Medisch Centrum Huisartsen: “Dit is een renovatieproject buiten categorie”

In het kloppend hart van studentenstad Leuven is Houben aan de slag met de gefaseerde verbouwing van het Medisch Centrum Huisartsen. De verouderde polikliniek en laboratoria uit de jaren '70 worden helemaal vernieuwd van binnenuit. 

In de huidige gebouwen van het Medisch Centrum Huisartsen kunnen patiënten voornamelijk terecht voor eerstelijnshulp. Hier komen mensen binnen die bloed komen laten trekken, die scans of bepaalde medische tests moeten laten afnemen. Momenteel voeren de artsen hier ook Covid-19-testen uit.Tijdens de bouwwerken blijven de consultaties en afspraken gewoon doorlopen. “Meteen de grootste uitdaging voor ons team. Niet alleen moeten we extra voorzichtig zijn omdat we ons in een medisch gecontroleerde omgeving bevinden. Zowel de artsen als de patiënten moeten we voldoende comfort, privacy en rust kunnen garanderen", zegt werfleider Freddy. 

De grootte van de werken en de verouderde gebouwen vormen een uitdaging voor Houben. "We moesten daarom gefaseerd te werk gaan, van strippen tot volledig vernieuwen. We zijn begonnen met de ondergrondse parkings, wachtruimtes en laboratoria. Daarna volgen een volledig nieuwe trappentoren met lift, een gloednieuwe kantine en RX-afdeling en tot slot nieuwe kantoorruimtes.Bijkomend krijgen de gevels een opgefriste look. Het wordt een mix tussen krijtwitte gevelpleister en zwarte tegels op isolatie in combinatie met grote glasgevels. Uiteraard afgewerkt volgens de huidige energie-eisen".

 

Anticiperen dankzij leanplanning 

Ook de verwarmings-, stroom- en watervoorzieningen bleken integraal toe aan vernieuwing. “Omdat niet elke leiding op de plannen stond ingetekend, dienen we in elke fase extra voorzichtig te werk te gaan. Een stroomuitval of waterlek kan schade toebrengen aan het dure medische materieel. Zelfs het minste stofwolkje kan een installatie volledig onbruikbaar maken. En de verwarming die uitvalt in putje winter, dat is zowel voor de patiënten, de artsen als de laboranten allesbehalve aangenaam".

“Binnen dit project moeten we dus op elk mogelijk scenario anticiperen. De leanplanning is een enorme ondersteuning op dat vlak. Elke week zitten we met ons bouwteam en met de onderaannemers samen om te bespreken wat er op komst is en waar de mogelijke heikele punten verstopt zitten. Die wisselwerking verloopt tot nu toe zeer vlot, iedereen denkt extra goed mee vooruit".

 

Het dak eraf

Alle daken van de huidige gebouwen worden vervangen door een volledig nieuwe staalconstructie. Dat is de grootste uitdaging in dit project. "In de tussenfases voorzien we een dampscherm dat de onderliggende, maar ook de omringende verdiepingen droog moet houden en waterschade moet vermijden. Dat worden volgens mij de spannendste momenten: het doel is om het gebouw zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen", vertelt Freddy. 

 

Dagelijkse stand van zaken

Om een dergelijk langdurig project zo aangenaam mogelijk te houden voor iedere betrokken partij, zijn een goede verstandhouding en sterke communicatie van cruciaal belang. “Daarom zitten we iedere week samen met de bouwheer. We bespreken de huidige stand van zaken, wat er de week nadien op de planning staat, waar we precies aan het werk zullen zijn, wat de eventuele knelpunten zijn en hoe we die zouden aanpakken. De bouwheer stuurt op zijn beurt wekelijks een mail rond naar alle betrokken artsen en medewerkers".

“In het begin was dat nog even zoeken, maar vandaag loopt die communicatie heel vlot. Binnen een project van dergelijke omvang dien je sowieso voortdurend afwegingen te maken onderling. Gaan we voor de esthetische oplossing of voor de praktische? Wie doet waar water bij de wijn? Dankzij deze nauwe manier van communiceren, leren we elkaar steeds beter te begrijpen", besluit Freddy. 

Het volledige project Medisch Centrum Huisartsen zal begin 2023 afgerond worden. 

 

Bron: Houben
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners