Megasmooth door Ebema; als beton kunst wordt

Megasmooth, de meest recente innovatie in het Mega-tegelgamma van Stone & Style by Ebema, is een productlijn die opvalt door het glanzende, fluweelzachte uiterlijk. Om deze nieuwe lijn te ontwikkelen, lieten de ontwerpers zich inspireren door een industriƫle omgeving waar beton in zijn meest pure vorm wordt gebruikt. Met succes, want ook kunstenaars, ontwerpers en architecten ontdekten ondertussen het unieke karakter van de Megasmooth-technologie.
Megasmooth, de meest recente innovatie in het Mega-tegelgamma van Stone & Style by Ebema, is een productlijn die opvalt door het glanzende, fluweelzachte uiterlijk. Om deze nieuwe lijn te ontwikkelen, lieten de ontwerpers zich inspireren door een industriële omgeving waar beton in zijn meest pure vorm wordt gebruikt. Met succes, want ook kunstenaars, ontwerpers en architecten ontdekten ondertussen het unieke karakter van de Megasmooth-technologie. In het projectbook ‘Creativity makes the difference’ bundelde Ebema een aantal creaties.


Een tegelgamma wordt kunst

Tegels in 100x100cm, 60x60cm, 100x50cm, trappen, zwembadranden en opsluitbanden in Cream Velvet, Grey Velvet of Blue Velvet vormen het basisgamma van Megasmooth, dat zowel in een architectonische als in een industriële of domestic omgeving tot zijn recht komt. Ebema is er trots op dat gerenommeerde kunstenaars, designers en ontwerpers Megasmooth gebruikten in hun werk. Vele van deze creaties werden geïntegreerd in openbare projecten. Andere werden geïntegreerd in de lijn Smooth Objects: exclusieve en unieke producten ontworpen door de klant met een hoogstaand afwerkingsniveau.


Enkele markante voorbeelden

De Nederlandse ontwerpster Karin Peulen betrekt vaak de natuur en organische materialen in haar werk. Voor het Pocket Park in Heerlen ontwierp ze een betonnen grootformaattegel met bladmotief. “Het is een compositie van bladeren van bomen die hier in het parkje staan. Door de golfbeweging lijkt het net of ze wegwaaien. Wanneer er echte bladeren op vallen, worden de tegels helemaal één met de natuur. Ik hou van beton. Het is één van de meest pure en mooie materialen om mee te werken.”



Pocket Park van Karin Peulen


Landschapsarchitect Frank Caers vertrok voor zijn ontwerp van een openluchttheaterklas in het scholencomplex ‘Voorzienigheid’ in Diest van een sprekende foto van een Afrikaanse leraar. Op de foto zie je een leraar die les geeft aan een groep kinderen die rond hem neerhurken in de schaduw van een boom. Het theaterklasje bestaat uit een lichtjes hellend vlak omgeven door een betonnen structuur, volledig op maat uitgevoerd in Megasmooth. “Een multifunctionele ruimte waarin je les of een voordracht kan geven, toneelvoorstellingen kan organiseren en waar je kunt spelen of gewoon wat rondhangen.”



Een multifunctionele ruimte vormgegeven in Megasmooth


Tom Vermeylen, Koen Van Bockstal en Johan Peeters, drie architecten van BULK architecten, verbouwden de Witte Villa in Grimbergen, waar ooit de eerste burgerlijke luchtvaartschool van Sabena gevestigd was, tot een jeugdontmoetingscentrum. Het centrale gebouw werd opgetrokken uit standaard betonnen boordstenen van Ebema. Als verharding voor de ingang van de burelen en de boventerrassen koos men grootformaattegels van 1m op 1m.



De Witte Villa in Grimbergen


Beeldend kunstenaar Luk Van Soom kreeg de opdracht om voor de dijkversterking in het Nederlandse Lekkerkerk een kunstwerk te maken: ‘Frozen Wave’. Voor de kunstenaar was het vanzelfsprekend dat de zitbanken en het voetstuk, die drijvende ijsschotsen voorstellen, uit tijdloos beton vervaardigd zijn. “Licht speelt mooier in op iets dat niet vlak is. Daarom wilde ik de ijsschotsen niet gewoon glad laten maar een structuur geven. Met de maquette ben ik naar Stone & Style by Ebema gestapt. Daar is alles uitgetekend en hebben we een houten mal getimmerd. Daarin brachten we rubberen matten aan om een houtnerfstructuur te imiteren. Enkele dagen later hebben we de stukken ontkist en behandeld tegen vocht.” De bank werd opgenomen in het gamma Smooth Objects onder de naam Capulet.



Frozen wave of Capulet uit het gamma Smooth Objects


Ontwerper Michael Verheyden tenslotte nam de ‘Vase’ op in zijn home collectie. ”De eenvoudige vorm van deze vaas vergt heel wat techniek. De constructie lijkt vanzelfsprekend, maar het was een hele zoektocht naar de geschikte manier om te werken met een rechte cylinder in plaats van de typische conische vorm. Dit was voor mij een eerste kennismaking met beton. Normaal werken we enkel met edele materialen. Beton is de uitzondering.” Ook deze vaas werd opgenomen in de Smooth Objects collectie.



Vase door ontwerper Michael Verheyden


Belgisch en duurzaam

De Megasmooth producten en alle andere producten van Stone & Style by Ebema worden in België vervaardigd met Belgische grondstoffen die gedeeltelijk over de weg, maar vooral via het kanaal aangevoerd worden. De site in Zutendaal ligt pal naast het Albertkanaal, de site in Rijkevorsel langs het kanaal Dessel – Schoten. Een betonproduct is tot de allerlaatste gram recycleerbaar en quasi onverslijtbaar.
Een recente studie van het NIBE, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie, toonde aan dat betonnen bestratingsmaterialen zelfs duurzamer zijn dan concurrerende verhardingsmaterialen als baksteen, natuursteen en asfalt. De studie toetste de materialen aan 18 uiteenlopende milieucriteria tijdens hun levensduur om een zo breed mogelijk spectrum van duurzaamheid te bestrijken. Van grondstoffenwinning tot materiaalgebruik, van energieverbruik tot afvalscenario’s, van productie tot transport en van emissies tot beheer. Betonnen bestratingsproducten voldoen daarmee aan de DUBOkeur criteria voor duurzaam inkopen.

Deel dit artikel:
Onze partners