Meer duurzaamheid en betere energieprestaties in de bouwsector in Noord-Europese landen dankzij RENOLIT ALKORPLAN kunststof cool roof dakbanen

De RENOLIT ALKORPLAN Smart en Bright kunststof cool roof dakmembranen zijn ontwikkeld om de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de moderne architectuur te verbeteren. Daarom bieden ze een waardevolle ondersteuning om de klimaatuitdagingen in Noord-Europese landen aan te pakken, volledig in lijn met de internationale klimaatdoelstellingen. Deze membranen verminderen de koelbehoefte en ondersteunen groene bouwcertificeringen zoals GREEN, LEED en BREEAM, maar zij leggen ook nieuwe normen vast voor milieuverantwoord bouwen.

De energieprestatie en duurzaamheid van gebouwen wordt steeds belangrijker ten gevolge van de klimaatverandering en door de druk van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Uit gegevens van de Raad van de EU blijkt dat de bouw in Europa bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor 40% van het totale energieverbruik binnen de EU en voor 36 % van de energiegerelateerde broeikasgasemissies. Om die emissies te verlagen moet de energieprestatie van gebouwen verbeteren, dit kan door duurzamere materialen te gebruiken bij de renovatie van bestaande gebouwen en bij de bouw van nieuwe structuren.

Bij de overgang naar duurzaam bouwen moet rekening gehouden worden met de reeds merkbare klimaatsverandering en de gevolgen ervan die de komende jaren steeds vaker en met steeds grotere impact zullen optreden. Gebouwen moeten dus worden gebouwd of herdacht om te voldoen aan de nieuwe behoeften: van steeds warmere zomers tot strengere winters en onverwachte overstromingen. Dit betekent dat de functie van gebouwschillen om water en warmte buiten te houden, zal verschuiven naar een complexere taak. In de toekomst zal het zelfs in Noord-Europese landen noodzakelijk zijn om de hoeveelheid warmte die door de gebouwschil naar binnen stroomt, tot een minimum te beperken.

Naast actieve koeloplossingen - die jammergenoeg vaak zorgen voor extra uitstoot - ziet Noord-Europa steeds meer passieve, duurzamere oplossingen opkomen, zoals de toepassing van kunststof membranen voor cool roofs.

In dit onzekere en uitdagende scenario zijn de Smart en Bright cool roof membranen van RENOLIT ALKORPLAN roofing products een waardevolle bondgenoot voor de volgende generatie gebouwen, zo blijkt ook uit onderstaande drie projecten. Naast hun uitstekende prestaties voldoen deze dakbanen ook aan de duurzaamheidscriteria van certificeringen voor duurzaam bouwen zoals VERDE, LEED en BREEAM.

Logistiek centrum in Ilvesvuori, Nurmijärvi (Finland) met BREEAM-certificering

Het nieuwe logistiek centrum in Ilvesvuori, Nurmijärvi, dat een BREEAM- milieucertificering met kwalificatie “Good” heeft behaald, had aanvankelijk een dakoplossing nodig die aan strenge milieu- en prestatienormen kon voldoen. In de eerste plaats hadden ze een daksysteem nodig dat bestand was tegen zware weersomstandigheden en tegelijkertijd kon bijdragen aan de algemene duurzaamheidsdoelstellingen van het gebouw. Het centrum van 9000 m² vroeg om een oplossing die garant stond voor meer duurzaamheid, energie-efficiëntie én minder milieu-impact.

Het product dat dankzij zijn superieure eigenschappen aan al deze vereisten voldeed, was het RENOLIT ALKORPLAN Smart afdichtingsmembraan op basis van PVC. Dit membraan is vervaardigd met duurzaamheid als uitgangspunt, het bevat gerecycleerde materialen om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en water tijdens de productie zo laag mogelijk te houden. Het belangrijkste criterium voor de keuze was de hoge zonnereflectie, een eigenschap die de koelbehoefte van een gebouw vermindert en zo zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing.

