“Met het oog op de toekomst heeft een droogvloersysteem een streepje voor op een klassieke vloeropbouw”

De bouwsector ondergaat momenteel belangrijke transities. Zo dwingt de renovatieplicht fabrikanten tot de ontwikkeling van nieuwe producten die een oplossing moeten bieden voor de restricties van een op te knappen pand. Ook circulair bouwen wint stilaan aan belang. De fermacellTM droogvloer systemen van James Hardie, producent van de fermacell® vloerelementen en gipsvezelplaten, vormen binnen deze context een interessante oplossing, zowel voor renovatie als voor nieuwbouw. Roel  Coose, bestuurder bij Eltherm Isolatietechniek uit Kampenhout, roemt het product om zijn veelzijdigheid. “Nieuwbouw of renovatie, van 10 m2 tot 10.000m2: fermacellTM droogvloersystemen vormen de ideale oplossing voor een betere geluids- en warmte-isolatie.”

Sinds 1974 is Eltherm Isolatietechniek actief in de isolatiesector als verdeler van isolatiematerialen én als plaatser van diverse isolatietechnieken. Doorheen de jaren bouwde de firma expertise uit in thermische en akoestische isolatiewerken met de plaatsing van droogvloersystemen van James Hardie als een van de specialisaties. “Noem de plaatsing van het droogvloersysteem gerust vakwerk dat uitgevoerd moet worden door specialisten”, steekt Roel Coose van wal. “De technische verwachtingen van de bouwheer of de architect vormen de basis van de juiste systeem- en opbouwkeuze. In tweede instantie controleren we of de ondervloer geëgaliseerd moet worden. Houten vloeren zijn soms doorgebogen, betonvloeren niet draagkrachtig genoeg of technieken moeten weggewerkt worden. Naargelang de bestaande toestand kiezen we een egalisatieproduct zoals egaline of droogstortingskorrels waarop tot slot de vloerelementen geplaatst worden.”

 

GEWENSTE AKOESTISCHE PRESTATIES EN DRUKVASTHEID

De selectie van het gepaste vloerelement is volgens Roel afhankelijk van de gewenste akoestische prestaties en drukvastheid. “In een schoolgebouw waar er sprake is van een hogere dagelijkse belasting van de vloer, kies je voor een ander type vloerelement dan in een particuliere woning. In een appartementsgebouw gelden er dan weer andere specifieke akoestische eisen. Al die factoren spelen mee in de keuze voor een basis vloerelement van 20mm of 25mm dik, of een basis vloerelement opgewaardeerd met een akoestische onderlaag van bijvoorbeeld vilt, houtvezelplaten of minerale wol.”

Tijdens het prestigieuze renovatieproject Botanic Sanctuary Antwerp mocht Eltherm Isolatietechniek aan de slag voor de plaatsing van een bijzonder fermacellTM droogvloersysteem. “Voor een vijfsterrenhotel gelden specifieke eisen, zo ook op akoestisch vlak”, legt Roel uit. “De bestaande toestand bestond uit een oude lichte en doorgebogen houten vloer. Als je daarop te weinig massa plaatst, is de kans bijzonder groot dat de nieuwe vloeropbouw gaat resoneren en bewegen. Daarom kozen we voor het fermacellTM honingraatsysteem dat ruimte biedt voor zwaardere egalisatiekorrels zodat we de akoestische prestatie van de vloer aanzienlijk konden verbetere .”

 

RENOVATIE

fermacellTM droogvloersystemen laten zich toepassen in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, maar in het laatste geval moet je rekening houden met de bestaande situatie. Hoe ziet de draagstructuur eruit? Bestaat hij uit beton, hout of potten en balken? “Bij renovaties kom je soms wel eens voor verrassingen te staan. Vloerkarakteristieken kunnen zelfs zo specifiek zijn dat er omwille van gewicht of een beperkte opbouwhoogte enkel met een fermacell® droogvloersysteem gewerkt kan worden. Stel: een jong koppel koopt een woning uit de jaren 70 en wil deze energie-efficiënter maken. Na het uitbreken van de vloer blijkt dat er slechts 7 cm beschikbaar is tussen de betonplaat en de boordsteen van de voordeur. Dat is onvoldoende ruimte voor een klassieke vloeropbouw met chape en gespoten PUR. Een droogvloersysteem vormt dan een ideaal alternatief met een minimale opbouwhoogte van 30 mm: 10 mm egalisatiekorrels en een basis vloerelementen met een dikte van 20 mm. Zelfs de integratie van vloerverwarming is mogelijk, maar dan bedraagt de dikte van de vloerelementen 25mm. Vervolgens kan je kiezen uit verschillende afwerkingsmaterialen tot zelfs een gietvloer. Het is wel steeds aan de vloerder om na te gaan welk type verlijming of bevestiging nodig is.”

 

"Bij renovaties kom je soms wel eens voor verrassingen te staan. Vloerkarakteristieken kunnen zelfs zo specifiek zijn dat er omwille van gewicht of een beperkte opbouwhoogte enkel met een fermacell® droogvloersysteem gewerkt kan worden."
- Roel Coose, bestuurder bij Eltherm Isolatietechniek -

 

 

SPECIALISTENWERK

De plaatsing van een droogvloersysteem vraagt kennis van zaken, stelt Roel. “Je moet de vloerelementen in de juiste overlap plaatsen zodat de naden van de eerste rij platen niet overeenkomen met de tweede rij platen. Ga voor een overlap van circa 30 cm, anders bekom je niet de correcte vormvastheid.” Ook de plaatsing van de randstroken zijn van groot belang. “Bij een zwevend vloersysteem zorgen randstroken ervoor dat contactgeluiden niet via de muren overgedragen wordt naar andere ruimtes en verdiepingen. De kwaliteit en detaillering van een uitvoering zijn daarom bijzonder belangrijk. Krijgen we toch te maken met zeer specifieke eisen of omstandigheden? Dan mogen we telkens aankloppen bij James Hardie. Samen met de technische ingenieurs van James Hardie gaan we dan op zoek naar de meest geschikte oplossing.”

 

CIRCULAIR BOUWEN

Een droogvloersysteem van fermacellTM geniet verschillende voordelen: de beperkte opbouwhoogte, licht in gewicht, sterke thermische en akoestische prestaties en brandbestendigheid. “In vergelijking met de klassieke alternatieven is een droogvloersysteem arbeidsintensiever en duurder, maar het product heeft wel een toekomstgericht troef”, vindt Coole. “James Hardie zet met zijn vloersystemen sterk in op circulair bouwen. De vloerelementen kunnen terug weggenomen worden. James Hardie vermaalt vervolgens de platen tot grondstof om nieuwe vloerelementen te maken. Met het oog op de toekomst heeft een droogvloersysteem een streepje voor op een klassieke niet-circulaire vloeropbouw”, besluit Roel.

Deel dit artikel:
Onze partners