Met Marie’s Corner op bezoek bij Patchwork: elegante coworking in Parijs

Marie's Corner stelde in het najaar van 2020 met veel trots een nieuwe prestigieuze samenwerking voor. De specialist van de tailor made zitbank sloeg de handen in elkaar met coworkingconcept Patchwork voor de inrichting van de coworkingspace Saint-Lazare, gelegen in het 8ste arrondissement van Parijs. In samenwerking met de binnenhuisdécoratrice Pascale Bensoussan slaagde Marie’s Corner erin om het Belgische vakmanschap en design helemaal te integreren in deze charmante en elegante werkplek. En intsite.be had het genoegen om in oktober – coronaproof – zelf een kijkje te gaan nemen.

Mikael Benfredj richtte Patchwork op in 2017. En dat bleek een schot in de roos. Al snel volgden meerdere filialen in de Franse hoofdstad, gericht op verschillende professionele doelgroepen en steeds met een sterke focus op hoogwaardige diensten en faciliteiten. Mikael Benfredj kreeg het gezelschap van zakenpartner Jordan Chiche en beiden hebben de ambitie om professionele ruimtes aan te bieden waar comfort en design een uiterst belangrijke rol spelen. Het Parijse bedrijf omschrijft zichzelf als een ‘hoogwaardige omgeving waar iedereen, ongeacht de professionele activiteit, zich thuisvoelt’. En dat gevoel kan intsite.be bevestigen.

Het verfijnde interieur van de coworkingspace Saint-Lazare, vlakbij het gelijknamige treinstation, werd vormgegeven door binnenhuisdécoratrice Pascale Bensoussan. Patchwork en Bensoussan staken op hun beurt de hand uit naar Marie’s Corner. “Marie’s Corner en ik gaan al een tijdje terug”, vertelt Pascale Bensoussan. “Ik werk nu ongeveer 10 jaar als décoratrice. En dat deed ik onder andere voor het Parijse bureau Bismut & Bismut, waarvoor ik het Brusselse filiaal vertegenwoordigde. Ik heb dus verschillende jaren in België gewoond en zo kwam ik in contact met Marie’s Corner. Helemaal nieuw was Marie’s Corner niet voor mij want ik kende de fabrikant al van op beurzen, zoals Maison & Objet.” Serge Silber, samen met Philippe Vanhemelen CEO van Marie’s Corner, herinnert zich nog goed de eerste kennismaking. “Op een bepaald moment werd Pascale in een project geconfronteerd met een probleem en zo kwam ze bij ons terecht. Dat moet ongeveer zes jaar geleden zijn. En sindsdien hebben we al verschillende keren samengewerkt.”

Showroom integraal verhuisd

Voor de Patchworklocatie Saint-Lazare leverde Marie’s Corner de meubelstukken. De coworkingspace opende in 2019 de deuren en werd ingericht met een hele reeks sterke stukken van Marie’s Corner zoals de sofa Sullivan, de poefs Collin en Alvin en de hoekzitbank Tennessee. De lage tafels Pebble passen perfect bij de fauteuils Galveston en Ashton. De sofa Virginia en de poef Santa Fé vervolledigen de ruimte dankzij de pure en verfijnde lijnen. Kortom, zowel het vakmanschap als de moderne benadering van het Belgische huis vervolledigen harmonieus de creativiteit en de hartelijkheid van het Franse concept. Opmerkelijk: Mikael Benfredj en Jordan Chiche leerden Marie’s Corner kennen in de Parijse showroom van de Belgische fabrikant. Het duo was zo onder de indruk dat ze meteen besloten de hele showroom te kopen voor de coworkingspace.

