied van steden en gemeenten, is een opdracht die is toegewezen aan de distributienetbeheerders voor elektriciteit.  Het Mechelse stadsbestuur besloot in zee te gaan met Eandis. Als werkmaatschappij van zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, staat Eandis in Vlaanderen in voor circa 800 000 lichtpunten. In Mechelen staan er 10 121 lichtpunten opgesteld die in 2011 ruim 4,4 miljoen kWh elektriciteit verbruikten. 

Nieuwe technologieën zoals ledverlichting en intelligent street light worden door Eandis steeds onderworpen aan grondige technische en economische analyses vooraleer over te stappen naar grootschalige invoering voor openbare verlichtingsdoeleinden. Toen de stad Mechelen de beslissing nam om over te schakelen op ledverlichting bestond er nog geen normering en geen goedgekeurde armatuur. Eandis heeft daarom een normering tot stand gebracht en het aankoopdossier opgesteld. Bij de keuze van dit armatuur hebben de Stad Mechelen en Eandis bij de aanbestedingsprocedure naast de technische aspecten ook aandacht gehad voor een vooruitstrevend armatuur zowel naar design als naar mogelijke toekomstige toepassingen met betrekking tot Smart Public Lighting.

Uit drie gevalideerde offertes, werd het contract gegund aan Philips Lighting.  In het tweede trimester 2012 zal Eandis in een 90-tal straten in 6 woonwijken, 577 led-armaturen plaatsen.  Berekeningen wijzen uit dat de stad zowel op verbruik als op onderhoud met deze omschakeling op led-verlichting een besparing van 37 % of 328 000 euro kan realiseren.


Designarmaturen van Philips

Philips ontwikkelde voor dit project unieke design armaturen. Deze armaturen zijn uitgerust met het platform Philips LEDGINE. Zo kan het geïnstalleerde systeem gemakkelijk opgewaardeerd worden om gelijke tred te houden met de snelle technologische evolutie in ledmodules en -drivers. Met dit initiatief verplicht Philips zich ertoe te zorgen dat de ledmodules van alle LEDGINE-armaturen van een gemeente op het juiste moment worden opgewaardeerd naarmate de ledtechnologie evolueert, wat op termijn de mogelijkheid moet bieden van extra besparingen tot 45 % op energieverbruik en CO₂-uitstoot.




“Een bijkomend voordeel van deze verlichting is dat ze op termijn toepassingen met betrekking tot smart public lighting mogelijk maakt”, zegt Bart Somers. “Wij willen de kaart van deze smart-toepassingen, zoals bewegingsdetectie, in de toekomst voluit trekken. Daarbij neemt de lichtsterkte bij bewegingsdetectie toe wanneer er beweging waargenomen wordt. Bij ledtechnologie kan het licht relatief snel aangepast worden en zelfs diep dimmen tot 10 % van zijn vermogen. Deze toepassing draagt dus bij tot het veiligheidsgevoel en werkt ook preventief”, aldus Bart Somers.

 


 

Deel dit artikel:
Onze partners