Meer dan 15.000 toekomstige (ver)bouwers vergapen zich aan nieuwe en creatieve woonvormen

Anders gaan wonen, met een toekomstgerichte visie op het behoud van onze open ruimte, is zeker haalbaar. Dat bleek uit de eerste editie van Mijn Thuis Op Maat, de nieuwe openhuizendag van NAV en Zoekeenarchitect.be. De helft van de deelnemende projecten bevonden zich in de dorpskern of in de stad. Vaak gaat het om inbreidings- en reconversieprojecten, maar de meer dan 15.000 bezoekers konden ook proeven van nieuwe en creatieve woonvormen zoals kangoeroewonen, zorgwonen en cohousing. Minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege bezocht een tweetal projecten en zag dat het goed was:  “We moeten nu ingrijpen om de kostbare open ruimte van onze kinderen te redden. En de betonstop is uiteraard geen bouwstop: er zullen nog heel wat woningen gebouwd worden, maar wel liefst op de juiste plekken.”

 

Meer dan 100 architecten toonden afgelopen zondag aan de (ver)bouwers van morgen hoe comfortabel, slim en innovatief het toekomstige wonen kan zijn. De bijna 130 opengestelde projecten bewijzen alvast dat de hoge verwachtingen even goed in de dorpskern als in de stad ingelost kunnen worden. Vergeet dus het woord betonstop, maar noteer de voordelen van nieuwe woonvormen: flexibel, betaalbaar, groen en goed bereikbaar.

“We kunnen dan ook helemaal niet ophouden met bouwen, want Vlaanderen heeft tegen 2050 nood aan een half miljoen nieuwe wooneenheden. We zullen vooral ánders moeten gaan bouwen, want vanaf 2040 mogen we geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden meer verkavelen”, aldus NAV-voorzitter Kati Lamens. “Een enorme uitdaging voor zowel ontwerpers en de nieuwe bewoners, maar een absolute maatschappelijke noodzaak als we onze mobiliteit willen verbeteren, ons wooncomfort willen behouden aan een betaalbare prijs en de luchtkwaliteit en gezondheid niet uit het oog willen verliezen.”
 

Meer steun van overheid nodig

Arch. Kati Lamens is voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen, dat de openhuizendag voor de eerste maal op poten zette. “Burgers zelf geraken meer en meer doordrongen van het verhaal, maar we willen met deze openhuizendag de voorbeelden die vandaag al gerealiseerd zijn dichter bij de mensen brengen. Tegelijkertijd vragen we uitdrukkelijk om steun van de overheid, niet alleen om bouwheren te sensibiliseren en te stimuleren, maar ook voor een meer flexibele regelgeving. Creatieve woonvormen zijn onmogelijk te realiseren als we te strak vasthouden aan bestaande regels.” Daarnaast herhaal ik onze oproep aan bouwheren: schakel een architect zo vroeg mogelijk in. Al van zodra je een pand of een perceel gaat bezoeken met het oog op een aankoop. Na het bezoek geven wij je een advies en betaal je ons enkel daarvoor, los van het bouwproject dat  er eventueel op volgt. Maar met ons geoefende oog kunnen we op zaken wijzen die de meeste particulieren ontgaan. Het kan veel geld besparen en onaangename verrassingen voorkomen.”

Bron: NAV
Deel dit artikel:
Onze partners