META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten bouwen dakserre 'het Groente Paleis'

Het Belgische META architectuurbureau en het Nederlandse van Bergen Kolpa Architecten hebben de ontwerpwedstijd voor de bouw van een nieuw voedselonderzoek- en expositiecentrum voor het provinciaal onderzoekscentrum Inagro gewonnen. Het ontwerpteam bouwt een serre op het dak van de groente- en fruitveiling REO in het West-Vlaamse Roeselare. Het wordt het grootste centrum voor voedselonderzoek voor glasgroenten van Europa dat publiek toegankelijk is.

In het 9 500 m² grote gebouw bevinden zich, omringd door een educatieve route voor het publiek, hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vruchten en bladgroente. In vier verschillende klimaatzones kan de bezoeker het telen van tomaat en sla, maar ook peper en aardbei beleven. De entree met brede opgaande trap leidt naar het stadstuinbouwplein met bezoekersfaciliteiten. In de gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet ervan dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter.

 

Transparante sculptuur van glas en staal

Het Groente Paleis wordt een groene landmark aan de ring van Roeselare. Het is een transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle serreconstructie die rust op de betonnen sokkel van het veilinggebouw. De drie basiselementen van het Groente Paleis vormen de stalen onderbouw, de aluminiumgevel en het glas.

De onderzoekserres, het onthaal en de gevelserre zijn binnen één integraal L-vormig volume vormgegeven. Het totale volume van de serre wordt door een sterk ritme van verticale stijlen gearticuleerd. De basiselementen van de constructie vormen de stalen onderbouw, de aluminiumgevel en deksysteem en het glas.

Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik en circulair energie- en watergebruik. Met een spectaculair zicht op de wijde omgeving en de stad krijgt de stedelijke tuinbouw op industriële daken een prominente plaats in de skyline van Roeselare.

 

Innovatie van standaard Venlo-geveltype

Het team heeft gezocht naar de meest optimale vorm en constructie om blad- en vruchtgroente te telen. Daarom is het project ook ultiem maatwerk: het vinden van de perfecte combinatie van constructieonderdelen met glas, scherm, verluchting en toegepaste technieken voor de teelt. De serreconstructie is daarenboven zo ontworpen dat het publiek een educatieve rondgang kan maken.

Een voorbeeld hiervan zijn de kopgevels van het onthaal en de gevelserre met een zaagtanduitvoering. Zo wordt het mogelijk om een deel van de gevel te beschermen terwijl een ander deel open en zichtbaar blijft naar binnen en naar buiten toe. Een voorbeeld van hoe met een innovatieve aanpassing het standaard Venlo-type serre weer verder geperfectioneerd is.

"Het Groente Paleis is een publiek gebouw dat een krachtig baken vormt in het Roeselaarse landschap. Met zijn bijzonder programma en uitstraling geeft het een duidelijk signaal over de integratiemogelijkheden van voedselproductie en -logistiek in de stad", vertelt Niklaas Deboutte, vennoot META architectuurbureau. 

De beide gefacetteerde gevels van het onthaal en de gevelserre zijn een architecturale innovatie op het standaard-Venlo geveltype. Ze combineren de bezonningseisen van de tuinbouw met de publieke eisen (zichten bijvoorbeeld) zowel voor verticale als voor horizontale teelt. Daarenboven kragen beide glazen gevels iets uit van de betonnen loodsplint zodat het dakprogramma prominent in beeld komt. Het Groente Paleis dient zo als voorbeeld voor tuinbouw op daken in de stad en geeft het een eigen en vernieuwend gezicht.

"Wij zijn zeer verheugd dit ambitieuze project met de opdrachtgevers te kunnen realiseren. Inagro en Reo Veiling laten hiermee zien dat professionele voedselproductie echt met de stad verbonden kan worden", stelt Jago van Bergen, directeur van Bergen Kolpa Architecten. 

 

Aansluiting MIROM-warmtenet

Het serreprogramma zal tot een heel grote warmtevraag leiden en daarom is  geopteerd om op het warmtenet van afvalverwerkingsbedrijf MIROM aan te sluiten. Dankzij dit warmtenet kan de restwarmte van de verbrandingsgassen voor ruimteverwarming ingezet worden. Ook de CO2-uitstoot van het afvalverwerkingsbedrijf wordt gefilterd en hergebruikt in de serres. Planten hebben namelijk licht, warmte, mineralen, maar ook CO2 nodig om te groeien.

De bouw start begin 2017 en het gebouw opent de eerste helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en publiek.

Deel dit artikel:
Onze partners