De uitvoering vereiste een nauwkeurige installatie van de RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan over het volledige dakoppervlak. De geavanceerde technologie van dit membraan met de geïntegreerde koele pigmenten zorgt voor een betere bescherming tegen veroudering door zonnestralen. Dit verlengt de levenduur van het dak én zorgt voor een langere visuele en functionele degelijkheid.

De RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan leverde het logistiek centrum flink wat voordelen. Naast de onmiskenbare bescherming tegen extreme weersomstandigheden speelde de dakbaan ook een cruciale rol in het verminderen van het energieverbruik van het gebouw en bijgevolg ook van de ecologische voetafdruk. Samen met andere duurzame systemen in het gebouw, zoals geothermische verwarming en zonnepanelen, zorgt deze dakbaan voor een uiterst efficiënt en milieuvriendelijk gebouw.

Bovendien dragen de lange levensduur van het membraan, doorgaans tussen de 30 en 40 jaar, en de recycleerbaarheid aan het einde van de levenscyclus bij tot de duurzaamheid van het gebouw.

Dit alles maakt van het logistiek centrum een voorbeeld van innovatie in de industriële bouw, een mooi bewijs hoe hoogstaande materialen bijdragen aan zowel betere prestaties als aan de bescherming van het milieu. Het RENOLIT ALKORPLAN Smart membraan heeft een nieuwe standaard gezet voor toekomstige projecten en bewijst zijn efficiëntie om te voldoen aan de complexe eisen van moderne industriële architectuur.

Nieuw logistiek centrum Alfaroc in Tuusula, Finland

Het logistiek centrum van Alfaroc in Tuusula is een voorbeeld van hoe modern bouwen toch conform de strenge milieueisen kan zijn. Dit nieuwe gebouw in het zuiden van Finland, op slechts 25 km van Helsinki, werd ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid. De belangrijkste uitdaging was te zorgen voor een gebouw met zowel een minimaal energieverbruik als een comfortabele binnenomgeving. Dit doel werd bereikt dankzij de RENOLIT ALKORPLAN Bright cool roof oplossing (in de Scandinavische landen gekend als RENOLIT ALKORPLAN Cool) in combinatie met zonnepanelen.

De RENOLIT ALKORPLAN Cool dakbaan werd gekozen omwille van zijn uitzonderlijke vermogen om zonnestraling te reflecteren, waardoor er opmerkelijk minder koeling nodig is in het gebouw. Dit witte PVC membraan verhindert effectief dat overtollige warmte door het dak dringt waardoor de binnentemperatuur stabiel en comfortabel blijft. Dit kan vooral gunstig zijn voor grote gebouwen waar de warmtelast meer kan doorwegen.

De dakbaan heeft een zonnereflectie-index (SRI) van 115, de hoogste op de markt, zoals vastgelegd in het certificaat van de Cool Roof Rating Council (CRRC). Deze hoge SRI-waarde is een zonneklaar bewijs van de efficiëntie van het membraan in het reflecteren van zonne-energie. Dit vermindert niet enkel de koelbehoefte van een gebouw maar zorgt ook voor een groter rendement van de zonnepanelen op het dak. Door de dubbelzijdig zonnepanelen koeler te houden, zijn ze dankzij het weerkaatste zonlicht ook efficiënter en wordt er ook 20 % meer hernieuwbare energie geproduceerd.

Daarnaast biedt het RENOLIT ALKORPLAN Bright membraan nog verschillende andere voordelen. Dankzij de speciale coating kunnen water en vuil er gemakkelijker afvloeien, het dak ziet er langer mooi uit en vraagt minder onderhoud. De kwalitatieve afwerking van dit hoogwaardige door en door witte product wordt door professionals uit de industrie enorm gewaardeerd.

Deze oplossing vermindert de vraag naar energie voor airconditioning in het gebouw, verbetert ook het comfort in gebouwen aangezien er geen airco nodig is en verlaagt ook de CO2-uitstoot door het lagere energieverbruik.

