Met BEN denk je nu al aan de toekomst

Bijna-energieneutraal wonen (BEN) wordt vanaf 2021 een verplichting voor elke nieuwe bouwaanvraag. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein wil met het Vlaamse energievisie & -pact iedereen goed voorbereiden op de toekomst. Zo wordt het verplichte E-peil vanaf dit jaar al stapsgewijs aangescherpt om tegen 2021 op het vereiste E30 te komen. Tegelijk zijn er vanaf nu ook al een hele reeks tegemoetkomingen en voordelen om je woning BEN te maken. Maar wat is BEN nu juist?

BEN staat voor “Bijna-EnergieNeutraal” en is dus een woning, appartement of kantoor dat weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. De energie die toch nodig is, wordt gehaald uit hernieuwbare bronnen. Vanaf 2021 zal iedereen in België en Europa alleen nog volgens deze standaard mogen bouwen. Maar waarom wachten met wat je nu al kan doen? Door nu al voor de BEN-bouwwijze te kiezen draag je niet enkel bij aan het milieu, je bent ook zeker naar de toekomst toe dat je woning of kantoor niet in waarde zal dalen.

Een BEN-gebouw biedt bovendien niet enkel belangrijke voordelen op vlak van comfort en milieuvriendelijkheid, maar ook op financieel vlak. Denk maar aan de lage energiefactuur die je zal hebben en de verschillende premies en belastingvoordelen die je ermee hebt.

 

Om BEN te bouwen moet een woning voldoen aan zeven voorwaarden

  1. Het E-peil moet lager zijn dan of gelijk zijn aan E30
  2. Het K-peil moet lager zijn dan of gelijk zijn aan K40
  3. De constructiedelen moeten aan specifieke, maximum U-waarden voldoen
  4. De netto-energiebehoefte voor verwarming is gelijk aan of kleiner dan 70 kWh/m²
  5. Het risico op oververhitting moet beperkt zijn
  6. Verplichte ventilatievoorzieningen
  7. Energie uit hernieuwbare bronnen

 

Hoe BEN betaalbaar houden?

Een compact en eenvoudig maar doordacht ontwerp kost minder aan materialen en werkuren dan een woning met veel hoekjes en kantjes. De kostprijs van een huis is immers recht evenredig met de oppervlakte ervan en de details. Hou er bovendien rekening mee dat je elke vierkante meter ook later zal moeten onderhouden en verwarmen.

Op initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en de Vlaams Minister van Energie, bestaat er sinds 2015 een website, speciaal gericht naar particulieren die bijna-energieneutraal willen bouwen: www.BEN-architect.be . Hier kan iedereen naar hartenlust inspiratie opdoen voor zijn of haar bouwproject. Tussen de honderden referenties die er ondertussen op staan, vindt men pareltjes van moderne architectuur waar met volumes en ruimtes gespeeld wordt.

Voor de constructie zelf wordt aangeraden om nooit op de prijs of de kwaliteit van ruwbouwmaterialen te beknibbelen. Zij vormen immers de basis van je huis. Hetzelfde geldt voor de dakbedekking, zij beschermt natuurlijk alles wat er onder zit. Een dakbaan kiezen met een lange levensduur is dan eigenlijk vanzelfsprekend.

 

Het plat dak, startpunt van vele mogelijkheden

Opteer je voor een fotovoltaïsche installatie op je dak, dan zal je op een plat dak veel meer bewegingsvrijheid hebben inzake de oriëntatie van je zonnepanelen. Deze hoeven immers niet in dezelfde oriëntatie als je woning te staan. Iets wat wel het geval zou zijn mocht je opteren voor een hellend dak. De helling van de zonnepanelen moet tussen de 0 en de 70 graden liggen, je kan je woning dus zodanig (laten) ontwerpen dat de zonnepanelen, zelfs licht hellend, niet zichtbaar zijn voor de omgeving. De plaatsing van een wit reflecterende dakbaan zoals de Derbibrite NT maakt bovendien dat je zonnepanelen beter zullen renderen. Dankzij de witte bovenlaag reflecteert het zonlicht beter en heb je meer lichtinval op je panelen, en de witte kleur maakt ook dat de temperatuur van het dak minder hoog wordt en je zonnepanelen beter blijven renderen. Een te grote opwarming van je zonnepanelen vermindert immers hun rendement.

Deel dit artikel:
Onze partners