Middelkerke krijgt nieuwe zeedijk

Middelkerke krijgt een nieuwe zeedijk, naar een ontwerp van MOPurbandesign i.s.m. CLUSTER landschap & stedenbouw, SBE en Plantec. De nieuwe kustverdediging wordt aangegrepen om de zeedijk te reorganiseren met onder meer een bredere promenade en een natuurlijke grasdijk die zorgt voor een park van 100.000 m2 en een zonovergoten wandelpad naast de bestaande zeedijk.

De kustverdediging is opgebouwd uit twee types nieuwe zeedijk. In de stedelijke zones komt een golfdempende uitbouw of GDU te liggen. Deze wordt gerealiseerd door een promenade tussen de zeedijk en het strand. De residentiële zones krijgen een grasdijk door middel van een gecontroleerde duin. “Natuurlijke structuren zijn goedkoper, duurzamer en brengen het contact tussen natuur en zee terug naar Middelkerke en Westende”, klinkt het bij MOPurbandesign.

Het project wordt ook aangegrepen om de zeedijk zelf te herorganiseren. Waar het nu eenheidsworst is, zorgt het onderscheid tussen de centrumzones en residentiële zones voor de afbakening van het centrum van Middelkerke en Westende. Op die manier versterkt de nieuwe zeedijk de handel in het centrum. Verder leiden minder obstakels op de zeedijk tot meer openheid, een bredere promenade en dus een vrij zicht en vrijheid op de dijk.


Rauschenbergplein als baken

Het Rauschenbergplein wordt ingericht als nieuw baken aan de kust, als tegenhanger van het casino in Middelkerke. Dit wordt vormgegeven door een verbrede dijk met trappen tot in het het zand, met een grote zit-, speel- of ligbank en een grote botanische tuin. “Het plein zal uitgroeien tot een herkenningspunt en gezicht voor het centrum van Westende, dat de handel en het toerisme naar een hoger niveau zal tillen”, aldus de ontwerpers.


Meer zon en meer beleving

De heraanleg zal zorgen voor meer zon op de dijk. Dankzij de grasdijk krijgen beide gemeentes een park van 100.000 m² en een zonovergoten wandelpad naast de bestaande zeedijk. Verder creëert het ontwerp meer beleving op de dijk dankzij de aanleg van diverse wandel- en fietsroutes. De dijk wordt bovendien inclusiever dan vandaag door de uitgebreide aandacht voor toegankelijkheid.


Flexibel en toekomstgericht

“We hebben een unicum gecreëerd voor de Belgische kust: een grasdijk of gecontroleerde duin als toekomstgerichte en flexibele kustverdediging”, aldus de ontwerpers. “Deze is qua aanleg veel flexibeler en duurzamer dan de GDU-dijk: behalve een muurtje van 40 cm hoog, is er enkel toevoer van zand en grassen nodig. Het pad wordt aangelegd in aangestampte schelpenklei, wat maakt dat de grasdijk 100% recycleerbaar is. De duin is tevens flexibel in de tijd: in functie van de zeespiegelstijging kan de grasdijk simpelweg worden opgehoogd. De gehele dijk bestaat voor 60 % uit deze grasdijk. Voor de GDU-dijk is een strook voorzien van 4.8 m groenzone die ook mee kan groeien met de tijd. Hierdoor wordt ook in de harde structuur 40% van de nieuw toe te voegen structuur onthard.”

 

Bron: MOPurbandesign
Deel dit artikel:
Onze partners