Midden-Afrikamuseum in Tervuren krijgt uitgekiende ventilatie

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren is volop aan de gang.  De infrastructuur van het gebouw, daterend van 1910, voldeed niet meer aan de noden van een modern museum. Toch moest het gebouw ondanks de werken zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden blijven.

Het project, onder leiding van architect Stéphane Beel, behelsde ook een nieuw onthaalpaviljoen met restaurant, dat met ondergrondse galerijen wordt verbonden met het museum zelf. Dat laatste bestaat uit een grote en kleine ronde zaal, met aan beide kanten gespiegelde gangen. Ingesloten in het midden komt er een open ruimte.

 

Historisch intact

Luchtbehandelingsspecialist Beltherm uit Zedelgem was verantwoordelijk voor de ventilatie bij het prestigieuze project in Tervuren. Rémy Roussel, de projectleider in het Koninklijk Museum, vertelt hoe zijn firma het project heeft aangepakt.

“Het ventilatieconcept lijkt op de vroegere toestand, al is het nu geen natuurlijke ventilatie meer,” zegt hij. “In het museum zelf – waar de meeste stukken zullen worden getoond – mochten geen kanalen geplaatst worden. Alles moest immers historisch intact blijven. Op vlak van techniek werd er weinig toegestaan, zelfs het aantal temperatuursensoren is er tot een minimum beperkt.”

 

Bronzen roosters en glaspartijen

De behandelde aanvoerlucht stroomt daarom binnen via een aantal bestaande bronzen roosters in de marmeren vloeren van de tentoonstellingsruimtes. Die zijn aangesloten op het kanaalwerk van Beltherm. De terugname wordt samengenomen via grote roosters die verwerkt zijn in de glaspartijen aan het plafond van de centrale tentoonstellingsruimtes.

In de vitrinekasten zitten daarnaast ventilo-convectoren om koelte of warmte te voorzien in de zalen. Voor de objecten in de vitrinekasten zelf werd een speciaal systeem voorzien voor een optimale luchtkwaliteit. Beltherm moet enkel garanties bieden voor de algemene luchtkwaliteit in de zalen, net zoals in de andere ruimtes, zoals de kantoren en onderzoekslokalen. Daar wordt ook elke ruimte verwarmd, gekoeld en bevochtigd.

 

Een groep voor basiscomfort

Studiebureau RCR koos in Tervuren voor een systeem dat lijkt op wat vaak in operatiekwartieren van ziekenhuizen wordt toegepast. “Eén luchtgroep per grote zone die instaat voor het transport van de verse lucht naar binnen en de bevuilde lucht naar buiten,” zegt Roussel. “Die zorgt ook voor een basisconditie van de verse lucht en de warmterecuperatie.

De groep verdeelt de lucht dan verder over de verschillende omloopgroepen die telkens de luchtbehandeling in één zaal voorzien. Bij een gewone werking gebruiken die omloopgroepen dezelfde lucht. Wanneer er een teveel aan CO2 is, bijvoorbeeld bij een groot aantal bezoekers, dan wordt er een VAV opengezet om verse lucht toe te voegen.”

 

Eigen atelier

Het Midden-Afrikamuseum is een monument. Dat maakte de renovatie, met tal van regels en geboden, er niet makkelijker op. Ook zo voor Beltherm? “Op vlak van techniek viel dat wel mee. Er zijn een paar details, deurtjes of raampjes, waar we niet aan mochten komen. Maar daar pasten we ons snel aan aan. Beltherm heeft in Zedelgem een eigen atelier waar we alle rechthoekige vormstukken op maat kunnen maken. Onze mensen op de werf hebben ook de knowhow om alle mogelijke vormstukken op te meten. We zijn daar dus erg flexibel in, en dat is wat bedrijven ook overtuigt om met ons in zee te gaan,” eindigt Roussel.

 

Dit artikel verscheen al eerder in het magazine Installatie en Bouw

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners