In de aanloop naar de Biennale Architettura 2025 in Venetië werkt Bureau Bas Smets samen met onderzoekers van de UGent aan een prototype van de installatie voor het Belgische paviljoen, Building Biospheres. In een serre op de Campus Coupure experimenteren ze met innovatieve klimaatbeheersing voor gebouwen.
De proefopstelling is onderdeel van het project Building Biospheres, de Belgische inzending voor de architectuurbiënnale die op 10 mei 2025 opent in Venetië. Het prototype omvat 250 zorgvuldig geselecteerde planten en bomen, gekozen door landschapsarchitect Bas Smets en Erik De Waele. Het ontwerpteam van Smets en het team van professor Kathy Steppe plaatsten deze bomen en planten eerder deze maand in een serre van de UGent faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De serre fungeert als testomgeving voor de innovatieve klimaatbeheersing in gebouwen.
"Ons voorstel is heel experimenteel. Daarom stellen we de installatie met 250 planten eerst op punt in een serre in het Laboratorium voor Plantecologie van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen."
Deze week bereikte professor Kathy Steppe, expert in plantecofysiologie en sensortechnologie aan de UGent, samen met haar team een belangrijke mijlpaal: de installatie van de eerste sapstroomsensor en dendrometer op de centrale boom van het prototype. Deze sensoren, ontwikkeld in haar laboratorium voor Plantecologie en essentieel binnen het TreeWatch-project, meten in realtime de sapstroom en stamdiametervariaties, waarmee ze de 'hartslag' van de bomen vastleggen.
"Onze TreeWatch sensoren geven letterlijk bomen een stem in de architectuur. Building Biospheres streeft naar een paradigmaverschuiving in hoe we de natuur kunnen integreren in het regelen van binnenklimaten."
De verzamelde gegevens zullen voor het eerst worden ingezet om te demonstreren hoe bomen en planten kunnen bijdragen aan een aangenaam en duurzaam binnenklimaat. Deze innovatieve aanpak zal in de komende maanden verder worden uitgewerkt door professor Steppe en Dirk De Pauw van Plant AnalytiX. Dit onderzoek vormt een cruciale stap richting de integratie van levende natuur in duurzame architectuur, zoals bedacht door Bas Smets, en uiteindelijk te zien zal zijn in het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië.