Meldorfer-steenstrips van Caparol: ultradun, handgemaakt en milieuvriendelijk

Steenstrips winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Caparol begreep dat maar al te goed en bracht met Meldorfer een minerale steenstrip op de markt die zich op meer dan één manier onderscheidt van de traditionele baksteenstrip. Zo is hij ultradun, wordt hij grotendeels handgemaakt én wordt hij in tegenstelling tot een klassieke baksteenstrip gedroogd in plaats van gebakken, wat hem een pak milieuvriendelijker maakt. “De Meldorfer-steenstrips zijn standaard te verkrijgen in ieder formaat van 135 tot 800 mm en in elke kleurstelling en ze kunnen in elk metselverband worden toegepast. Omdat ze niet machinaal gemaakt worden, is maatwerk bovendien ook mogelijk”, vertelt Michiel Vanhoof, vertegenwoordiger bij Caparol.

De Meldorfer-steenstrips zijn een populaire afwerking binnen Capatect, de ETICS-systemen die Caparol maakt, maar ze kunnen ook rechtstreeks op een cementering of een andere drager worden toegepast. Ze worden gekleefd en hoeven niet te worden gevoegd, al is dat wel mogelijk. “Met hun geringe dikte van 4 tot 6 mm zijn ze zo’n vijf keer dunner dan een traditionele baksteenstrip. Daardoor wordt voegen overbodig. Het volstaat de voeg gewoon even glad te strijken met een penseeltje”, vertelt Michiel Vanhoof. “Ondanks hun geringe dikte hoeven de steenstrips trouwens niet onder te doen voor klassieke baksteenstrips op het vlak van robuustheid.”

Maar hun rankheid is lang niet het enige punt waarop de Meldorfer-steenstrips zich onderscheiden van klassieke steenstrips, weet de vertegenwoordiger van Caparol te vertellen. “Omdat ze zo dun zijn, zijn ze ook heel licht. Ze wegen nog geen 5 kilo per m², wat hun verwerking aanzienlijk makkelijker én sneller maakt. Daardoor nemen ze ook minder plaats in tijdens het transport, waardoor je minder verpakkingsmateriaal en vrachtwagens nodig heb dan het geval is bij gewone bakstenen. Ze kunnen ten slotte ook in elk metselverband, of zelfs zonder verband, worden geplaatst.”


Minder CO2

Maar hun grootste troef is zonder twijfel hy-un unieke fabricageproces. Daar komen volgens Vanhoof nauwelijks machines aan te pas. “Elke steenstrip wordt in onze fabriek in Duitsland volgens een zeer apart proces voor een groot stuk handgemaakt, van kwartszand, steengruis en minerale vulstoffen en is daardoor uniek. Eens gemaakt worden de strips gedroogd en niet gebakken. Samen met het feit dat de strips zo dun zijn en er dus minder materiaal voor nodig is, zorgt dat ervoor dat ze een veel lagere zogenaamde embodied carbon footprint hebben. Anders gezegd: hun productie veroorzaakt een pak minder CO2-uitstoot, in die mate dat de productie van Meldorfer-steenstrips zelfs volledig CO2-neutraal is.”


“Alles is mogelijk”

“We willen naar een standaardassortiment met 24 uitvoeringen en werken momenteel een Belgisch gamma uit in kleuren en texturen waarvan wij denken dat ze hier zullen aanslaan. Maar wie zijn gading niet vindt, hoeft niet te treuren, want aangezien de Meldorfer-steenstrips niet machinaal gemaakt worden, kunnen wij ook makkelijk maatwerk afleveren. Al vanaf 39 m² maken wij de steenstrips, die standaard beschikbaar zijn in afmetingen van 135 tot 800 mm, op maat. En ook een andere kleur of textuur dan die uit het standaardgamma is mogelijk, dan spelen we met de hoeveelheid zand of pigment. Ten slotte is ook de kleur van de voegmortel volledig zelf te bepalen. Er zijn drie standaardkleuren, maar een kleur op maat is mogelijk mits het betalen van een meerprijs.”

Vanhoof haalt een project in het Vlaams-Brabantse Schepdaal aan om die stelling te staven. “Daar moesten de bakstenen zijgevels van een beschermd dorpsgezicht worden vernieuwd, maar die moesten er natuurlijk wel hetzelfde uitzien als voorheen. Uiteindelijk werd gekozen voor onze Meldorfer-steenstrips, die dezelfde levensduur hebben als een traditionele baksteen maar een stuk goedkoper zijn. Vandaag zie je geen verschil tussen de bestaande voorgevel en de nieuwe zijgevels. Wij kunnen met de Meldorfer-steenstrips dan ook vrijwel ieder formaat baksteen en iedere kleur reproduceren.”


Gevelisolatiesysteem zonder dakrand

De Meldorfer-steentrip is niet de enige recente innovatie van Caparol. Zo lanceerde het bedrijf onlangs ook het Capatect ProAttika®-systeem, een gevelisolatiesysteem dat zonder dakrand kan worden geplaatst. “De dakrand was altijd een beetje een doorn in het oog van architecten, zonder kan je immers veel strakker en minimalistisch ontwerpen. Aan die verzuchting hebben we met het Capatect ProAttika®-systeem gehoor gegeven. Een afwerking in sierpleister of Meldorfer-steenstrips lijkt met Capatect ProAttika® als het ware door te lopen tot boven op het dak”, besluit Vanhoof.

Deel dit artikel:
Onze partners