Meerlagenbuizen sneller en goedkoper installeren

Viega lanceert het nieuwe Smartpress-systeem van debiet-geoptimaliseerde metalen verbindingen voor kunststof leidingen op de Belgische markt. De innovatieve persverbindingen van roestvrij staal en brons hebben geen O-ring. Daardoor is het kalibreren of uitzetten van buizen voorgoed verleden tijd.

Smartpress-verbindingen behalen tot 80% minder drukverliezen dan standaard persverbindingen voor kunststofbuizen, zodat drinkwaterinstallaties aanzienlijk kleiner kunnen worden gedimensioneerd met een reducering van de opvoerhoogte van de pomp. Resultaat: energiezuiniger, lagere investerings- en werkingskosten en een beter behoud van de drinkwaterkwaliteit.

Flexibele meerlagenbuizen zijn ideaal voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties op verdiepingen. Ze kunnen rechtstreeks van de rol en met slechts enkele vormstukken worden geïnstalleerd. Dankzij het nieuwe Viega Smartpress-leidingsysteem is de verwerking voortaan nog eenvoudiger.

 

Geen O-ring, dus sneller

Dankzij de innovatieve Smartpress-verbindingen zet Viega nu een grote stap voorwaarts op het gebied van meerlagenbuizen. De persverbindingen uit roestvrij staal en brons hebben geen O-ringen, maar hoog belastbare steunelementen van PPSU. Na het persen rust de buis volledig tegen deze steunelementen. Na het afkorten kan de verbinding direct op de buis worden geïnstalleerd en geperst. Dat vereenvoudigt de verwerking aanzienlijk. Installateurs hoeven de meerlagenbuizen dus niet meer te ontbramen, kalibreren of uit te zetten.

 

Kleinere afmetingen, dus goedkoper

Het belangrijkste voordeel van de vlakke afdichting is dat de diameter niet wordt ingesnoerd door een O-ring en dat alle bochten een debiet-geoptimaliseerde geometrie hebben. Bij standaard persverbindingen voor meerlagenbuizen uit messing of massief kunststof zijn er rechthoekige stromingsbochten en snoeren de O-ringen de diameter aanzienlijk in, wat tot hoge drukverliezen leidt.

De bochten van het steunelement in de roestvrijstalen of bronzen Viega Smartpress-verbindingen daarentegen zijn optimaal op het debiet afgestemd. Daarom hebben de verbindingen een zeer lage weerstandscoëfficiënt (Zeta-waarde) die ver onder die van de bekende standaardverbindingen ligt.

Door deze lagere stromingsweerstanden kunnen de leidingen en verbindingen al tijdens het plannen van een sanitaire installatie in een kleinere nominale breedte worden voorzien. Zo besparen installateurs op materiaalkosten. De slanke dimensionering leidt bovendien tot korte uitstoottijden en grotere reserves bij verbruikspieken.

 

Minder stagnatie, dus beter drinkwater

De Smartpress-meerlagenbuis kan in drinkwater- en verwarmingsinstallaties worden gebruikt. In drinkwaterinstallaties zorgt het debiet-geoptimaliseerde Smartpress-leidingsysteem voor een comfortabele watervoorziening, zelfs wanneer gebruikers gelijktijdig grote hoeveelheden afnemen. Dergelijke installaties ondersteunen onder andere het behoud van de drinkwaterkwaliteit. Dankzij de slanke dimensionering van het leidingsysteem wordt het water regelmatig ververst. Daardoor neemt het risico op stagnatie aanzienlijk af.

Voor verwarmingsinstallaties waren al voor de lancering van het Viega Smartpress-systeem een groot aantal praktijkgerichte bevestigingsvarianten en probleemoplossers verkrijgbaar. Zo maken de zeer betaalbare radiatoraansluitblokken en vooraf geïsoleerde leidingen een bijzonder eenvoudige en snelle verwerking mogelijk.

 

Eenvoudige installatie

De meerlagenbuis van het Viega Smartpress-systeem kan in een lengte van 16 tot 63 mm worden geleverd. Hij bestaat uit een PE-Xc-basisbuis, een aluminiumlaag en een PE-Xc-mantel. Deze constructie staat garant voor vormvastheid, betrouwbare zuurstofdichtheid en hoge belastbaarheid met eenvoudige installatie rechtstreeks van de rol. Viega produceert de hoog belastbare buis op de productielocatie Niederwinkling/Beieren. De productie van de kunststofbuizen is geconcentreerd op deze locatie.

De innovatieve Smartpress-verbindingen worden geperst met de bekende Viega persgereedschappen die op het systeem zijn afgestemd.

Deel dit artikel:
Onze partners