citydev.brussels maakte bekend dat het de ontwerpopdracht voor het project Belgrad gunt aan de architectenbureaus GÉNÉRALE en Studiobont Architecten. Het ontwerp voor het project Mérode zal dan weer worden uitgevoerd door de architecten Vincent Pierret / a practice. Bijzonder aan beide projecten is hun CLT-structuur (cross-laminated timber of kruislaaghout). Daarmee dragen ze concreet bij aan de doelstelling om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
Belgrad is het resultaat van een opdracht van gedelegeerd bouwheerschap die de gemeente Sint-Gillis aan citydev.brussels toevertrouwde. citydev.brussels bouwt een voormalige opslagruimte om tot 20 geconventioneerde koopwoningen en een kringloopwinkel van 1.500 m² in de Belgradostraat. Wie meubels of decospullen kwijt wil, zal daar terechtkunnen. De kringwinkel zal die namelijk inzamelen, sorteren en herstellen en daarna verkopen. De aankoop van de site werd meegefinancierd door het stadsvernieuwingscontract 4.
Project Mérode in de de Mérodestraat in Sint-Gillis omvat 6 geconventioneerde koopwoningen en een Nederlandstalige gemeentecrèche van 480 m² voor 24 kinderen. Deze crèche wordt meegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO 2021-2027). Tot slot komt er ook een didactische tuin van 200 m².
CLT-structuur
Om het hoofd te bieden aan de huidige sociale en milieu-uitdagingen, verbond citydev.brussels zich er in haar beheersovereenkomst voor 2021-2025 toe om een vernieuwende aanpak uit te werken qua technologieën, bouwmethoden en materialen en zo de koolstofvoetafdruk van haar projecten te verkleinen. Door te kiezen voor een houten CLT-structuur, pakt citydev.brussels die uitdagingen aan.
Hout heeft een uitstekend warmte-isolerend vermogen. Handig als je mikt op nulenergiegebouwen: dat betekent dat de totale hoeveelheid verbruikte energie, berekend op jaarbasis, ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewekt. En dat zal voor beide projecten het geval zijn, dankzij onder andere zonnepanelen.
Omkeerbaarheid
Die bouwmethode past ook perfect in de concepten circulaire economie en upcycling, waar citydev.brussels in haar bestekken veel aandacht aan besteedt. Houten constructies zijn vaak omkeerbaar, waardoor je hele componenten opnieuw kan gebruiken in nieuwe projecten. Tot slot nog een voordeel van CLT-bouw: je kunt de constructies elders prefabriceren. Dat betekent dus minder lang monteren ter plaatse en zo weinig mogelijk geluidsoverlast, verkeer en afval.