Pascale Bensoussan benadruk de sterktes van Marie’s Corner: “Het gamma is impressionant en dat is voor mij als décoratrice bijzonder interessant. En vooral: ik ken het merk en zijn kwaliteitsgarantie. Een zitbank zal ik nooit via internet kopen. Omdat je niet 100 % weet wat je aankoopt. Mijn geloofwaardigheid staat immers op het spel. Bovendien heb ik vaak meerdere zitbanken, maar in verschillende uitvoeringen of kleuren nodig. En dan zit je perfect bij Marie’s Corner. Ook omdat ze mee evolueren en zich aanpassen. Vroeger had Marie’s Corner hoofdzakelijk een klassieke feel, maar de voorbije jaren produceren ze ook jonge, moderne stukken. En in verschillende materialen. Die verscheidenheid is zeer aantrekkelijk voor mij.”

Ontzorgen

Marie’s Corner onderscheidt zich niet enkel op het vlak van kwaliteit, vakmanschap en variatie, het wil de klant ook zo goed mogelijk ontzorgen. Serge Silber: “We gaan zeer ver in die service, tot de montage en het juist plaatsen van de meubels toe. Achter de productie en verkoop van onze meubels zit een uitgebreide administratieve en logistieke draaimolen. In België leveren we zelf, met onze eigen vrachtwagens en een eigen logistiek team. Voor levering in andere landen werken we al jaren samen met zeer ervaren transporteurs van meubilair en verhuisspecialisten. En dat is absoluut noodzakelijk in steden zoals Parijs, waar we vaak te maken krijgen met zeer kleine en moeilijk bereikbare plaatsen. We willen onze klant zoveel mogelijk ontzorgen en dat hebben we ook in dit project gedaan. Het menselijke en persoonlijke aspect is zeer belangrijk voor ons. Zowel voor onze eigen mensen als voor de klanten.”

1.700 coworkingspaces

In Europa, en dan vooral bij onze zuiderburen, nam coworking sinds enkele jaren een hoge vlucht. In 2017 telde Frankrijk meer dan 600 coworkingspaces, een aantal dat ondertussen gestegen is naar 1.700 ruimtes, waarvan 23% in Parijs. En als het regent in Parijs, dan druppelt het ook in Brussel: sommige bronnen melden dat maar liefst een vijfde van alle hoofdstedelijke kantoorruimte wordt ingenomen door coworkingspaces. Naar schatting zullen de Brusselse coworkingspaces tegen 2021 een gezamenlijke oppervlakte van 129.000 m² bereiken.

Over Marie’s Corner

Marie’s Corner is al meer dan 25 jaar een referentie in de decoratie- en designwereld. De Belgische meubelmaker, bekend van de tailor made zitbank, zet hard in op een onevenaarbaar zitcomfort en op personaliseerbare creaties, gebaseerd op 150 exclusieve modellen. De meubelmaker stelt daarnaast ook hoge eisen op het vlak van kwaliteit en keuze van de stoffen. Het is een logisch gevolg dat Marie’s Corner steeds vaker als bevoorrechte designpartner wordt gekozen door spelers op de projectmarkt.

Over Patchwork

De boetiek van een van oorsprong Italiaans meubelmerk in de Parijse wijk Sentier vormde zich in 2017 om tot coworkingspace. In de jaren 1980 groeide Silicon Sentier uit tot een bekende handelswijk in de confectie- en textielsector en het quartier trekt tegenwoordig heel wat startups aan. Door het succes van de eerste Patchwork-locatie gaat bezieler Mikael Benfredj samenwerken met de retailspecialist Jordan Chiche. Samen openen ze een tweede coworkingspace in het 16e arrondissement: Grande Armée. Al snel volgt nummer drie, Léna, in hetzelfde arrondissement. Vandaag telt Patchwork 6 coworkingspaces. De zakenpartners hebben ook plannen om in Brussel neer te strijken. Patchwork stelt verschillende soorten ruimtes ter beschikking, zoals vergaderruimtes met 4K-schermen, seminariezalen, workshopruimtes, teambuildingfaciliteiten en phone booths. Dankzij deze diversiteit van ruimtes is het mogelijk om allerlei soorten evenementen te organiseren.

Deel dit artikel:
Onze partners