Bovendien verbetert deze dakbaan ook de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden en helpt ze het stedelijke “hitte-eilandeffect” te verminderen. Het project van Alfaroc neemt deel aan de Cool³-campagne die RENOLIT ALKORPLAN, in samenwerking met het bedrijf Treedom, heeft opgestart. Deze campagne met de slogan “Kies voor RENOLIT ALKORPLAN cool roof daken en plant een boom” onderlijnt het engagement van het bedrijf voor duurzame bouwmethodes.

Het RENOLIT ALKORPLAN Cool membraan voldoet niet alleen aan de eisen van de modern en milieuvriendelijk bouwen, maar overtreft deze zelfs. Het is een nieuwe standaard voor energie-efficiënte bouwoplossingen.

Innovation and Business Center (IVC) in Vilnius, Litouwen

Omwille van zijn interessante eigenschappen en talloze voordelen werd het RENOLIT ALKORPLAN Cool roof membraan ook gekozen voor de bouw van het Innovation and Business Center (IVC) in Vilnius, Litouwen.

Dit gebouw, met zijn oppervlakte van 32.000 m², is een toonbeeld van duurzame en innovatieve architectuur. Het centrum is ontworpen voor vernieuwers in de wetenschappen, spitstechnologie, geneeskunde en farmacie en huisvest zowel ultramoderne wetenschappelijke en experimentele laboratoria als kantoren. Het gebouw zelf weerspiegelt zijn innovatieve doeleinden door uitzonderlijk duurzaam en energie-efficiënt te zijn.

Het IVC neemt bovendien ook het voortouw als eerste industriële gebouw in Litouwen dat ontworpen werd om alle elektriciteit die nodig is voor hun activiteiten zelf te produceren. Dit gebeurt via een zonnepaneleninstallatie van 850kW op dak en gevel, daarmee is het gebouw het eerste in het land waarin zo’n ongebruikelijke architectonische oplossing geïntegreerd is.

Het gebouw werkt onafhankelijk van het stadsverwarmingsnet en maakt gebruik van 80 geothermische bronnen die tot 130 m diep zijn aangeboord om in de verwarmingsbehoefte te voorzien. Geavanceerde geothermische warmtepompen genereren 4,5-5 kWh warmte uit slechts 1kWh elektriciteit, met een koelrendement van 4,91-5,76 kWh. Daarnaast zorgen 20 ventilatiesystemen met warmtewisselaars voor het ideale binnenklimaat dat nodig is voor de laboratoria en onderzoeksruimtes. Een energieopslagsysteem zorgt voor verwarming, koeling en noodverlichting wanneer dit nodig mocht zijn.

Om de energie-efficiëntie nog verder te optimaliseren, is het dak van het IVC bedekt met de door en door witte RENOLIT ALKORPLAN Bright cool roof dakbaan. Deze innovatieve oplossing vermindert de koelbehoefte van het gebouw in de zomer met 20% en verhoogt het rendement van dubbelzijdige zonnepanelen met nog eens 20%.

De toewijding aan duurzaamheid van het IVC wordt onderlijnd door het feit dat het volledig gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Daardoor is het een van de eerste gebouwen in Litouwen zonder CO2-uitstoot. Dit ambitieuze project, waarin meer dan 21 miljoen euro werd geïnvesteerd, zet een nieuwe standaard voor duurzaam bouwen en toont een vooruitstrevende benadering van modern en milieuverantwoord bouwen.

“In de context van toenemende milieu-uitdagingen en de nood aan duurzame bouwoplossingen, biedt RENOLIT ALKORPLAN roofing products een innovatieve benadering van energie-efficiëntie en milieubehoud. Onze Smart en Bright cool roof membranen zijn niet alleen ontworpen om zonnestraling te reflecteren en de koelbehoefte aanzienlijk te verminderen, maar ze zijn ook conform de certificaten voor duurzaam bouwen. Bovenstaande projecten tonen hoe we ons inzetten voor bouwmethodes die voldoen aan de complexe eisen van de moderne architectuur en die tegelijkertijd ook prioriteit geven aan duurzaamheid en aan een lagere CO2-voetafdruk “, zegt Kenneth Witte, Managing Director bij RENOLIT Nordic en Sales Director van RENOLIT ALKORPLAN roofing product.

Deel dit artikel:
Onze partners