3D-printen. Iedereen kent de term, maar hoe gaat het proces juist in z’n werk? CONIX RDBM Architects, Sylvie Bruyninckx (BVA), BOGDAN & VAN BROECK, BURO II & ARCHI+I, POLO architects, Arcadis en Brocap belichten in deze minidocu van Goedhart Repro samen het 3D-printproces.
Dagelijks verschijnen er artikels over de meest uiteenlopende en soms ook extreme toepassingen van 3D-printen. Sommige nuttig en inzetbaar, andere tonen het potentieel op theoretisch vlak. Binnen een architecturale context heeft 3D-printen z’n nut al ruimschoots bewezen. “Toch is de klant vaak niet op de hoogte van de veelzijdigheid van 3D-printen,” klinkt het bij Goedhart Repro. Onderstaande minidocu toont de verschillende mogelijkheden.
3D-printen voor de AEC-sector
3D-printen voor de Architecture, Engineering & Contruction-sector (AEC) is toegankelijker dan ooit. Zowel technisch als financieel. “De techniek mag je gerust beschouwen als een potentieel nieuw instrument in het ontwerpproces,” stelt Goedhart Repro.
Toch zijn er heel wat uitdagingen om rekening mee te houden. “Een model in 3D realiseren is geen vanzelfsprekendheid. De bestanden komen uit een CAD- of grafische omgeving en zijn ontworpen voor heel andere doeleinden.”
Voorbereidingswerk is daarbij van tel. De wijze waarop, bepaalt in grote mate de uiteindelijke kwaliteit. Een inventarisatie vormt de start van dat proces: Wat is de visie van een architect? Wat is het doel van de opdrachtgever? Een open of gesloten model? Wit of kleur? Texturen? Schaal, formaat, details, …
“Al deze opties komen aan bod in het gesprek met de klant." Eens de wens van de klant duidelijk is, duwt Goedhart Repro op de printknop om zowel het project als de verwachtingen van de opdrachtgever vorm te geven.
Benieuwd hoe dit allemaal in z’n werk gaat? Bekijk dan onderstaande minidocu.