Meest duurzame wijk van Europa kiest voor duurzame gevelisolatie

Het hele gebied rond de Leuvense Vaartkom was ooit een grotendeels verlaten industriële zone, maar is stilaan aan het veranderen in een stralend nieuw stadsdeel en ecologische wijk. Er werden diverse prominente ontwerpers aangetrokken om mee te werken aan het realiseren van dit project, waaronder de vermaarde architect Stéphane Beel. Na de Balk van Beel, het eerste gebouw van de wijk Tweewaters en bovendien het meest duurzame residentieel gebouw in Europa (BREEAM 'outstanding' certificaat), wordt nu ook het tweede gebouw van de hand van deze architect gerealiseerd.

De Leuvense Vaartkom is een bijzonder stadsdeel aan de Leuvense Vaart. Historisch gezien was het hier dat de bekende Leuvense nijverheden zich ontplooiden: bierbrouwerijen zoals Brouwerij Artois, graanmaalderijen, houthandelaren enzovoort. Met het verdwijnen en verhuizen van deze traditionele industrie aan het einde van de 20e eeuw, verloor de wijk zijn oorspronkelijke functie en verviel het tot een desolaat, postindustrieel gebied.

Sinds 2007 is de wijk het grootste stadsvernieuwingsgebied van België en ondergaat het een transformatie tot volwaardige nieuwe stadswijk. Na appartementen met zicht op het water, een cultuurcentrum en een hub voor creatieve bedrijven, is nu de nieuwe wijk Tweewaters verrezen, zo genoemd vanwege de ligging tussen de Vaartkom en een arm van de Dijle. Het hele gebied, dat zo'n 11 hectare groot is, wordt ontwikkeld tot ecologische wijk door projectontwikkelaar Ertzberg. Als ontwerpers trokken ze daarvoor enkele klinkende namen aan, waaronder Xaveer De Geyter en Stéphane Beel.

 

Eerste fase

In 2008 kocht Ertzberg namelijk 11 hectare grond op van AB inBev en ging er als duurzame projectontwikkelaar mee aan de slag. De Balk Van Beel, de eerste fase van de nieuwe stadswijk en een woonproject uitgetekend door architect Stéphane Beel, is ondertussen volgens de BREEAM experts een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen.

Zo is het gebouw volledig CO2-negatief, net als de volledige wijk waarin de Balk zal liggen. Een primeur in België, want de wijk zal immers door de hoeveelheid groene stroom die er wordt geproduceerd minder CO2 uitstoten dan dat er wordt opgenomen. Alle appartementen in het complex beschikken over slimme meters om elektriciteit, water en warmteverbruik te controleren, de vloertegels zijn gemaakt uit recycleerbaar materiaal en op de parking staan oplaadpunten voor hybride auto’s.

 

Twist

Ook het tweede gebouw van de Tweewaters, de Twist, is van de hand van Stéphane Beel. Deze fraaie appartementstoren kreeg zijn naam door zijn 'gedraaide' vorm. Door een verfijnde nuancering van de glaspartijen over het geheel van de toren lijken twee gevels elkaars omgekeerde spiegelbeeld. De kleur van de gevel is voorzien in red chocolate. De Twist bevat, gespreid over 16 verdiepingen, 46 vooruitstrevende laag-energie appartementen.

Voor middelhoge en hoge gebouwen met een hoogte van meer dan 10 m worden er strenge eisen gesteld aan de gevelisolatie op het vlak van brandveiligheid. Die moet namelijk voldoen aan de brandclassificatie B‐s3, d1. Voor de isolatie van de geventileerde gevel van dit gebouw kozen de ontwerpers voor de Kingspan Kooltherm K15 Vliesgevelplaat. Dit is een resol hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan één zijde voorzien van een gesloten zwart samengesteld aluminium folie en aan de andere zijde een micro geperforeerd blank aluminium folie. Met een lambdawaarde vanaf 0,020 W/mK biedt de plaat een zeer hoge thermische isolatie. Het isolatiemateriaal past ook volledig in het duurzaamheidsverhaal dat hier zo’n belangrijke rol speelt.

 

Milieukeurmerken

De Kooltherm15 Vliesgevelplaat is namelijk een zeer milieuvriendelijk en duurzaam product dat als één van de weinige hardschuim isolatieplaten over een DUBOkeur beschikt. Alleen de meest milieuvriendelijke producten binnen een bepaalde toepassing krijgen dit keurmerk dat wordt uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) en aangeeft in hoeverre een product impact heeft op het milieu.

Daarnaast beschikt Kooltherm® K5 ook nog over een milieukeurmerk op Europees niveau: de Environmental Product Declaration of kortweg EPD. Deze verklaring geeft informatie over de milieugegevens van het product op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) die is uitgevoerd volgens de internationale norm ISO 14025 (type III milieuverklaringen). EPD’s vormen de basis voor de beoordeling van gebouwen op ecologisch niveau zoals gedefinieerd in het nieuwe Europese project 'Duurzaamheid van gebouwen'. Door het vergelijken van verschillende EPD’s, kan er dan een (milieu)bewuste productkeuze worden gemaakt. De meeste Kingspan Kooltherm® producten behalen ten slotte ook de hoogst mogelijke score volgens de ‘Green Guide to Specification’, namelijk A+. Deze score is gebaseerd op de levenscyclusanalyse van het product en levert een bijdrage aan het behalen van BREEAM International certificering op een gebouw.

 

Maximale isolatie met minimale dikte en waterkerende laag

Dankzij de hoge isolatiewaarde en waterkerende laag kan men de Kingspan Kooltherm® K15 Vliesgevelplaat uitstekend toepassen als isolatiemateriaal in gevels waar de ruimte vaak beperkt is. De isolatie heeft maar heel weinig ruimte nodig voor zeer hoge isolatiewaarden en doordat Kooltherm® een harde isolatieplaat is, behoudt men een gegarandeerde luchtspouw en bekomt men een slanke bouwconstructie.

Wat dan wel overblijft is de ontwerpvrijheid, zodat er meer ruimte beschikbaar is voor een esthetische gevel. De isolatieplaten zijn licht van gewicht en eenvoudig en snel te verwerken. Verder zorgt de zwarte cachering er ook voor dat er geen reflectie is, zodat men uitstekend met een gevelsysteem met open voegen kan werken. Het plaatsen van een waterkerende folie is meestal niet nodig.

Bron: Kingspan Insulation
Deel dit artikel:
Onze partners