Een speciale meetkamer van Merford Noise Control helpt Universiteit Gent met fundamenteel akoestisch onderzoek. De meetruimte heet officieel de semi-anechoïsche kamer.
De universiteit gebruikt deze ruimte voor akoestisch onderzoek waarbij geen nagalm mag optreden. Merford voerde de ruimte zodanig uit dat er geen geluiden binnendringen die de metingen kunnen verstoren. De ruimte absorbeert geluiden met een frequentie tot 63 hertz. Dit heet de cut-off frequency.
Samenwerking
“Er zijn niet veel meetkamers voor akoestisch onderzoek. In België en Nederland zijn er 3 of 4 te vinden”, zegt Frank Segers (account manager van Merford Noise Control). Die zijn meestal in gebruik door universiteiten. Wetenschappers van de Universiteit Gent zochten met de ingenieurs van Merford naar de meest geschikte systemen en materialen voor het bouwen van deze meetkamer.
Box in box
De kamer is gerealiseerd in de kelder van een nieuw faculteitsgebouw. De ruimte is uitgevoerd als een box in een box en heeft een zwevende vloer. Deze constructie verkleint de kans dat geluiden van buiten naar binnen doordringen tot een absoluut minimum. De kamer heeft aan beide zijden dubbele deuren met een akoestisch sas (sluis). De deuren zijn aan de binnenzijde absorberend uitgevoerd. De wanden en het plafond zijn bekleed met kegelvormige elementen van melamineschuim. Elke kegel is 1,20 m lang. In totaal zijn in de meetruimte circa 1.000 kegels gemonteerd. De vorm van de kegels elimineert de kans op reflecterend geluid. Afhankelijk van de aard van de metingen kunnen de onderzoekers de vloer ook bedekken met absorptiepanelen om een nog beter resultaat te bereiken.
Esthetiek
Voor dit project ontwikkelde Merford een geavanceerd montagesysteem voor de kegels. Met dit specifieke systeem kunnen de onderzoekers snel beschadigde kegels vervangen. Meer nog dan het gemakkelijk kunnen wisselen van geluidabsorberende elementen ging het bij de constructie van het klemsysteem om de precieze uitlijning van de kegelpunten. In het horizontale en verticale vlak moeten de punten zo nauwkeurig mogelijke lijnen vormen. Een halve centimeter verschil wordt meteen visueel opgemerkt. Het resultaat heeft geen invloed op de metingen maar is puur esthetisch. Opmerkelijk: het intern transport van de kegels van losplaats naar de kelder nam 2 dagen in beslag vanwege het aantal kegels en de kwetsbaarheid van het materiaal.
Beleving
Een impressie van deze meetkamer vanuit verschillende posities in 360° is te vinden op de website van Merford. Bezitters van een bril voor virtual reality, zoals een Google Cardboard, kunnen zich écht onderdompelen in deze semi-anechoïsche ruimte.