Wolkenkrabbers van hout. Geen utopie zo blijkt, maar een praktische en een milieuvriendelijke oplossing voor de snel groeiende verstedelijking en klimaatverandering. De Finse houtproducent Metsä Wood vroeg de Canadese architect Michael Green een houten versie van het Empire State Building te ontwerpen. Het is onderdeel van Plan B, een scenario waarin iconische bouwwerken in hout worden gereconstrueerd.
Grondstoffen worden schaarser, het energievraagstuk urgenter en het klimaat verandert. De bouwsector heeft grote invloed op het verduurzamen van de samenleving. Hout als materiaal in constructies speelt daarin een belangrijke rol. Voor de houten versie van het Empire State Building vroeg Metsä Wood de Canadese architect Michael Green, een internationaal bekende expert op het gebied van houtarchitectuur en auteur van The Case for Tall Wood Buildings.
Empire State Building van hout
“Architecten ontwikkelen graag nieuwe visies en ideeën over structuren, materialen, energieverbruik, klimaatverandering en dergelijke. Het Empire State Building, bijna veertig jaar lang het hoogste gebouw ter wereld en symbool voor innovatie op het gebied van constructiestaal, was een mooie case om onze visie op los te laten,” zegt Michael Green. Volgens de architect zijn wolkenkrabbers van hout de meest praktische en milieuvriendelijke oplossing voor de snelle wereldwijde verstedelijking. Voor het Empire State Building gebruikte Green als belangrijkste materiaal voor de draagconstructie Metsä Wood’s Kerto LVL, een gelamineerd fineerhout.
“Houten wolkenkrabbers hebben écht de toekomst. Constructief hout en andere houtproducten zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Dit geeft een hele andere kijk op de mogelijkheden van veilige, houten hoogbouw in stedelijke gebieden. De uitdaging nu is om de perceptie van de samenleving te veranderen op wat mogelijk is. De Eiffeltoren wekte anderhalve eeuw geleden ook over de hele wereld verbazing. Een houten wolkenkrabber is een doorbraak in de architectuur en het materiaalgebruik,” aldus Green.
Bas Meeuwissen van Metsä Wood Holland signaleert dat architecten en constructeurs vaak nog onvoldoende bekend zijn met de mogelijkheden van constructief hout, zoals Kerto Ripa. “Overspanningen tot 20 meter zijn mogelijk. Bovendien is het duurzaam in gebruik en niet per definitie duurder,” aldus Meeuwissen. “De productie van beton veroorzaakt enorm veel uitstoot. De bomen die het hout leveren nemen tijdens de groei juist CO2 op!” Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) schat dat voor elke 10 kilo cement die gemaakt wordt, zes tot negen kilo CO2 wordt geproduceerd.
Plan B
Over het gebruik van hout in bouwconstructies bestaan nog allerlei vooroordelen. Zo zou hout minder sterk en brandveilig zijn als traditionele bouwmaterialen. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen, ontwikkelde houtfabrikant Metsä Wood Plan B: een scenario waarin historische bouwwerken in hout worden uitgevoerd. Het bedrijf lanceerde eerder al het Colosseum van hout. Naast het Colosseum en het Empire State Building zullen in de loop van 2015 nog meer houten ontwerpen van wereldberoemde architectonische constructies worden ontworpen. Op de site kunnen ook eigen suggesties voor Plan B-bouwwerken worden ingediend.